Кропивничанам розповіли про види реклами та вимоги до них
опубліковано 06 грудня 2021 року о 09:47

В рамках спільного проєкту Держпродспоживслужби Кіровоградщини та ОУНБ ім. Д. Чижевського «Школа досвідченого споживача» пройшла інформаційна зустріч на тему: «Реклама в житті сучасної людини». Перед присутніми виступила головний спеціаліст сектору контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства управління захисту споживачів Держпродспоживслужби області Юлія Янковська.

Учасникам зустрічі розповіли, що реклама – це інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару.

Доповідач класифікувала рекламу за видами (зовнішня, внутрішня, на транспорті, в ЗМІ) та звернула увагу на загальні вимоги до реклами. Зокрема забороняється поширювати інформацію щодо товарів, виробництво, обіг чи ввезення на митну територію України яких заборонено законом; розповсюджувати рекламу послуг з ворожіння та гадання; імітувати або копіювати текст, зображення, музичні чи звукові ефекти, що застосовуються в рекламі інших товарів, якщо інше не передбачено законами України у сфері інтелектуальної власності тощо.

Також мова йшла про реклами знижок. Різні торгові мережі часто знижують ціни на деякі товари, тож присутні дізналися про вимоги до такого виду реклами: вона повинна містити відомості про місце, дату початку і закінчення застосування зниженої ціни на продукцію, розпродажу, а також про співвідношення розміру знижки до попередньої ціни товару.

До того ж Юлія Янковська наголосила, що з 8 січня 2022 року набувають чинності зміни до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі. Закон забороняє вміщувати в рекламі твердження або зображення, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб.

Забороняється вміщувати у рекламі твердження або зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою, стереотипності ролі чоловіка та жінки, що пропагує принизливе та зневажливе ставлення; принижувати гідність людини за ознакою статі, демонструвати насильство за ознакою статі, використовувати зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживача, посилання (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не стосуються рекламованого продукту чи способу його споживання.

Наприкінці присутні мали змогу поставити свої питання спеціалісту управління захисту споживачів та отримати вичерпні відповіді. До того ж доповідач підготувала для учасників проєкту невеличку вікторину за прослуханою інформацією. Проглянути відеозапис тренінгу можна за цим посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux