3 грудня 2024 року Держпродспоживслужба за підтримки швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) провела першу онлайн зустріч з експертами наукових експертних груп з оцінки ризиків (НЕГОР). До заходу долучилися 45 учасників.
Під час вітального слова Олег Осіян, перший заступник Голови Держпродспоживслужби зазначив: «У зв’язку із постійною зміною епізоотичної та епідеміологічної ситуації у світі перед Держпродспоживслужбою, як компетентним органом у галузі ветеринарної медицини, сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, постійно постають нові виклики, і саме впровадження і розвиток діяльності з оцінки ризиків є запорукою не лише вчасного реагування на ймовірність виникнення ризиків, а й дає можливість прийняти рішення на випередження, тобто є превентивним інструментом. У цьому році Держпродспоживслужба офіційно затвердила персональний склад наукових експертних груп з оцінки ризиків, які будуть залучені до майбутніх оцінок ризику в сфері здоров’я тварин, безпечності харчових продуктів і кормів. Лише незалежна науково-обґрунтована експертна думка надає можливість виявити проблемні питання і сформулювати актуальні та дієві рекомендації для управління виявленими ризиками».
Під час проведення онлайн зустрічі з експертами НЕГОР були досягнуті такі цілі:
Манон Шуперс, директор SAFOSO AG та міжнародна експертка QFTP, під час зустрічі наголосила, що оцінка ризику – це науково-обґрунтований процес, який повністю відокремлюється від управління ризиками, що здійснюється керівництвом компетентного органу (ризик-менеджерами). Забезпечення незалежності процесу оцінки ризиків від процесу прийняття рішень ризик-менеджерами полягає в залучені незалежних наукових експертів задля підтвердження, що оцінка ризику дійсно проведена відповідно до методології та ґрунтується на доказах, цифрах та об’єктивних думках. Підхід до створення наукових експертних груп, який обрала Україна, ефективно впроваджений у країнах ЄС та світу, тому співпраця Держпродспоживслужби з науковцями беззаперечно дозволить забезпечити ризик-менеджерам об’єктивне підґрунтя для прийняття неупереджених рішень.
На завершення зустрічі було висвітлено підхід до навчання та підготовки експертів НЕГОР до проведення реальних оцінок ризиків та обговорено шлях подальшої комунікації для ефективної співпраці.
Учасники семінару відзначили актуальність розбудови діяльності з оцінки ризиків в Україні та висловили готовність для подальшої співпраці.
Довідково. З метою надання науково-технічної підтримки Держпродспоживслужбі для прийняття рішень у сферах безпечності харчових продуктів та здоров’я тварин в частині оцінки ризиків, здійснення та розробки відповідних ветеринарно-санітарних заходів, наказом Держпродспоживслужби від 30 серпня 2024 року № 609 «Про затвердження Положення та персонального складу наукових експертних груп з оцінки ризиків» затверджено наукові експертні групи з оцінки ризиків Держпродспоживслужби в 6 напрямах.
За останні роки Держпродспоживслужба за всебічної технічної підтримки експертів QFTP та європейського проєкту EU4SaferFood досягла значних успіхів у розвитку діяльності з оцінки ризиків, що було визнано представниками Європейської Комісії у Звіті в межах Пакета розширення Європейського Союзу 2024 року, який містить оцінки Єврокомісії щодо прогресу, досягнутого країнами-кандидатами та потенційними кандидатами на вступ до ЄС протягом останнього року, зокрема, України. Оскільки з 23 червня 2022 року Україна є кандидатом на членство у ЄС, розвиток діяльності з оцінки ризиків є одним з пріоритетних напрямів роботи Держпродспоживслужби.