Кіровоградщина: організація безпечного та якісного харчування в закладах освіти є пріоритетним напрямком роботи Держпродспоживслужби
опубліковано 27 жовтня 2022 року о 14:05

Цього року в Кіровоградській області із 844 закладів освіти свою роботу розпочали 694 заклади у формі очного, дистанційного та змішаного навчання/виховання.

Із 528 закладів освіти, які працюють у формі очного та змішаного навчання/виховання, в 400 закладах організоване гаряче харчування, в 7 закладах освіти – тільки буфетна продукція.

У період дії воєнного стану в 5 закладах дошкільної та 2 закладах загальної середньої освіти організовано та надається дієтичне харчування дітям та учням, що харчуються в закладі. В 5 закладах освіти використовуються різні форми харчування такі як дабл-меню та мультипрофільне, в інших – монопрофільне харчування, при цьому активно використовуються страви із збірників сучасного шкільного харчування.

З початку року спеціалістами Держпродспоживслужби в Кіровоградській області розглянуто 1684 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти, із них погоджених – 78,8 %.

Меню-розклади у закладах освіти були проаналізовані під час 508 перевірок/обстежень, виявлено порушення у 89 випадках, а саме:

  • меню-розклад складалось без врахування погодженого з Держпродспоживслужбою меню та відмітки про заміну страв;
  • відсутні технологічні карти на сучасні готові страви;
  • не виконувалися норми харчування по основним групам харчових продуктів, фактичні обсяги закладення продуктів для приготування страв.

Новий асортимент харчових продуктів перевірили в 168 закладах освіти, виявлені порушення в 3: в раціоні дітей були наявні фруктові соки з додаванням цукру та йогурт з ароматизатором.

З початку року здійснено 1076 перевірок закладів освіти. За результатами обстежень при 453 виявлено порушення санітарних норм та правил з питань організації харчування та покращення матеріально-технічної бази харчоблоків, профілактики харчових отруєнь. За виявлені порушення керівникам закладів освіти надані приписи щодо їх усунення. За невиконання приписів винесено 16 постанов про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу на суму 4 913 грн.

Завдяки зусиллям спеціалістів територіальних структурних підрозділів Держпродспоживслужби Кіровоградщини та співпраці з органами місцевої влади й самоврядування у складний воєнний період в країні вдалося покращити матеріально-технічну базу харчоблоків у закладах освіти, а саме:

  • виконано капітальні ремонти харчоблоків у 2 опорних ЗЗСО;
  • виконано поточні ремонти у 282 ЗЗСО та 160 ЗДО: проведено заміну комунікацій (водопостачання, водовідведення, вентиляції), виконані внутрішні оздоблювальні роботи, в їдальнях збільшено кількість рукомийників для дітей та персоналу з підведенням проточної гарячої/холодної води тощо;
  • оновлено та придбано технологічне обладнання в 64 ЗЗСО та 35 ЗДО: пароконвектомати в комплекті з фільтром для очистки води та гастроємності, електричні плити та сковороди, холодильні шафи, морозильні камери, овочерізки, електром’ясорубки, мийні ванни, виробничі столи, обробні дошки тощо;
  • організовано харчування в укриттях.

Крім того, за період воєнного стану у 14 закладах освіти на водопровідних мережах встановлені водоочисні пристрої (фільтри), робота в цьому напрямку продовжується. В цілому 169 закладів освіти очищують воду для покращення її показників.

Всі харчоблоки забезпечені якісною, безпечною водою із власних мереж, за рахунок очисних фільтрувальних установок, закупленої фасованої води промислового виробництва або привозної із інших безпечних джерел водопостачання.

На балансі закладів освіти знаходиться 236 колодязів та свердловин, із яких на 216 організовано лабораторний контроль - 91,5 % (2021 – 40,4 %), паспортизовано колодязів, свердловин – 77,5 % (2021 – 55,2 %), проведено чищення джерел – 55,1% (2021 – 37,2 %), дезінфекцію води в них – 87,7% (2021 – 44,4 %). Але на 42 джерелах водопостачання питна вода не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 (за санітарно – хімічними показниками – перевищення нормативів по каламутності, загальної жорсткості, сульфатам, хлоридам, нітратам та за радіологічними показниками – перевищення показника вмісту радону).

За невиконання вимог приписів в частині забезпечення закладів освіти доброякісною питною водою складено 8 протоколів про адміністративне правопорушення та винесено 8 постанов про накладення адміністративного стягнення на загальну суму 2 295 грн.

Окрім того, до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, державні інспектори Держпродспоживслужби області здійснили 45 позапланових заходів державного нагляду (контролю) в закладах освіти, під час яких виявлено порушення та винесено 6 приписів. Також здійснено заходи державного нагляду (контролю) стосовно постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування для закладів загальної середньої освіти. Так із 24 перевірених постачальників у 4 виявлено порушення та винесено приписи щодо їх усунень.

Робота щодо поліпшення харчування дітей в організованих колективах продовжується.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux