Євроінтеграція: досвід Литви з контролю загроз пов’язаних з харчовими продуктами та кормами
опубліковано 27 серпня 2024 року о 09:00

Ознайомлення з європейськими інформаційними системами зокрема Системою швидкого повідомлення про загрози, пов’язані з харчовими продуктами та кормами – головна мета візиту делегації Держпродспоживслужби, яку очолив перший заступник Голови Держпродспоживслужби Олег Осіян, до Державної продовольчої та ветеринарної служби Литовської Республіки.

Під час зустрічей українська сторона ознайомилась з умовами проведення державного контролю харчових продуктів за допомоги використання європейського інструменту – системою швидкого сповіщення про харчові продукти та корми (The Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF).

«Наразі в Україні є можливість використання часткового функціоналу системи RASFF, в тих випадках коли є ризики для здоров’я людей та тварин пов’язані з харчовими продуктами та кормами, які походять з України або були ввезені на її територію. Також це є ефективним інструментом оперативного обміну інформацією між компетентними органами країн-членів ЄС для швидкого реагування. Але окрім цього за допомоги цієї цифрової системи можливо розробляти оцінку ризиків у сфері безпечності харчових продуктів та кормів. Європейські країни вже використовують такий підхід», - наголосив Олег Осіян.

Учасники розглянули встановлені процедури щодо безпечності харчових продуктів відповідно до змін регламентів ЄС 2023/174 від 26 січня 2023 року, 2022/1644 від 7 липня 2022 року, 2022/1396 від 11 серпня 2022 року та 2022/913 від 30 травня 2022 року та інші. Зазначені нормативно-правові документи встановлюють правила щодо тимчасового посилення офіційного контролю на в’їзді до Європейського Союзу з деяких третіх країн та під час обігу на його території певних харчових продуктів і кормів. Перелік товарів, який визначено в регламентах був створений на основі оцінки ризику за допомоги цифрових інструментів, зокрема отриманих сповіщень через систему RASFF.

Окрім того представники компетентного органу Литовської Республіки поділилися своїм досвідом щодо організації заходів, які слід використовувати для реагування на можливі невідповідності щодо безпечності харчових продуктів, про які повідомляє система iRASFF, яка наразі недоступна для України і включає в себе AAC System та Food Fraud System.

Такі візити допомагають не лише отримати практичні знання від колег з ЄС, а й налагодити контакти для подальшої співпраці в частині євроінтеграції.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux