Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області роз'яснили вимоги до іграшок, які призначені для гри на воді
опубліковано 23 липня 2024 року о 10:43

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області разом із представниками Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці для реалізації положень Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці, виробничого травматизму та сприяння відновленню економіки на 2024 рік, провели консультативний захід серед суб’єктів господарювання Дніпровського району м. Запоріжжя.

Представники відомств надали роз’яснення щодо змін трудового законодавства під час воєнного стану, порядку оформлення трудових відносин, соціальних гарантій для працівників, наслідків незадекларованих трудових відносин тощо.

Спеціалісти Держпродспоживслужби надали роз’яснення суб'єктам господарювання щодо низки актуальних питань у сфері ринкового нагляду, для розповсюджувачів іграшок.

Усі іграшки, які реалізовуються на ринку України, незважаючи на їх призначення, повинні відповідати встановленим вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2018р. №151 (далі — Технічний регламент). Технічний регламент розроблено на основі Директиви 2009/48/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 18 червня 2009 р. про безпеку іграшок. Дія цього Технічного регламенту поширюється на продукцію, що розроблена або призначена безпосередньо чи опосередковано для використання у грі дітьми віком до 14 років (далі – іграшки).

Згідно з вимогами Технічного регламенту безпечності іграшок, на продукцію має бути нанесене відповідне маркування (яке має бути нанесено на саму іграшку чи пакування, або в документ що супроводжує таку іграшку, а саме ):

  • інформація про виробника (найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстрована торговельна марка (знак для товарів і послуг) та контактна поштова адреса);
  • інформація про імпортера (найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстрована торговельна марка (знак для товарів і послуг) та контактна поштова адреса);
  • позначення типу, номера партії, серійного номера чи моделі або іншого елемента, що дає змогу ідентифікувати іграшку;
  • знак відповідності технічним регламентам (це трилисник, обведений у незамкнене коло);
  • інструкція з експлуатації та інформація щодо безпечності;
  • попереджувальна інформація.

Крім того, вся інформація повинна бути вказана згідно з вимогами закону про порядок застосування мов (тобто українською мовою).

Іграшки для гри на воді (у разі використання за призначенням) повинні бути розроблені та вироблені так, щоб зменшували до мінімуму будь-який ризик втрати іграшкою плавучості та втрати підтримуючого стану для дітей (відповідно пункту 5 Розділу «Особливі вимоги щодо безпечності» Технічного регламенту)

Також, Іграшки повинні бути виготовлені у такий спосіб, щоб: максимальна та мінімальна температура будь-якої доступної поверхні не спричиняла травмування у разі дотику.

Повинні бути документи, які підтверджують якість іграшки: декларація про відповідність, санітарно-гігієнічний висновок. Декларація про відповідність і технічна документація для надання їх на запити органів державного ринкового нагляду зберігається протягом 10 років після введення іграшки в обіг, відповідно вимог Технічного регламенту.

На етикетках (ярликах), прикріплених до іграшок, або на споживчому пакуванні (або бути чітко видимі в інший спосіб для споживача перед купівлею, в тому числі у разі, коли купівля здійснюється шляхом електронної торгівлі), повинно міститися попередження про можливі небезпеку і ризики, пов’язані з використанням таких іграшок, та способи їх уникнення. Попередженням повинні передувати слова “Увага” або “Попередження”.

Тож, іграшки для гри на воді повинні містити попередження “Використовувати лише у воді, в якій дитина відчуває дно під ногами, та під наглядом дорослої особи”, що передбачено розділом Технічного регламенту «Спеціальні попередження та позначення щодо обережності під час користування окремими категоріями іграшок».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux