Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області взяли участь в обговоренні оновленого меню для школярів
опубліковано 01 жовтня 2021 року о 10:23

Нещодавно у Черкасах відбувся міський форум «Реформа шкільного харчування в місті Черкаси – досвід та перспективи», в ході якого презентували нове чотиритижневе меню для шкільних їдалень міста.

У заході взяли участь керівники міської влади, працівники департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, представник команди проєкту CULTFOOD, директори черкаських закладів загальної середньої освіти, організатори харчування, шкільні кухарі.

Форум організували задля інформування учасників про основні вимоги щодо впровадження системи безпечного і здорового харчування у міських школах, підведення підсумків зробленого та визначення проблемних питань щодо організації цієї роботи. Присутніх ознайомили з методикою розробки нових перспективних меню та запросили до дегустації страв із нового чотиритижневого шкільного меню, запропонованого командою проєкту.

Учасники мали змогу поспілкуватися з Ярославом Малим –представником робочої групи, яка займалася розробкою нових меню.

Анна Собко, член правління Асоціації кулінарів України, яка брала участь у розробці чотиритижневих меню, провела презентацію проєкту нового п’ятиденного шкільного меню, виготовленого кухарями міських шкіл.

Головна особливість рекомендованого меню – це щоденна пропозиція страв на вибір між салатами, кашами, другими стравами і навіть чаєм. Щодня протягом чотирьох тижнів дітям пропонуватиметься різне меню. До його складу, зокрема, входять такі страви: фрітата, омлет Драчена, каша гречана з чебрецем, хліб цільнозерновий, чай масала, кабачки і цвітна капуста, запечені із сметаною та сиром, котлета по-міланськи з сиром, шніцель курячий із вершковим маслом, рибні стіки з соусом, рис з орегано, львівський сирник з морквою, овочеве соте, сирне суфле.

Активну участь в обговоренні шкільного меню взяли керівники закладів освіти.

Директорка Черкаської гімназії № 9 Ірина Топчій поділилася з учасниками форуму досвідом із питань впровадження у закладі освіти системи HACCP.

Ведучий телепрограми «Кулінарія від Андрія» Андрій Крижанівський розповів присутнім про основні вимоги до технологічного обладнання, розроблювального інвентарю для харчоблоків, кухонного посуду, які передбачені цією системою контролю.

Головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області  Тетяна Рибак поінформувала учасників про основні вимоги санітарного законодавства щодо організації повноцінного безпечного харчування школярів і кардинальні зміни, передбачені новими Нормами та Порядком організації харчування у закладах загальної середньої освіти (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305).

Тетяна Рибак зосередила увагу на основних складових, без яких неможливо запровадити сучасне здорове харчування.

«Нині є нагальна потреба в модернізації шкільних харчоблоків, тобто оснащенні їх сучасним технологічним, холодильним обладнанням, розроблювальним інвентарем та посудом. Важливо забезпечити постачання для дитячого харчування якісної продовольчої сировини та харчових продуктів, які б відповідали показникам безпеки, а також дотримання санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоках і технології приготування страв. Окрім того, шкільні їдальні мають бути укомплектовані висококваліфікованими кухарями, готовими до впровадження нових технологій та оновленого асортименту страв тощо», – зазначила Тетяна Рибак.

Фахівець Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області звернула увагу на посилення відповідальності адміністрації закладів освіти, приватних підприємців, які надають послуги з організації харчування, та постачальників харчових продуктів за організацію повноцінного харчування дітей, постачання якісних безпечних харчових продуктів, дотриманням технології приготуванням страв та видачу готової їжі дітям, як це передбачено чинним законодавством.

Тетяна Рибак охарактеризувала перспективи проєкту нового шкільного харчування, проте зазначила, що Держпродспоживслужбою України було надано багато пропозицій щодо окремих страв, сумісності тих чи інших продуктів, з урахуванням епідемічної складової, які мають бути взяті до уваги при коригуванні та затвердженні чотиритижневих меню.

Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області продовжує здійснювати державний нагляд за якістю та безпечністю харчування школярів, проводити активну просвітницьку роботу серед працівників, батьків, дітей щодо дотримання принципів здорового повноцінного та безпечного харчування.

Довідково. Міський форум «Реформа шкільного харчування в місті Черкаси – досвід та перспективи» став одним із підготовчих заходів, що мають на меті створити всі необхідні умови для максимально ефективної реалізації реформи шкільного харчування, яка впроваджується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Старт цієї реформи в Україні запланований із 1 січня наступного року. Вона передбачає поєднання трьох основних глобальних змін: системи, культури та звички здорового харчування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux