Держпродспоживслужба зобов’язала повернути споживачам понад 62 млн гривень
опубліковано 14 травня 2019 року о 15:30

Впродовж І кварталу 2019 року Держпродспоживслужба здійснила 122 планові та 42 позапланові перевірки суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. Під час проведення перевірок порушення встановлено в 121 випадку, що становить 73,8 відсотка від загальної кількості перевірок.

За результатами проведених перевірок прийнято 76 рішень про застосування до суб’єктів господарювання адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 2,4 млн грн та 64 посадові особи притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів на загальну суму 14,7 тис. грн.

Крім того, складено 85 приписів щодо усунення порушень під час формування, встановлення, застосування державних регульованих цін/тарифів та приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства.

Відповідно до прийнятих приписів та рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій зобов’язано повернути кошти споживачам на загальну суму 62,8 млн грн, з яких 54,4 млн грн  -  сума коштів, яку зобов’язано повернути споживачам м. Києва за результатами 5 планових перевірок комунальних підприємств, що обслуговують житловий фонд м. Києва.

При цьому, внаслідок зменшення розмірів планованих та затверджених тарифів на житлово-комунальні та інші види послуг, а також приведення цін на фармацевтичному ринку до економічно обґрунтованого рівня, в І кварталі 2019 року Держпродспоживслужбою попереджено обрахування споживачів у розрахунку на річні обсяги надання послуг на загальну суму 12,9 млн грн.

Також, протягом звітного періоду попереджено необґрунтоване фінансування з бюджету на виплати пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги у сумі 4,2 млн гривень.

Так, з метою створення ефективної системи забезпечення цінової стабільності та стримування інфляційних процесів у країні, Держпродспоживслужба вживає заходи щодо запобігання порушенням у сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих цін та недопущення їх безпідставного зростання на споживчому ринку.

З 01.01.2019 року втратив чинність Закон України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», яким було встановлено до 31 грудня 2018 року мораторій на проведення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux