Як контролюється якість та безпечність харчових продуктів на Волині
опубліковано 23 липня 2024 року о 10:35

Про діяльність Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, про повноваження Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, зокрема продовольчу безпеку, як один з напрямів її діяльності, а також аспекти взаємодії з бізнесом, розповів в інтерв’ю журналу People UA керівник Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій Тимофіюк. 

– Як контролюється якість та безпечність харчових продуктів працівниками управління?

– У 2018 році набув чинності Закон України «Про державний контроль та дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», відтак контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти гармонізований із законодавством Європейського Союзу і до початку повномасштабного вторгнення росії, здійснювався інспекторами Управління без попереджень суб’єктів господарювання, однак це не стосувалось аудиту системи НАССР – аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, проводиться за умови повідомлення суб’єкта не пізніше ніж за три робочі дні до здійснення такого заходу. Це пов’язано з необхідністю підготувати необхідні документи та участь працівників, які відповідають за впровадження системи на потужності. Також однією, з новацій даного закону є те, що у разі надходження обґрунтованого звернення відгромадянина про порушення у сфері безпечності харчових продуктів позапланові перевіркиздійснюються без отримання будь-яких погоджень, що дозволяє оперативно реагувати на звернення фізичних осіб та проводити усунення порушень з боку суб’єктів господарювання.

З 24 лютого 2022 року функції Управління були дещо обмеженими, однак на сьогодні Управління забезпечує проведення державної реєстрації потужностей операторами ринку, що вимагається відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» видачу експлуатаційних дозволів для операторів ринку, що працюють з харчовими продуктами тваринного походження, проводяться інспектування та інші заходи державного контролю в межах визначених ЗакономУкраїни «Про державний контроль та дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» і наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України.

У підпорядкуванні Головного управління перебувають 4 районні державні лікарні ветеринарної медицини, які забезпечують проведення діагностичних, профілактичних та лікувальних заходів домашніх та сільськогосподарських тварин, що в комплексі забезпечує епізоотичне благополуччя області і країни в цілому.

Також в області функціонує Волинськарегіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби з двома філіями Володимирською та Ковельською, які забезпечують проведення діагностичних досліджень зразківвідібраних харчових продуктів, кормів, води, патологічного матеріалу для виявлення хворобтварин.

Нині Управління має на контролі близько 15 000 потужностей операторів ринку харчових продуктів в області: магазини, ресторани, ринки, підприємства, які реалізовують молочну, м’ясну та рибопереробну продукцію. Серед яких і об’єкти критичної інфраструктури продовольчої галузі. 

 – Як вплинуло введення воєнного стану на території України на роботу Держпродспоживслужби?

– Повномасштабне вторгнення росії в Україні внесло зміни не лише на життя людей, а й на сфери Держпродспоживслужби. Для функціонування економіки країни під час війни Урядом припинено проведення планових/позапланових заходів державного нагляду (контролю). Через два роки війни звичайно перевірки контролюючими органами відновлюються, але це далеко не довоєнний рівень і дуже часто це дає можливість суб’єктам вводити на ринок товари неналежної якості, в тому числі і харчові продукти, або іншим чином обходити закони та нормативно-правові акти.

Для виробників харчових продуктів з початком повномасштабного вторгнення росії, в Україні запроваджено певні спрощення щодо маркування продукції власного виробництва внаслідок вимушених змін рецептури, які пов’язані з відсутністю або недостатністю відповідної сировини. Такі спрощення введені на період дії воєнного стану. 

Однак, виробники повинні забезпечити надання обов’язкової і виключно достовірної інформації на маркуванні харчового продукту стосовно:

  • назви харчового продукту;
  • кількості харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
  • мінімального терміну придатності або дати "вжити до";
  • переліку речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість (за наявності).

– Основними викликами для Управління і служби в цілому залишається підтримання відкритості і довіри від бізнесу, забезпечення контролю за якістю і безпечністю продукції яка перебуває в обігу на внутрішньому ринку та безперебійної сертифікації вантажів призначених для експорту, – зазначив Анатолій Тимофіюк.  

Працівники Управління під час дії правового режиму воєнного стану сумлінно ставляться до своїх обов’язків і завжди готові надати допомогу громадянам в межах компетенції служби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux