На Одещині майже 14 тис. котів і собак вакциновано від сказу в третій тиждень вересня
опубліковано 27 вересня 2023 року о 11:15

Головне управління як уповноважений територіальний орган Держпродспоживслужби здійснює всі необхідні профілактичні та лікувальні заходи для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в регіоні. Один із основних заходів – профілактика сказу тварин, зокрема домашніх кішок та собак, що включає в себе щеплення антирабічною вакциною.

За період від 15 до 22 вересня в Одеському регіоні щеплено проти сказу 13 710 голів, включаючи собак – 8 738, котів – 4911, велику рогату худобу – 7, дрібну рогату худобу – 39, коней – 15.

Щеплення від сказу проводиться фахівцями ветеринарної медицини державних ветеринарних лікарень, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, на безкоштовній основі. Причому наразі, окрім процедури щеплення безпосередньо у лікарнях, котам та собакам її можна зробити й просто неба – Головним управлінням забезпечена робота мобільних бригад ветеринарів, які виїжджають на місце. Як показує практика, це зручно для власників тварин, адже їм непотрібно відвідувати лікарню, яка може знаходитися за багато кілометрів. На виїзді паралельно з вакцинацією домашніх улюбленців ветеринари роблять щеплення від сказу вуличним тваринам.

Як і попереднього тижня, наші ветеринарні лікарі фіксували відмови від проведення щеплень. Свою незгоду з проведенням вакцинації висловили 46 осіб у восьми населених пунктах Подільського та Роздільнянського районів. До органів місцевого самоврядування про відмову власників від щеплення тварин Головне управління направило шість повідомлень.

Вкотре нагадуємо про небезпеку сказу – особливо небезпечного вірусного захворювання як для тварин, так і людей. Сказ характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функції центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Основний шлях проникнення вірусу в сприйнятливий організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.

Єдиний ефективний спосіб профілактики сказу – вакцинація, яка є необхідною для всіх собак і кішок. Вакцинувати тварин проти сказу обов’язок кожного власника. Щеплення проти сказу абсолютно безпечне і жодного впливу на ріст і розвиток тварини не має. 

Фото зроблені нашими ветеринарами під час вакцинації в Авангарді, Алтестовому, Біляївці, Овідіополі.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux