Кіровоградщина: епідемічне благополуччя населення на контролі Держпродспоживслужби
опубліковано 24 березня 2023 року о 11:12

Для забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя у весняно-літній період актуальним питанням є підготовка місць для купання та пляжів, у тому числі на приватних базах відпочинку. Про це повідомила заступник начальника управління-начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області Юлія Івановська під час засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Кропивницькій районній військовій адміністрації.

Одним із питань, які розглянули члени районної комісії, була підготовка громад до теплого періоду року, протягом якого найбільше загострюється санітарно-епідеміологічна ситуація. Мова йшла про благоустрій територій, підготовку місць для відпочинку населення, особливо біля водоймищ.

Зокрема місця відпочинку для прийому відвідувачів повинні мати паспорт підводної частини акваторії пляжу, акт водолазного обстеження дна акваторії пляжу та акт про усунення небезпечних для купання предметів з дна акваторії пляжу (водного об’єкта). Також необхідно провести розчищення пляжів від рослинності, прибирання прилеглої території, облаштувати місця для збирання твердих побутових відходів, встановити кабінки для переодягання, завезти новий пісок, провести лабораторні дослідження води з річок, водоймищ, ґрунту (піску), щоби убезпечити відпочиваючих від ризиків травмуватися, інфікуватися збудниками лептоспірозу, кишкових, паразитарних інфекцій.

Окрім того, на територіях громад, де наявні несанкціоновані місця відпочинку людей поблизу водних об’єктів, мають бути встановлені попереджувальні знаки «Купатися заборонено».

Доповідач наголосила на тому, що в зонах відпочинку в теплий період року зростає кількість випадків захворювання на кліщовий бореліоз або хворобу Лайма. Тому керівникам, власникам закладів та об’єктів відпочинку, оздоровлення, громадського харчування, які знаходяться в межах лісопаркових зон необхідно провести дезінсекційні та дератизаційні заходи по знищенню кліщів, гризунів на своїх територіях. Протягом всього теплого періоду

викошувати рослинність та тримати територію благоустроєною для запобігання укусів кліщів, гризунів та розповсюдження зараження.

Додатково Юлія Івановська поінформувала присутніх про випадки гострих інфекційних захворювань людей, що фіксувалися минулого року на території Кіровоградської області. Зокрема було зареєстровано 5 випадків захворювань людей на лептоспіроз, з них 2 випадки летальні. В тому числі 2 випадки захворювання зареєстровано в Кропивницькому районі (Соколівська ТГ, Олександрівська ТГ).

Також протягом 2022 року в області зареєстровано 2 випадки ботулізму з 3 потерпілими (2 мешканці міста Новомиргород Новоукраїнського району та 1 мешканець Голованівського району), пов’язані з вживанням консервованого рибного паштету домашнього приготування та риби холодного копчення (товстолоба) домашнього приготування.

На малюнку зображені учасники заходу На малюнку зображені учасники заходу На малюнку зображені учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux