Європейський досвід: обмін знань щодо проведення державного нагляду в органічному секторі
опубліковано 20 вересня 2023 року о 15:10

19 вересня 2023 року відбувся онлайн-тренінг на тему «Державний нагляд в органічному секторі: досвід Польщі». Близько 150 фахівців Держпродспоживслужби приєдналися до тренінгу та мали змогу перейняти досвід від міжнародних експертів з Інспекції сільського господарства та якості харчових продуктів Польщі, а також незалежних експертів з відповідним досвідом у сфері органічного виробництва.

У своєму вітальному слові Марина Кислицька, начальник відділу державної політики у сфері органічного виробництва управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Мінагрополітики, зазначила: «Завданнями Міністерства на сьогодні є не тільки встановити вимоги, які відповідають правилам виробництва відповідно до оновленого органічної законодавства ЄС, а й побудувати систему відповідного контролю. Такі дії є важливим з точки зору статусу України як держави -кандидатки у члени ЄС, яка може підтвердити відповідний рівень і бути визнаною іншими державами. Я вдячна експертам з Польщі, що вони погодилися поділитися своїм досвідом щодо контролю за операторами органічного ринку, які виготовляють продукцію, та контролю самої продукції під час її реалізації».

«Для фахівців Держпродспоживслужби є дуже важливою можливість отримання знань та практичного досвіду, який використовують в європейських країнах. Це підтверджує та кількість наших фахівців, які доєдналися до чергового тренінгу щодо державного нагляду (контролю) в органічному сектор. Адже здійснення належного державного контролю буде викликати довіру як і в суб'єктів органічного ринку, так і у споживачів», – наголосила Анна Єрмак, начальник відділу органічного виробництва управління безпечності харчових продуктів та кормів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Наталія Прокопчук, координаторка органічного компонента швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) зазначила: «Швейцарія в рамках нашої програми міжнародної технічної допомоги буде підтримувати підвищення кваліфікації фахівців Держпродспоживслужби та Мінагрополітики для того, щоб органічне законодавство в Україні було адаптоване до відповідного законодавства ЄС та належно впроваджено. Завдяки тому, що Україна вибрала вектор євроінтеграції, ми можемо переймати досвід у наших колег з Європейського Союзу, зокрема Польщі, яка готова ділитися досвідом практичного впроваджених органічного законодавства, в тому числі щодо державного нагляду (контролю) в органічному секторі».

Також пані Наталія висловила щиру подяку Мінагрополітики за лідируючу роль та плідну роботу Міністерської органічної робочої групи та Держпродспоживслужбі за проактивну позицію та бажання удосконалювати нові вміння та знання державних інспекторів під час виконання їх посадових обов’язків.

Про органічний сектор Польщі, зокрема законодавство, план дій щодо органічного виробництва, мету органічного виробництва, важливість контролю держави в органічному секторі та державну підтримку доповідав Міхал Житкі, незалежний експерт, радник директора Польського центру акредитації. У своїй доповіді він також детально зупинився на структурі системи контролю та ролі державних установ в органічному секторі.

Малгожата Вашевська, директорка Інспекції сільського господарства та якості харчових продуктів – Департамент органічного сільського господарства та регіональних продуктів Польщі розгорнуто розповіла про:

  • загальні правила та вимоги щодо діяльності операторів: первинних виробників (рослинництво, тваринництво та аквакультура), переробників та трейдерів, я також як здійснюється державний контроль (нагляд);
  • правила, положення та моніторинг органічної продукції на ринку з метою запобігання потраплянню на ринок неорганічної продукції, маркованої як органічна.

Цей захід організовано за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux