Як працює Держпродспоживслужба Кіровоградської області в умовах війни
опубліковано 12 липня 2022 року о 16:09

З початку російського військового вторгнення головні управління Держпродспоживслужби працюють з новими викликами, серед яких – підтримка військових та внутрішніх переселенців, надання гуманітарної допомоги постраждалим регіонам, обстеження місць перебування ВПО та багато іншого.

Сьогодні розповідаємо, як працює Держпродспоживслужба Кіровоградської області в умовах війни.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук

- Як Ви як керівник територіального органу організували роботу Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області в умовах воєнного стану?

З початку повномасштабної війни росії проти України Кіровоградська область залишається умовно безпечним регіоном, тож з перших днів ми розуміли, що наші основні завдання в тилу – це підтримка наших захисників, а також надання допомоги тим, хто через військову агресію росії вимушений був покинути свій дім, та тим, хто перебуває на територіях, наближених до зони бойових дій.

Протягом першої доби від початку вторгнення силами наших працівників зібрали гуманітарний вантаж – овочі, консервація, вода, печиво, сухпаї, олія, крупи, мука, інші продукти, спальні мішки, медикаменти. Все це передали на військові частини та силовим структурам. Також з’явилася потреба допомогти нашим співвітчизникам і попередити гуманітарну кризу в регіонах, які постраждали внаслідок військових дій, тому організували роботу гуманітарного хабу.

Я як керівник отримав завдання знайти місце, де можна розвантажувати, зберігати та формувати гуманітарні вантажі. За співпраці з обласною владою ми облаштували центральний хаб в Кропивницькому на базі виставкового центру. Також знайшли склад з холодильним обладнанням для зберігання харчової продукції та транспорт для перевезення вантажів. В перші дні до нас заїхало 12 великовантажних 20-тонних автомобілів. Гуманітарні вантажі надходили з-за кордону (Польща, Німеччина, Італія, інші країни) через львівський хаб. Декілька раз допомагали місцеві товаровиробники Кіровоградщини з наданням продуктів харчування для формування гуманітарної допомоги.

- Які першочергові завдання Ви поставили перед своїми підлеглими?

В умовах ускладненої гуманітарної ситуації, зокрема стосовно продуктів харчування, важливим пунктом для уникнення дефіциту і задоволення харчових потреб стало функціонування Національної платформи продовольчої безпеки. Наші фахівці в Кіровоградській області постійно залучають учасників і тримають зв’язок з місцевими виробниками, агрофірмами, які виставляють пропозиції на платформі. Найбільше пропозицій в нашому регіоні щодо м’ясних консервів, м’яса курятини, крупи перлової, олії соняшникової. Окрім того для контролю за застосуванням економічно обґрунтованих цін, зокрема на соціально значущі товари, фахівці Держпродспоживслужби у складі робочих груп здійснили 14 760 моніторингових обстежень об’єктів торгівлі.

Одним з надважливих завдань зараз є забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Перед Головним управлінням постало питання як убезпечити внутрішньо переміщених осіб, наших волонтерів та все населення від інфекційних захворювань (кишкових, повітряно-крапельних, COVID-19). Зокрема нас цікавили місця організованого проживання та харчування ВПО, щоби люди були забезпечені необхідними умовами та безпечним харчуванням.

За період воєнного стану ми провели близько 250 обстежень місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб на відповідність санітарним та епідемічним вимогам, а також місць харчування переселенців. В поле зору потрапили ще 303 заклади та місця, що задіяні в приготуванні страв для військових ЗСУ, ТРО, ВПО. Волонтерам і персоналу постійно надається консультативно-інструктивна допомога.

По мірі відновлення роботи установ та підприємств почали відкриватись чергові групи в закладах дошкільної освіти. Тож спеціалісти Держпродспоживслужби області взяли участь у 63 комісійних обстеженнях закладів дошкільної освіти в питаннях організації безпечних умов перебування дітей, харчування, наявності укриттів. Станом на кінець червня в області функціонують чергові групи на базі 63 закладів та 13 закладів дошкільної освіти працюють у штатному режимі. Також з початку червня спеціалісти Держпродспоживслужби області у складі комісій обстежили 142 укриття в закладах освіти на випадок «повітряної тривоги».

Вкрай важливим і пріоритетним стало й питання безпечності води, яку споживає населення. Спеціалісти вже обстежили 424 об’єкти водопостачання. За результатами приведено у належний санітарно-технічний стан 191 водозабірну споруду та 165 систем водопостачання. Ще 344 джерела водопостачання приведені у належний стан як «резервні» для питних, побутових та інших потреб населення.

- Які ініціативи щодо підтримки Збройних сил України та допомоги внутрішньо переміщеним особам з’явилися в Вашому управлінні?

Через Кіровоградщину транзитом проїхало дуже багато людей, які тікали від війни, багато людей знайшли прихисток тут. Тому постало питання тимчасового розміщення внутрішньо-переміщених осіб. Для цих потреб облаштували деякі наші установи, зробили спальні місця, принесли матраци, ковдри, посуд, аби забезпечити побут. Тож у нас зупинялися переселенці, які виїжджали в інші регіони чи закордон. А зараз в нашій установі ветмедицини в одному з районів проживає родина з Покровська Донецької області. Вісім вимушено переміщених осіб – фахівців у сферах фітосанітарної безпеки, ветеринарних лікарів, лаборантів – ми влаштували на роботу в наші установи.

Частина наших працівників-чоловіків з перший днів війни пішла служити в ЗСУ чи тероборону і зараз захищають нашу країну. Долучалися наші фахівці і до облаштування полігону однієї з військових частин.

Окрім наших професійних обов’язків та тих нових завдань, які з’явилися, звичайно кожен працівник, залежно від своїх можливостей та внутрішнього потенціалу, намагався внести свій особистий внесок в допомогу, окрім фінансової підтримки нашої армії. Тобто наші працівники в містах і районах долучаються до волонтерства і безпосередньо готують їжу, консерви, печуть пиріжки, плетуть маскувальні сітки, шиють балаклави і розгрузки в швейних цехах, допомагають гуманітарною продукцією, одягом, засобами гігієни.

Держпродспоживслужба Кіровоградщини продовжує виконувати свої прямі обов’язки згідно з повноваженнями служби, а крім цього, перебуваючи в тиловому регіоні, ми взяли на себе функції щодо роботи з формування гуманітарних вантажів, допомоги вимушеним переселенцям. Продовжуємо працювати в ім’я України та на благо українців. Підтримуємо наших захисників і йдемо до Перемоги!



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux