Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області прийняли участь у симулятивному тренінгу у Регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби
опубліковано 10 вересня 2021 року о 13:02

09.09.20121 року на території Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області відбувся симулятивний тренінг «Підвищення обізнаності та посилення готовності реагування у випадку спалаху грипу птиці на території Полтавської області».

На захід були запрошені фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, Полтавської обласної, міської та районних державних лікарень ветеринарної медицини, фахівці вірусологічного, епізоотичного та патоморфологічного відділів Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області, міжрайонних державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Яніна Аранчій, директорка Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області у своєму вступному слові наголосила на актуальності теми, адже, в останні роки відзначається напружена ситуація щодо грипу птиці в країнах Європи, у тому числі, які межують з Україною. Так, на території України з початку 2021 року зареєстровано 10 випадків високопатогенного грипу птиці. На щастя, на Полтавщині пташиний грип не реєстрували.

Оксана Ісаєва, начальник управління безпечності харчових продуктів та

ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області закликала присутніх ветеринарів бути активними і долучатися до обговорення, а також пропонувати теми для наступних тренінгів.

Навчання складалося з двох частин - з теоретичного і практичного блоків. На теоретичному - Наталія Карпенко. в.о. начальника відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області присутнім розповіла про епізоотичний стан щодо грипу птиці в Україні та на території Полтавської області, а також про планування та реалізацію програм активного та пасивного нагляду щодо грипу птиці в області.

Про організацію відбору проб для проведення діагностичного дослідження на грип птиці та методи діагностики розказала Тетяна Бурлака, завідувачка патоморфологічним відділом Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Алла Петруненко, завідувачка відділу уповноважених осіб для здійснення державного контролю Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини всім присутніх ознайомила з методами проведення стемпінг - ауту, умертвіння інфікованої птиці та шляхи їх знищення.

Після теорії – перейшли до практики. Присутні розділилися на три групи і вже на практиці здійснювали патологоанатомічний розтин трупів птиці, відбирали пакування, вчилися правильно, з урахуванням норм, доставляти патологічний матеріал для проведення досліджень, відбирали кров у курей і проводили стемпінг – аут.

Інша група, відповідно до запропонованого сценарію про спалах грипу, відвідала місця імітованої підозри щодо грипу птиці (імітованого птахогосподарства), здійснили епізоотичне розслідування, оцінили стан птиці в господарстві та поінформували Компетентний орган для ухвалення рішення щодо подальших дій.

По завершенню учасники підбили підсумки симулятивного тренінгу ділилися враженням.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux