Епізоотичну ситуацію щодо інфекційних захворювань тварин і птиці обговорено на засіданні ДНПК при Чернігівській облдержадміністрації
опубліковано 28 березня 2023 року о 17:00

28 березня у Чернігові пройшло засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яке провів заступник голови військової адміністрації – заступник голови обласної ДНПК Дмитро Синенко. Крім членів комісії, в режимі онлайн до заходу мали змогу долучитись більше сотні представників структурних підрозділів Держпродспоживслужби, районних військових адміністрацій і місцевого самоврядування та сільгоспвиробники.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області - заступник голови ДНПК Юрій Павлішен під час презентаційної доповіді поінформував присутніх про епізоотичну ситуацію в регіоні щодо африканської чуми свиней, сказу тварин, високопатогенного грипу птиці, хвороби Ньюкасла та лейкозу великої рогатої худоби, зазначивши, що завдяки наполегливій профілактичній роботі фахівців у галузі ветмедицини ситуація по гострих інфекційних захворюваннях у тваринництві регіону на сьогодні залишається стабільною і контрольованою. Загалом у минулому році спеціалісти державної ветеринарної медицини області провели понад 7 з половиною мільйонів щеплень і більше 950 тисяч діагностичних досліджень.

«Навіть попри воєнні дії торік вдалося виконати завдання, передбачені Планом протиепізоотичних заходів», - зазначив Юрій Павлішен.

Він ознайомив учасників засідання із основними положеннями Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних інфекційних та паразитарних хвороб тварин на 2023 рік.

Йшлося, зокрема, про можливість здійснення в нинішньому році пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин від сказу у місцевостях, де це реально зробити з огляду на безпеку людей.

У своїй доповіді керівник Головного управління наголосив на активізації профілактичних заходів щодо захворювань на АЧС, пташиний грип і хворобу Ньюкасла, зокрема на дотриманні вимог закритого режиму роботи в господарствах по утриманню свиней і птиці.

Крім того, на засіданні комісії ДНПК йшла мова про попередження і недопущення отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин для обробки сільськогосподарських посівів. На сьогодні в області, за словами Юрія Павлішена, зареєстровано понад півтори тисячі пасік і торік до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області не надходили звернення від громадян, де б порушувались питання загибелі бджіл від використання пестицидів.

За результатами засідання Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Чернігівській облдержадміністрації вирішила забезпечити своєчасне та ефективне виконання рішень ДНПК усіх рівнів; з урахуванням особливостей воєнного стану неухильно виконувати заходи, визначені рішеннями Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних державних адміністраціях безпосередньо в осередках сказу і на територіях загрозливої зони, в тому числі природно-заповідного фонду; активізувати співпрацю з місцевими органами влади щодо контролю за популяцією безпритульних тварин на відповідних територіях; посилити контроль за дотриманням ветеринарного законодавства на молокоприймальних пунктах при закупівлі молока у населення; заборонити закупівлю молока від хворих на лейкоз тварин молокопереробним підприємствам, фізичним особам-підприємцям; дотримуватись належного біозахисту у свиногосподарствах та птахогосподарствах області згідно з вимогами діючих інструкцій; органам місцевого самоврядування, аграріям, пасічникам забезпечити виконання своїх функцій/обов’язків, налагодити дієву комунікацію з метою недопущення або ж мінімізації випадків отруєння бджіл засобами захисту рослин тощо.

На малюнку зображені учасники заходу На малюнку зображені учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux