Фахівці Держпродспоживслужби в районах постійно контролюють виконання заходів, спрямованих на недопущення виникнення токсикоінфекцій серед населення небезпечною рибою та рибними продуктами.
Зокрема, працівниками Корюківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено моніторингові обстеження на території Корюківського району. У межах наданих повноважень операторам ринку, які реалізують рибу та рибну продукцію, проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо правил дотримання термінів реалізації риби та рибної продукції, температурних умов зберігання, зокрема вимог товарного сусідства при зберіганні у складських приміщеннях та в холодильному обладнанні.
Спеціалістами Чернігівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, фахівцями державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках спільно з представниками органів місцевого самоврядування та із залученням працівників Національної поліції проведені моніторингові обстеження ринків району та місць обігу риби та рибної продукції. На момент обстежень порушень при реалізації риби, рибопродуктів не встановлено.
Аналогічні заходи проводилися підвідомчими установами, а саме співробітниками Прилуцького та Новгород-Сіверського районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.
Метою таких рейдів є недопущення виникнення токсикоінфекцій серед населення небезпечною рибою, яка може бути перероблена недобросовісними виробниками, при споживанні якої можуть виникнути харчові отруєння, зокрема ботулізм – дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.
Під час проведення комплексних заходів, з метою запобігання спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь, роздано пам’ятки щодо профілактики захворювання на ботулізм і його можливих наслідків.