Держпродспоживслужба здійснює всі необхідні заходи, спрямовані на мінімізацію негативних наслідків вибуху на Каховській ГЕС
опубліковано 19 червня 2023 року о 11:38

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Сергій Захарін відвідав Херсонську та Миколаївську області, на території яких тривають роботи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі Каховської ГЕС через збройну агресію російської федерації.

Під головуванням Сергія Захаріна в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Херсонській області та в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено наради, під час яких поглиблено проаналізовано результати вжитих заходів, а також вивчено стан виконання доручень щодо ліквідації наслідків вибуху на Каховській ГЕС.

У разі фіксації випадків загибелі сільськогосподарських та хижих тварин, а також мор риби вживаються необхідні заходи для знешкодження біологічного матеріалу та знезараження відповідних територій. Працівники Держпродспоживслужби застосовують алгоритми, що розроблені на виконання національного законодавства з урахуванням рекомендацій міжнародних організацій.

Продовжується планове щеплення тварин. Зокрема, на контрольованій частині Херсонської області щеплення тварин здійснюють 5 державних ветеринарних лікарень, а також ветеринари, які працюють безпосередньо в громадах. Першочергова увага приділяється тваринам, що утримуються (випасання, здійснення водопою) в господарствах усіх форм власності поблизу водойм.

Територіальні органи Держпродспоживслужби вживають заходи щодо недопущення в обіг риби свіжої та рибопродуктів дикого вилову, походження яких не підтверджено належним чином оформленими документами. Окрім того, у зв’язку з погіршенням показників річкової та морської води, на деяких територіях тимчасово заборонений вилов риби.

До райдержадміністрацій, міських, селищних, сільських територіальних громад надано пропозиції щодо забезпечення виконання повноважень у галузі водопостачання (експлуатація об’єктів централізованого і нецентралізованого водопостачання, контроль за якістю питної води), дотримання вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, в укриттях, центрах гуманітарної допомоги, в закладах освіти та пришкільних таборах.

На адреси керівників підприємств водопровідного господарства направлено рекомендації щодо неухильного забезпечення режиму експлуатації водопровідних споруд та мереж у відповідності до технологічних регламентів по видобутку, доочищення, знезараження та транспортування до споживачів питної води гарантованої якості, проведення посиленого виробничого лабораторного контролю якості та безпечності питної води і у місцях водозаборів, забезпечення нормативним запасом реагентів, знезаражуючих засобів і реактивів для очищення та знезараження питної води.

Забезпечено щоденне інформування за результатами моніторингу об’єктів довкілля, факторів середовища життєдіяльності людини, зокрема за показниками безпечності та якості води питної, морської та річкової.

Крім того, з метою недопущення необґрунтованого зростання роздрібних цін на воду питну, яка реалізовується в торговельних мережах, спеціалістами підрозділів із захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами проводиться моніторинг роздрібних цін на воду питну в найбільш розгалужених торговельних мережах. Також ціновими спостереженнями охоплено аптечні заклади, в яких здійснюється роздрібна торгівля водою питною.

Посилено відповідну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення. Зокрема, необхідна інформація розповсюджується через офіційні веб-ресурси Держпродспоживслужби та її територіальних управлінь, керівників громад, дільничних ветеринарів, фахівців підрозділів із захисту прав споживачів.

«Працівники територіальних органів Держпродспоживслужби здійснюють усі необхідні заходи, спрямовані на мінімізацію негативних наслідків підриву греблі Каховської ГЕС. Ми забезпечуємо підтримку санітарноепідеміологічного, ветеринарно-санітарного та епізоотичного благополуччя. Випадків виникнення та поширення інфекційних хвороб тварин у звязку з підривом Каховської ГЕС не зафіксовано. Водночас посилено відповідні ветеринарно-санітарні заходи, спрямовані на захист життя і здоровя тварин від наявних ризиків. До постраждалих областей завезено додаткові вакцини, ліки та дезінфекційні речовини. Працівники територіальних органів Держпродспоживслужби виконують повноваження в тісній взаємодії з колегами з інших державних органів, здійснюється постійний обмін оперативною інформацією», - зазначив Сергій Захарін.

Сергій Захарін також ознайомився з роботою Херсонської міської ветеринарної лікарні, Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії та відвідав населені пункти, які постраждали.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux