Держпродспоживслужба та Миколаївський національний аграрний університет опрацьовують ініціативи, спрямовані на зміцнення продовольчої безпеки

опубліковано 17 липня 2025 року о 13:07

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри», що проведена на майданчиках Миколаївського національного аграрного університету.

Учасники заходу: представники компаній аграрного сектору, провідні агрономи, наукові і науково-практичні працівники, керівники органів державної влади та управління, експерти профільних громадських організацій, здобувачі освіти.

Сергій Захарін виступив з ключовою доповіддю «Актуальні вектори цифрового розвитку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», під час якої зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживаються заходи, спрямовані на залучення провідних науковців та експертів до опрацювання широкого кола питань підтримки стійкого розвитку агропродовольчої системи, у тому числі на основі впровадження передових цифрових технологій, що актуально в контексті підтримки глобальної продовольчої безпеки. Підтримується нормальне функціонування інформаційно-комунікаційних реєстрів у сферах безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини, захисту рослин, фітосанітарного регулювання. Продовжується робота з розробки нормативно-правового та методичного забезпечення для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів).   

Проректорка Миколаївського національного аграрного університету Антоніна Дробітько розказала, що профільні кафедри виконують низку досліджень у сфері підтримки продовольчої безпеки, у тому числі в контексті підвищення врожайності сільськогосподарських культур, впровадження сучасних технологій захисту рослин, імплементації сучасних методів лабораторної діагностики у харчовій промисловості, застосування новітніх технологій обробки грунтів, оновлення змісту та підтримки належної якості аграрної освіти тощо. Кращі здобувачі (студенти) проходять навчання за програмами «дуальної освіти», які передбачають опанування сучасних компетентностей безпосередньо на підприємствах. Такі програми реалізуються у тому числі спільно з установами Держпродспоживслужби.

Проректор Миколаївського національного аграрного університету Віталій Соколік зробив доповідь з питань проектування перспективних інструментів штучного інтелекту і робототехніки та їхнього застосування в аграрній освіті, зробивши акцент на можливостях використання дослідницького потенціалу  вмотивованих здобувачів освіти. Окрім того, профільні кафедри беруть участь у реалізації експериментального проєкту щодо застосування технологій штучного інтелекту під час наукової та навчальної роботи.

Генеральний директор Директорату вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров розказав про стратегічні орієнтири розвитку сфери вищої освіти, у тому числі в контексті підтримки та зміцнення якості аграрної освіти, а також поінформував про нормативні та методичні новели, які впроваджуються в навчальній діяльності.

В рамках роботи конференції відбулися презентації наукових здобутків профільних кафедр, у тому числі з питань регенеративного землеробства, використання енергозберігаючих технологій у системах зрошувального землеробства, перспектив вирощування фітоенергетичних та ефіроолійних культур, організації «зеленої» трансформації національної економіки, організаційних та економіко-правових засад підтримки продовольчої безпеки.

В ході обговорень науково-педагогічні працівники відмітили ефективне освітнє співробітництво університету та установ Держпродспоживслужби. Заклад вищої освіти готовий і надалі виконувати із фахівцями територіальних органів та установ служби спільні наукові та освітні ініціативи, оскільки ця робота дозволяє науковцям більш чітко зрозуміти актуальну проблематику майбутніх наукових досліджень, а здобувачам освіти – отримати знання та навички, які реально потрібні роботодавцям.

Представники Держпродспоживслужби та Миколаївського національного аграрного університету домовилися спільно опрацьовувати ініціативи, спрямовані на зміцнення продовольчої безпеки держави, що є одним із ключових орієнтирів реалізації аграрної політики.

"Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів разом з колегами з інших органів влади здійснює величезну роботу, спрямовану на підтримку параметрів продовольчої безпеки, у тому числі в контексті моніторингу належної якості та безпечності харчових продуктів. В цій роботі ми маємо спиратися на сучасні досягнення науки і техніки. Дуже приємно, що це розуміють і відповідальні науковці, які працюють над відповідними дослідженнями. У фокусі уваги – і якість аграрної освіти. Багато студентів проходять практику в наших органах та лабораторіях, а деякі навіть здобувають освіту за програмами так званої «дуальної освіти». Нам потрібні молоді і креативні фахівці, які володіють сучасними знаннями та навичками у сферах безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини, фітосанітарної безпеки, лабораторно-діагностичної роботи», - зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux