Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у навчальному курсі «Система кіберзахисту державної установи від А до Я», який було організовано Вищою школою публічного управління у співпраці з Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України за підтримки Національного агентства України з питань державної служби та проєкту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR 2).
Цільова аудиторія – заступники керівників органів державної влади з питань цифровізації (CDTO).
Програма включала детальний розгляд питань, пов’язаних з організацією кіберзахисту в органах державної влади та управління на основі чинного законодавства та наявних методичних рекомендаціях. Опрацьовано основи методології криптографічного захисту даних, а також її практичне застосування в реальних умовах. Учасники дізналися, як побудувати комплексну систему захисту інформації (КСЗІ), а також опанували сучасні програмні рішення, включаючи використання програмного забезпечення з відкритим кодом.
Директорка Вищої школи Юлія Лихач зауважила, що ефективне лідерство в організації кіберзахисту державних установ є ключовим чинником їхньої стійкості до сучасних гібридних загроз, особливо в умовах повномасштабного вторгнення. Вона підкреслила важливість системного підходу до управління інформаційною безпекою, що допомагає забезпечувати безперебійне функціонування державних інституцій та підтримку належного управління країною навіть в умовах війни. Особливістю цього навчального курсу стала його практична спрямованість. Завдяки гармонійному поєднанню теоретичних знань і практичних завдань, учасники отримали необхідні навички для впровадження передових рішень у сфері кібербезпеки у своїх установах.
Сергій Захарін розказав колегам, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюється комплексна модернізація цифрового каркасу служби. Чітко окреслено перспективи подальшого цифрового розвитку - зокрема, нині вживаються заходи для розробки нормативно-правового поля для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційних систем. Здійснюється робота з удосконалення системи електронної ідентифікації тварин (сільськогосподарських та домашніх), а також впровадження цифрових технологій для простежуваності безпечності харчових продуктів. Реалізація вказаних ініціатив, безсумнівно, має здійснюватися на основі застосування сучасних досягнень у сфері кібербезпеки і кіберзахисту.
За підсумками успішного опанування начальної програми учасникам курсу видано відповідні сертифікати.
«Держпродспоживслужба, її територіальні органи та підвідомчі організації використовують сучасні цифрові технології, що є запорукою надання громадянам та сумлінному бізнесу державних послуг високої якості в режимі онлайн. При цьому кожен працівник має володіти базовими навичками роботи у цифровому просторі, постійно підтримувати власну кібергігієну, надавати заявникам вчасну та достовірну інформацію у зручній формі. ІТ-фахівці Держпродспоживслужби регулярно долучаються до опанування відповідних навчальних курсів і дисциплін, до вивчення новітніх методик кіберзахисту та кібербезпеки. Розробляються нові та удосконалюються наявні цифрові інструменти, зокрема електронні реєстри, а також модернізуються відповідні сервіси електронної демократії. Ця робота може бути виконана лише на основі застосування сучасних знань. Всі новітні інформаційні системи впроваджуватимуться на основі сучасних методик кіберзахисту та кібербезпеки», – наголосив Сергій Захарін.