Держпродспоживслужба та Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» обговорили перспективи реалізації спільних досліджень
опубліковано 26 серпня 2024 року о 17:30

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» (гора Піп Іван, Івано-Франківська область), що функціонує при Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

У МНЦ «Обсерваторія» встановлено сучасне наукове обладнання, що дозволяє в режимі реального часу здійснювати високоточні метеорологічні вимірювання, і як наслідок – фіксувати різноманітні показники кліматичних змін, екологічної ситуації, атмосферного повітря. Ці відомості дозволяють здійснювати прогнози погоди, у тому числі у довгостроковому періоді, а також формувати базу актуальних агрометеорологічних даних. Вказані відомості мають велике значення, зокрема, для прогнозування врожайності сільськогосподарських культур та змін фітосанітарного стану.

За словами Сергія Захаріна, Держпродспоживслужба у сфері фітосанітарної безпеки здійснює низку заходів, які потребують потужного науково-методичного супроводження Йдеться, зокрема, про фітосанітарну діагностику та нагляд за розвитком, поширенням і шкодочинністю шкідливих організмів; державний контроль за дотриманням карантинного режиму і проведенням фітосанітарних заходів з карантину рослин під час вирощування, заготівлі, вивезення, ввезення, транспортування, зберігання, переробки, реалізації та використання об’єктів регулювання; вивчення видового складу, біології та екології регульованих шкідливих організмів.

Окрім того, Сергій Захарін розказав науково-педагогічним працівникам університету про результати роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у сфері цифровізації фітосанітарних процедур та окремих спостережень за якістю атмосферного повітря. При Держпродспоживслужбі діє Науково-методична рада, яка може формулювати пропозиції та рекомендації щодо тематики відповідних наукових досліджень.

Ректор університету Ігор Цепенда розповів про плани подальшого розвитку МНЦ «Обсерваторія», у тому числі в частині розширення актуальних агрометеорологічних досліджень. Наразі підтримуються робочі контакти з міжнародними партнерами щодо розширення парку наукового обладнання. Вчені університету виконують наукові розвідки, результати яких можуть бути використані під час прогнозування врожайності сільськогосподарських культур та динаміки фітосанітарного стану відповідних територій.

«Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника здійснює низку проривних фундаментальних та прикладних досліджень, які мають велике значення для підтримки розвитку агропродовольчої системи, зокрема – у частині підтримки належного стану фітосанітарної безпеки. Ми зацікавлені у співробітництві за широким переліком актуальних проблем, у тому числі в частині визначення видового складу, біології та екології регульованих шкідливих організмів. Відповідно, Держпродспоживслужба та МНЦ «Обсерваторія» обговорили перспективи виконання спільних досліджень. При цьому ми врахували, що МНЦ «Обсерваторія» має сучасне обладнання, яке дає змогу здійснювати відповідні прогнози. Крім того, ми прагнемо популяризувати актуальні знання у сфері очікуваної врожайності сільськогосподарських культур, що особливо актуально для підтримки високої продуктивності нашого агропродовольчого комплексу. Держпродспоживслужба та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника продовжують співпрацю у відповідних сферах, і я пишаюся тим, що ми маємо конкретні практичні результати цієї важливої роботи», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux