Дніпропетровщина: робоча нарада з координації стосовно організації шкільного харчування
опубліковано 27 вересня 2023 року о 10:49

 З метою сприяння у координації питань з організації харчування відбулася робоча нарада у Центрі професійного розвитку «Освітня траєкторія» Дніпровської міської ради. У нараді взяли участь спеціалісти Дніпровського міського та Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, представники управління освіти Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради, педагогічної та батьківської рад при міському Голові, керівництво постачальника послуг з харчування у закладах освіти м.Дніпра та засоби масової інформації.

Нараду ініційовано задля урегулювання питань, які виникли під час запровадження кейтерингового способу організації харчування здобувачів освіти у частині шкіл м.Дніпра. Кейтеринг передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування. Надто актуальним це питання постає в умовах воєнного стану.

Спеціалістами Держпродспоживслужби визначено ключові аспекти та особливості в організації харчування у закладах освіти. До однієї з функцій Держпродспоживслужби належить забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Наше спільне завдання – це не лише недопущення епідемічних ускладнень серед учасників освітнього процесу, тобто недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності в організованих колективах, але і організація безпечного та якісного харчування, урегулювання процесу організації харчування шляхом вжиття заходів санітарно-гігієнічного напрямку та заходів у сфері безпечності харчових продуктів.

Заклад освіти повинен забезпечувати принаймні одноразове гаряче харчування у закладі. Звісно, за бажанням, батьки письмово можуть відмовитися від харчування дитини у школі. Проте, нагадуємо, що у 2021 році Урядом затверджено постанову щодо Порядку з організації харчування у закладах освіти. Постановою визначено ряд обмежень щодо шкідливих продуктів харчування у раціоні дітей, які харчуються у закладах освіти. Зокрема, обмежено споживання солі, цукру, жирів, виключено споживання ковбасних виробів, консервації, харчових продуктів з додаванням синтетичних барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку, консервантів тощо, заборонено будь-які газовані напої, а також ряд багатокомпонентних страв, що можуть стати причиною епідускладнень. Змінено норми споживання основних харчових продуктів у бік збільшення корисних харчових продуктів, зокрема 75% раціону мають складати продукти рослинного походження. Крім того, регламентовано вимоги щодо організації харчування для дітей з особливими дієтичними потребами.

Одночасно із оновленням нормативно-правової бази запрацювала Реформа шкільного харчування під головуванням Першої Леді України. Реформа основана саме на формуванні принципів здорового харчування. Задля запровадження реформи затверджено Стратегію реформи шкільного харчування на період до 2027 року. Прерогативою Реформи є питання якості, безпечності та доступності харчування (реконструкція, оновлення матеріально-технічної бази, навчання персоналу, запровадження системи управління безпечності харчових продуктів – НАССР – зниження ризиків, які пов’язані з харчовими отруєннями, для удосконалення продуктів харчування та процесів їхнього виробництва, а не лише для дотримання вимог законодавства). З цією метою створено вебплатформу «ЗнаЇмо», де всі бажаючі можуть ознайомитися з нормативами, особливостями організації харчування та користю гарячого харчування у закладах освіти.

Нове харчування націлене не лише на те, щоб діти отримували безпечну їжу, але й щоб ця їжа була корисна і здорова. Їжа повинна подаватися у привабливому естетичному вигляді, що допомагає процесу її вживання. Педагоги та батьки повинні приділяти увагу культурно-гігієнічним навичкам дітей, формуванню здорових харчових звичок як удома, так і у школі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux