Держпродспоживслужба та Сумський національний аграрний університет підтримують співробітництво у сфері органічного сільського господарства

опубліковано 07 липня 2025 року о 11:37

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у круглому столі “Органічне виробництво в Україні: наука, цифрові трансформації та безпечне харчування”, що проведений на майданчиках Сумського національного аграрного університету. 

Захід проведено з метою консолідації зусиль та можливостей працівників сфери органічного виробництва, науки, освіти, державних органів, міжнародних проектів щодо подальшого впровадження органічних технологій, а також популяризації актуальних знань щодо процедур започаткування та діяльності підприємств, що виготовляють органічну продукцію. 

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюються системні кроки, спрямовані на оптимізацію процедур державного моніторингу окремих показників якості органічної продукції, а також контролю за належним її маркуванням. Здійснюється ведення Переліку органів іноземної сертифікації (документ розміщено на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби), до якого включено відомості про 56 органів іноземної сертифікації з 24 країн світу. Фахівці служби беруть участь у імплементації європейських норм і стандартів, що спрямовані на створення зрозумілих уніфікованих умов для виробників, які реалізують свою продукцію як на ринку ЄС, так і на внутрішньому ринку, а також гармонізації процедур сертифікації схожої продукції для різних ринків.

Наразі в Україні працюють понад 260 операторів, що здійснюють виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. В Україні у органічному сільському господарстві використовується понад 1% земель сільськогосподарського призначення, але у найближчі роки цей показник може значно зрости, а обсяг вкладених інвестицій у цю сферу щорічно збільшується. Спостерігається зміцнення позиції України як країни-експортера органічної продукції (показово, що біля 90% органічної продукції, яка виробляється в Україні, експортується до країн Європейського Союзу).

Нині триває робота щодо створення та наповнення на офіційному вебсайті Держпродспоживслужби розділу «Органічні продукти», що присвячений органічному законодавству та актуальному інформуванню споживачів, операторів, органів сертифікації, державних інспекторів та інших зацікавлених користувачів.

Ректор Сумського національного аграрного університету Ігор Коваленко наголосив на високій зацікавленості у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами, а також запевнив про готовність до реалізації спільних освітніх проєктів. Повідомив, що колективами профільних кафедр виконується низка перспективних досліджень у сфері органічного виробництва. Окрім того, на науково-дослідних ділянках ведеться вирощування рослин за органічними технологіями. Все більше студентів цікавляться органічним сільським господарством, і заклад освіти повністю готовий надати необхідні знання та компетентності. 

Голова Вченої ради університету Володимир Ладика звернув увагу присутніх на необхідність застосування комплексного підходу до проблем організації органічного виробництва, а саме - врахування особливостей щодо упаковки, логістики, зберігання продукції. Наразі ведеться робота із проектування органічної ферми, яка стане чудовим полігоном для наукових досліджень та навчальної роботи. Можна відповідально стверджувати, що в університеті формується потужна наукова школа з напрямку органічного сільського господарства.

Окрім того, Сергій Захарін розказав учасникам круглого столу про загальні вектори цифрової трансформації Держпродспоживслужби. Учасники круглого столу оглянули окремі науково-дослідні ділянки, на яких вирощується органічна продукція, а також взяли участь у майстер-класах з проблематики виробництва популярних продуктів харчування. 

«Сумський національний аграрний університет - знаний заклад вищої освіти, який демонструє лідерські позиції в багатьох напрямах аграрної науки. Функціонують успішні та продуктивні наукові школи, які є добре відомими і в нашій країні, і далеко за її межами. Університет є ініціатором впровадження різноманітних інновацій у сфері агропромислової діяльності. Зокрема, мене приємно вразили численні науково-дослідні ділянки, на матеріалах яких молоді науковці виконують актуальні і оригінальні дослідження. Хочу відповідально заявити, що Держпродспоживслужба вживає комплексних заходів з оптимізації моніторингової та контрольної роботи у сфері органічного виробництва. Вказана робота ведеться із використанням цифрових інструментів. Зокрема, ми розширюємо арсенал засобів електронної демократії для своєчасного інформування зацікавлених користувачів щодо актуальних новел, у тому числі змін у законодавстві або апробації кращих управлінських практик. Також приємно відзначити, що науковці зацікавлені у посиленні співробітництва з Держпродспоживслужбою, зокрема із нашим Головним управлінням у Сумській області, з широкого кола питань підтримки біологічного безпеки. І ми готові до такого співробітництва”, - наголосив Сергій Захарін.  


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux