Євроінтеграція: прийнято 81% запланованих нормативно-правових актів в сфері санітарних та фітосанітарних заходів
опубліковано 18 грудня 2023 року о 15:37

Наприкінці 2023 року відбулось 8 засідання Підкомітету з управління санітарними та фітосанітарними заходами (СФЗ) Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі. До складу української делегації увійшли представники Держпродспоживслужби, Мінагро, МОЗ, МЗС, Мінекономіки, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Урядового офісу координації європейської та євроантлантичної інтеграції та Представництва України при ЄС .

Очолила українську делегацію заступник Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, секретар Підкомітету - заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва, торгівлі та комунікацій Держпродспоживслужби Юлія Костинська.

Під час засідання українські делегати разом з представниками Генерального директорату DG SANTE обговорили проблемні питання двосторонньої торгівлі між Україною та Європейським Союзом і окремо зазначили прогрес України щодо наближення національного законодавства до регламентів ЄС в частині СФЗ.

Сторони обговорили стан виконання операційних висновків сьомого засідання Підкомітету з управління СФЗ, та відзначили довготривалу і взаємну співпрацю.

Українська сторона поінформувала стосовно прийнятих нормативно-правових актів у сфері благополуччя тварин та відзначила, що план виконання гармонізації законодавства України з вимогами ЄС у частині санітарних та фітосанітарних заходів виконано на 81%.

Водночас українські делегати висловили подяку ЄС за сприяння в наданні дозволу окремими країнами-членами ЄС щодо транзиту живих тварин (великої та дрібної рогатої худоби), окремих неавторизованих видів м’ясних продуктів, інкубаційних яєць територією Європейського Союзу з України до третіх країн.

Досягнуто прогресу щодо української заявки для доступу свинини на ринок ЄС - європейська сторона надасть ряд запитальників з метою оцінки функціонування системи державного нагляду за виробництвом свинини в Україні.

Українська сторона підкреслила важливість впровадження в Україні електронної системи управління інформацією щодо державного контролю (IMSOC) та її системних компонентів, зокрема, системи TRACES, що в свою чергу скоротить і пришвидшить проходження обов’язкових процедур на державному кордоні для українських експортерів в ЄС.

Забезпечено успішне впровадження інтеграції для деяких областей України, реалізовано пілотний проєкт в 3 областях, наступного року очікується розширення застосування зазначеної системи на всю країну. Європейська комісія відзначила дуже високий рівень імплементації TRACES в Україні. З червня 2023 року видано вже 8000 сертифікатів.

За результатами заходу учасники домовились про подальшу взаємодію зокрема, зокрема щодо взаємних кроків, які покликані збільшити міжнародний товарообіг та сприяти імплементації Європейських регламентів в українське законодавство.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux