Чернігівщина: відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби звітує про проведену роботу у 2023 році
опубліковано 25 січня 2024 року о 15:40

Згідно зі ст. 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», насіння, яке втратило посівні якості та не може бути використане на продовольчі, кормові та інші цілі, а також садивний матеріал, який втратив товарні якості та не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях, що документально оформлено, має бути знищено за заявою суб’єкта господарювання під наглядом посадової особи Держпродспоживслужби, яка здійснює державний нагляд (контроль) у сфері насінництва та розсадництва. Станом на кінець звітного періоду заяв щодо знищення насіння та садивного матеріалу від суб’єктів господарювання до відділу не надходило.

Відповідно до п. 4 Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.10.2016 № 365, до 1 березня 2023 року суб’єктами насінництва були подані до відділу план-схеми та інформація щодо розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур під урожай 2023 року. У минулому році насіннєві посіви перехреснозапильних культур в структурі посівних площ були наявні в 4 господарствах. Всього по області (згідно наданої інформації) засіяна площа під такі культури склала 639,4 га. Угоди про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин не укладались, оскільки земельні ділянки інших суб’єктів господарювання розташовані на відстані в межах норм просторової ізоляції.

Відповідно до п. 3 Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 року № 615, арбітражне визначення проводиться територіальним органом Держпродспоживслужби за заявою фізичної особи-підприємця або юридичної особи. Протягом 2023 року відповідних заяв до відділу не надходило.

До Державного реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва на 2023 рік занесені 12 суб'єктів господарювання по Чернігівській області, які мають право на виробництво та реалізацію насіння. З них 7 суб'єктів господарювання займається виробництвом насіння зернових, зернобобових та технічних культур, 5 – садивного матеріалу картоплі.

Серед 12 суб'єктів господарювання, що внесені до Державного реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва на 2023 рік, у 6 господарствах в структурі посівних площ присутні насінницькі посіви озимих культур під урожай 2024 року. Відповідно до інформації про насіннєві посіви озимих культур під урожай 2024 року, поданої суб’єктами господарювання, площа насінницьких ділянок озимих культур становить – 604,05 га. Серед них площа насінницьких посівів пшениці озимої склала 59% (355,1га), жита озимого – 28% (168,95га), тритикале озимого – 13% (80га). Загальна кількість використаного насіння на посів становить 173,39 т, серед якої насіння пшениці озимої склало 105 т, жита озимого – 43,59 т, тритикале озимого – 24,8 т.

Насіннєві посіви ярових культур присутні в структурі посівних площ 11 суб’єктів господарювання, що внесені до Державного реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва на 2023 рік. Відповідно до інформації про насіннєві посіви ярових культур під урожай 2023 року, поданої суб’єктами господарювання, площа насінницьких ділянок ярих культур склала – 1135,55 га.

Серед них площа насінницьких посівів зернових культур склала 33% (370,65га), зернобобових культур – 12% (142,4 га), картоплі – 27% ( 303,8га), технічних культур – 28% ( 318,7га). Загальна кількість використаного насіння на посів групи зернових культур становить 71,72 т, зернобобових – 35,84 т, картоплі – 1167,4 т, технічних культур – 40,63 т.

Згідно з інформацією, поданою суб’єктами господарювання про обсяги виробництва та реалізації насіння ярих та озимих культур, садивного матеріалу плодових і ягідних культур за 2023 рік, обсяги виробленого насіння по Чернігівській області склали для ярих культур – 22 661,21 т, озимих культур – 948,68 т. Обсяги реалізованого насіння ярих культур – 3076,13 т, озимих культур – 421,5 т. Обсяг реалізованого насіння ярих культур до виробленого склав – 14%, обсяг реалізованого насіння озимих культур до виробленого склав – 44%.

Впродовж звітного періоду відділом проводився моніторинг реалізації насіння та садивного матеріалу у ФОП/ПП, які провадять свою діяльність на території Чернігівської області. Всього 35 ФОП/ПП надали інформацію про обсяги реалізованої продукції за 2023 рік. Відповідно до поданої інформації реалізоване насіння дрібнонасіннєвих культур становить 12 607,73 кг, насіння інших культур – 10 235,45 кг; плодових та ягідних культур – 540 шт., квіткових культур – 840 шт., іншого садивного матеріалу – 15 шт.

Територія Чернігівської області налічує 25 підприємств, що здійснюють свою діяльність у сфері лісництва та іншу діяльність у лісовому господарстві. З метою встановлення ступеня ризику від провадження господарської діяльності, лісовими господарствами була надана інформація про обсяги реалізації саджанців лісових та декоративних рослин. Загальний обсяг реалізації за даний період склав 413 383 шт. саджанців. З них реалізовано садивного матеріалу лісових рослин – 405 992 шт., декоративних рослин – 7 384 шт., квіткових рослин – 7 шт.

Також відділом проводився моніторинг реалізації насіння та садивного матеріалу серед компаній-посередників, які провадять свою діяльність на території Чернігівської області. Компанії не надали інформацію про обсяги реалізованої продукції за 2023 рік.

У 2023 році спеціалістами відділу проведено моніторинг розташування посівів зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не занесених до Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні та/або до Переліку сортів рослин ОЕСР, для селекційних, дослідних робіт і експонування в Чернігівській області.

Загальна площа, що була відведена під посіви для селекційних, дослідних робіт і експонування на території Чернігівської області становить: соняшник однорічний – 6 га, кукурудза звичайна – 13,5 га, ріпак озимий – 7,7804 га.

Впродовж звітного періоду відділом проводився моніторинг серед суб’єктів господарювання, що занесені до Державного реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва щодо фактичного використання сортів сільськогосподарських культур, створених на основі ГМО, що внесені до Державного реєстру ГМО та не занесені до Державного реєстру ГМО. Згідно з інформацією, наданою вищезазначеними суб’єктами господарювання, такі сорти сільськогосподарських культур в 2023 році господарствами не використовувалися.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux