На Чернігівщині проведено заходи під гаслом: «Не допустіть проникнення шкідників і хвороб рослин на територію Європейського Союзу»
опубліковано 27 серпня 2024 року о 11:33

З рослинами та рослинними продуктами (об’єктами регулювання) можуть переноситися на значні відстані небезпечні шкідники та хвороби. З експортними партіями рослинних вантажів існує високий ступінь ризику завезення, акліматизації та розповсюдження шкідливих організмів у країнах, де вони відсутні. Кожна країна має спеціальні фітосанітарні вимоги до об’єктів регулювання. Зокрема Євроспільнотою розроблені особливі вимоги до рослинної продукції, які зазначені в Регламентах. Здійснюючи експорт рослин та рослинної продукції до країн Європейського Союзу, необхідно ретельно ознайомитися з фітосанітарними вимогами до вантажів. Також, подорожуючи до Євросоюзу та перевозячи з собою фрукти, овочі та інші рослини, треба пройти фітосанітарний контроль та оформити фітосанітарний сертифікат на рослинну продукцію. Це позбавить зайвого клопоту при здійсненні контролю при перетині кордону. Рослини, що не пройшли фітосанітарний контроль та не супроводжуються фітосанітарним сертифікатом до ввозу на територію ЄС, не допускаються, а підлягають поверненню або знищенню.  

Суб’єктам господарювання, господарська діяльність яких пов’язана з перевезенням рослин та рослинної продукції до країн Євроспільноти, а також громадян, які часто подорожують до Євросоюзу та беруть з собою фрукти, овочі та інші об’єкти регулювання, необхідно ретельно ознайомитися з вимогами Імплементаційного регламенту Комісії (ЄС) 2019/2072 від 28.11.2019 про встановлення єдиних умов для імплементації Регламенту (ЄС) 2016/2031 Європейського Парламенту та Ради щодо захисних заходів проти шкідливих організмів рослин та Імплементаційного регламенту Комісії (ЄС) 2018/2019 з внесеними змінами.

З метою популяризації знань щодо вимог Регламентів, а також негативного впливу шкідливих організмів на рослинність та недопущення їх поширення, на Чернігівщині державними фітосанітарними інспекторами Управління фітосанітарної безпеки проведена низка заходів з інформаційно-роз’яснювальної роботи серед суб’єктів господарювання, мандрівників, закордонних працівників та інших осіб. Заходи проходили під гаслом: «НЕ ДОПУСТІТЬ ПРОНИКНЕННЯ ШКІДНИКІВ І ХВОРОБ РОСЛИН НА ТЕРИТОРІЮ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ».

Головне завдання інформаційно-роз’яснювальної роботи полягає у висвітленні негативних наслідків проникнення шкідників та хвороб на територію Євросоюзу. Шкідники, хвороби рослин, потрапляючи в нові сприятливі для їх розвитку умови, здатні завдати великої шкоди аграрному сектору та довкіллю, а також призвести до значних економічних збитків.

Під час проведення заходів поширювалися листівки, які також були розміщені на авто- та залізничному вокзалі, в туристичних агенціях, у відділах митного оформлення вантажів та на інформаційній дошці у приміщенні Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux