Представники Держпродспоживслужби Херсонщини взяли участь у міжвідомчій нараді з питань підготовки роботи закладів освіти у змішаному форматі

опубліковано 17 липня 2025 року о 11:03

Оперативне вирішення проблемних питань, що виникають у ході підготовки для запровадження освітнього процесу в змішаному форматі в 2025/2026 навчальному році, – головна мета проведення міжвідомчої наради, яка відбулася 10 липня 2025 року під головуванням заступника голови Херсонської ОДА Володимира Клюцевського.

Цей захід об’єднав представників ДСНС, Держпродспоживслужби, Національної поліції, управління освіти і науки Херсонської ОДА, сільських та селищних військових адміністрацій та керівників підрозділів освіти.

Від Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області до обговорення були залучені заступник начальника Головного управління Марина Малахова та начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Максим Сенчук.

Під час наради представниками Держпродспоживслужби Херсонщини надано низку пропозицій щодо належної підготовки закладів освіти до початку нового 2025/2026 навчального року.

Зокрема, з метою забезпечення належних і безпечних умов для навчання, перебування, виховання та харчування дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти, які планують працювати у змішаному форматі в новому навчальному році, Головним управлінням рекомендовано вжити таких заходів:

  • провести ремонтні та будівельні роботи (відновлення покрівель, огороджуючих конструкцій, скління дверних та віконних отворів, оздоблення стелі, стін, підлоги, ревізію або ремонт інженерних мереж та санітарно-технічних приладів водопостачання, водовідведення, опалення, вентиляції тощо);
  • забезпечити дотримання питного режиму (функціонування питних фонтанчиків у закладах освіти), при відсутності – використання фасованої негазованої питної води, зокрема з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води, якість якої повинна відповідати вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10;
  • забезпечити заклади освіти холодною і гарячою проточною водою: приміщення буфету, душових при спортивній залі (роздягальні), медичного кабінету;
  • забезпечити функціонування закладів лише за наявності обладнаних внутрішніх санвузлів;
  • укомплектувати заклади освіти кваліфікованими кадрами середніх медичних працівників, у випадку відсутності у закладі освіти медичного працівника – засновник (засновники) забезпечує наявність договору з закладом охорони здоров’я;
  • для дотримання санітарно-протиепідемічного режиму забезпечити заклади необхідним запасом миючих, антисептичних та дезінфекційних засобів, засобів для дотримання особистої гігієни (рідке мило, паперові рушники) тощо;
  • дотримуватися встановлених норм наповнюваності класів/груп;
  • забезпечити проведення профілактичних дезінсекційних, дератизаційних та дезінфекційних заходів, благоустрою території закладів, дотримання законодавства щодо поводження з відходами, зокрема рідкими, укладення відповідних договорів;
  • не допускати включення до асортиментного переліку буфетної продукції заборонених страв та продуктів харчування;
  • забезпечити обов’язкове погодження асортиментного переліку буфетної продукції з територіальним органом Держпродспоживслужби;
  • провести складання постачальником та адміністрацією закладу графіку і маршруту постачання.

Окремо, Марина Малахова акцентувала увагу на необхідності проведення лабораторного контролю:

  • якості та безпечності води питної (наявність протоколів досліджень, які проведені до початку нового навчального року 2025/2026 року);
  • рівня освітленості в приміщеннях захисних споруд, а саме: класних кімнат, коридорів, рекреацій, санітарних кімнат тощо;
  • рівня забруднення повітря у приміщеннях захисних споруд, зокрема формальдегідом та іншими летючими органічними сполуками, які можуть виділятися з меблів та будівельних матеріалів.

Водночас, заступником начальника Головного управління порушено питання щодо необхідності забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів у разі організації харчування дітей у закладах освіти: наявність відповідних умов приготування, дотримання виконання норм харчування та у разі вибору способу організації харчування шляхом приготування та реалізації готових страв закладом освіти, затвердження примірного чотиритижневого сезонного меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (окрім випадків використання меню, рекомендованого МОЗ), відповідно до вимог, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства до організації навчального процесу та харчування дітей у дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах, реалізація заходів щодо відповідності закладів освіти критеріям санітарно-епідемічного благополуччя, у тому числі організації безпечного харчування, зокрема дотримання встановлених норм, водопостачання, дотримання належних умов перебування, виховання і надалі залишаються одним із головних пріоритетів роботи Держпродспоживслужби Херсонщини.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux