На Харківщині проведено позачергові ДНПК та введено карантинні обмеження через випадки сказу
опубліковано 09 жовтня 2023 року о 16:33

У Чугуївському районі зафіксовано ще 4 випадки сказу тварин:

  • у с. Таранівка – сказ безпритульного кота;
  • у с. Гракове – сказ собаки;
  • у смт. Малинівка – сказ кота;
  • с. Леб’яже – сказ кота.

За поданням начальника Чугуївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Олексія Щербака 05.10.2023 року проведено 4 позачергових засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (№ 7/2023, № 8/2023, № 9/2023, № 10/2023) при Чугуївській районній військовій адміністрації, рішенням яких було оголошено неблагополучні пункти щодо сказу тварин та введено карантинні обмеження, визначено загрозливі зони та зони спостереження, затверджено Плани комплексних заходів щодо ліквідації сказу в зазначених пунктах, згідно з чинною Інструкцією щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин.

Загалом від початку року на території Чугуївського району зафіксовано 9  випадків сказу тварин.

У зв’язку із загостренням епізоотичної ситуації щодо сказу тварин на території Чугуївського  району, наполегливо рекомендуємо додержуватись заходів профілактики та захисту від сказу, а саме:

  • суворо дотримуватися правил утримання собак, котів та інших тварин, щорічно робити їм щеплення проти сказу;
  • уникати контактів з дикими та безпритульними тваринами; роз’яснювати це дітям, щоб уникнути зараження не тільки сказом, але й іншими небезпечними захворюваннями;
  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);
  • проявляти насторогу в разі незвичної поведінки тварини або без причини агресивної поведінки будь-якої домашньої тварини і повідомляти про це Держпродспоживслужбу;
  • при виявленні трупів тварин не чіпати їх, не знімати шкірку та обов’язково повідомити Держпродспоживслужбу;
  • не слід вбивати домашню тварину, яка покусала або подряпала людину, за нею має бути встановлено 10-денне спостереження.

Пам’ятайте!!! Щеплення від сказу залишається поки що єдиним засобом, щодо запобігання цьому захворюванню.

Детальніше про випадки 

1. У с. Таранівка 01.10.2023 року на подвір’я громадянина забрів безпритульний кіт, вів себе агресивно. При спробі вигнати його з території домоволодіння наніс покуси власнику. На ранок 02.10.2023 року тварину виявили без ознак життя. Того ж дня фахівці Зміївської дільниці ветеринарної медицини Харківської обласної лікарні з додержанням правил особистої безпеки доставили труп кота до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Місце, де відбирався матеріал від загиблої тварини, оброблене розчином хлорного вапна з концентрацією активного хлору 5%. Постраждалому 02.10.2023 року розпочато проведення курсу антирабічних щеплень. У домогосподарстві проведено вимушену вакцинацію 5 домашніх котів. Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 02.10.2023 року №001154 п.м./23 підтверджено сказ кота.

Рішенням позачергового засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії №7/2023 при Чугуївській районній військовій адміністрації:

  • оголошено неблагополучний пункт щодо сказу та введено карантинні обмеження щодо сказу в с. Таранівка з 05.10.2023;
  • визначено загрозливу зону с. Безпалівка, мисливські угіддя зазначеного села та зону спостереження с. Пасіки, с. Першотравневе, Чугуївського району та мисливські угіддя зазначених рад.

2. У с. Гракове 09.09.2023 року на подвір’я зайшла лисиця та покусала собаку. Господарка 22.09.2023 року вирішила ізолювати тварину, а також самостійно придбала вакцину проти сказу «Нобівак – R» у приватній ветеринарній аптеці та провела щеплення 4 домашніх котів, які проживають у будинку та на подвір’я не виходять. 25.09.2023 року громадянка звернулася до фахівців Чугуївської дільниці ветеринарної медицини Харківської обласної лікарні ветеринарної медицини, після огляду тварини фахівці вирішили продовжити ізоляцію тварини та спостереження за нею. Жінці також було роз’яснено правила поводження з твариною згідно з чинною інструкцією по боротьбі зі сказом тварин. Собака, яка знаходилася на ізоляції, 28.09.2023 року відмовилася від їжі, а 02.10.2023 пала. Труп тварини доставлено до Чугуївської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де фахівці лабораторії відділили голову, а труп було спалено. Громадянці рекомендували звернувся до лікаря травматолога-рабіолога для призначення курсу антирабічних щеплень. Жінці розпочато проведення курсу антирабічних щеплень. У домогосподарстві та на місці загибелі тварини проведено дезінфекцію хлорним вапном. Матеріал 03.10.2023 доставлено для дослідження на сказ до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 03.10.2023 року №001158 п.м/23 було підтверджено діагноз сказ.

Рішенням позачергового засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії №8/2023 при Чугуївській районній військовій адміністрації:

  • оголошено неблагополучний пункт щодо сказу та введено карантинні обмеження щодо сказу в с. Гракове з 05.10.2023;
  • визначено загрозливу зону с. Залізничне, с. Н. Гнилиця, мисливські угіддя зазначених сіл та зону спостереження смт. Чкаловське, с. Коробочкине, Чугуївського району, мисливські угіддя зазначеної ради.

3. У смт. Малинівка 09.2023 року на своєму подвір’ї в сараї власники побачила чужу кішку та вирішила її вигнати з приміщення. Кішка злякалася, накинулася на господарку домоволодіння та нанесла їй покуси кистей рук. Після отриманих травм жінка відразу звернулася за допомогою до лікаря травматолога-рабіолога для огляду ран та призначення курсу антирабічних щеплень, 28.09.2023 розпочато проведення курсу антирабічних щеплень. Тварину було вбито. Голову кішки 29.08.2023 доставили до Чугуївської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Труп спалили. Матеріал 03.10.2023 доставили для дослідження на сказ до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 03.10.2023 року №001159 п.м./23 підтверджено сказ кота.

Рішенням позачергового засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії №9/2023 при Чугуївській районній військовій адміністрації:

  • оголошено неблагополучний пункт щодо сказу та введено карантинні обмеження щодо сказу в смт. Малинівка з 05.10.2023;
  • визначено загрозливу зону м. Чугуїв, мисливські угіддя зазначеного міста та зону спостереження с. Коробочкине, Чугуївського району, мисливські угіддя зазначеної ради.

4. У с. Леб’яже 01.10.2023 року, як розповіла власниця, її кішка з травмами шкіри (покусами) прийшла додому. Господарка почала надавати першу допомогу та обробляти рани. Кішку помістила в ящик. На другий день тварина відмовилася від їжі та води. Під час наступної обробки ран кішка нанесла покуси кистей рук власниці, о 16 годині 02.10.2023 року тварина загинула. Постраждала  02.10.2023 звернулася до КНП «Чугуївська центральна лікарня ім. М.І. Кононенка», де їй надали медичну допомогу та призначили курс антирабічних щеплень. Жінка повідомила, що окрім неї з твариною ніхто не контактував. Постраждала 03.10.2023 року доставила труп кішки до Чугуївської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де фахівцями лабораторії була відділена голова від трупу кота, рештки спалено. Матеріал 04.10.2023 доставлено для дослідження на сказ до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 05.10.2023 року до Чугуївського районного управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Харківській області від Харківської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшов звіт про результати дослідження патологічного матеріалу №001163 п.м./23 від 04.10.2023 року з підтвердженням сказу.

Рішенням позачергового засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії №10/2023 при Чугуївській районній військовій адміністрації:

  • оголошено неблагополучний пункт щодо сказу та введено карантинні обмеження щодо сказу в с. Леб’яже з 05.10.2023;
  • визначено загрозливу зону с. Базаліївка, мисливські угіддя зазначеного села та зону спостереження с. Коробочкине, Чугуївського району, мисливські угіддя зазначеної ради.

Також у всіх випадках затверджені Плани комплексних заходів щодо ліквідації сказу (у с. Таранівка, с. Гракове,  смт. Малинівка, с. Леб’яже  Чугуївського району відповідно та межах прилеглих польових та лісових угідь), які передбачають:

  • забезпечення організації обліку собак, кішок та сприятливих до захворювання свійських тварин у громадському утриманні відповідно с. Таранівка, с. Безпалівка; с. Гракове, с. Залізничне, с. Н. Гнилиця; смт. Малинівка; с. Леб’яже Чугуївського району;
  • забезпечення імунізації проти сказу собак, кішок та сприятливих до захворювання свійських тварин у громадському утриманні відповідно в с. Таранівка; с. Гракове; смт. Малинівка; с. Леб’яже Чугуївського району. При виявленні хворих та підозрілих на зараження сказом тварин – умертвляти. Трупи спалювати разом зі шкірою;
  • проведення епідеміологічного розслідування та визначення контингенту для  проведення профілактичних щеплень людей, ймовірно інфікованих хворою твариною;
  • вжиття невідкладних та вичерпних заходів для охоплення антирабічним щепленням усіх осіб, які цьому підлягають;
  • проведення дезінфекції місць, де перебувала хвора на сказ тварина, одягу та інших речей забруднених слиною та виділеннями цієї тварини відповідно до Інструкції щодо проведення ветеринарної дезінфекції об’єктів тваринництва;
  • проведення роз’яснювальної роботи з мешканцями інфікованої зони щодо профілактики сказу та поводження під час карантинних обмежень.

Карантинні обмеження щодо сказу скасовуватимуться рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії через 60 днів з дня останнього випадку захворювання тварин на сказ у кожному конкретному населеному пункті, за умови виконання всіх заходів, передбачених комплексним планом та чинною Інструкцією щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux