Впровадження ефективної системи контролю сприятиме виробництву та обігу безпечних харчових продуктів – головна мета навчального заходу
опубліковано 17 червня 2024 року о 17:21

На базі ДНДІЛДВСЕ відбулося онлайн-навчання за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації на тему «Особливості проведення заходів державного контролю на підприємствах з виробництва та/або переробки харчових продуктів», яка була розроблена та впроваджена у співпраці з експертами швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP).

На захід було зареєстровано 379 учасників, серед яких були представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, уповноважені ветеринари державних лікарень ветеринарної медицини зі всієї України. Така кількість учасників свідчить про важливість цієї теми, оскільки впровадження ефективної системи контролю сприятиме виробництву та обігу безпечних харчових продуктів.

Метою цього навчання було формування та підвищення рівня професійних знань та компетентностей учасників щодо здійснення заходів державного контролю на підприємствах з виробництва та/або переробки харчових продуктів, зокрема особливостей підготовки та здійснення інспектування молокопереробних підприємств на відповідність вимогам ЄС та національного законодавства.

Ігор Лоцкін, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби під час вітального слова подякував Швейцарії та експертам QFTP за постійну підтримку в гармонізації підходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку молока і молочних продуктів до вимог ЄС. Зазначив, що тренінг - це велика можливість для фахівців регіонального рівня почерпнути знання, досвід з проведення заходів державного контролю на підприємствах з виробництва та/або переробки харчових продуктів.

Так, Наталія Щирова, начальниця відділу з питань безпечності харчових продуктів Управління санітарних та фітосанітарних заходів Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки Мінагрополітики висвітлила поточний стан адаптації національного законодавства до вимог ЄС.

Заступник начальника управління - начальник відділу державного контролю управління державного контролю та обліку операторів ринку Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Анатолій Гамза представив особливості планування та здійснення планових/позапланових заходів державного контролю на потужностях з виробництва та/або переробки харчових продуктів відповідно до змін в законодавстві та з врахуванням особливостей періоду воєнного стану.

Дмитро Унгурян, начальник управління здоров'я та благополуччя тварин, організації протиепізоотичних заходів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби, роз’яснив детальний порядок дій державних ветеринарних інспекторів при затвердженні потужностей оператора ринку, що здійснює діяльність з виробництва та/або зберігання харчових продуктів, для експорту до країн-членів ЄС відповідно до стандартної операційної процедури щодо включення потужностей оператора ринку до списку експортерів харчових продуктів до країн-членів ЄС.

Тетяна Гаркавенко, головна експертка компонента «Молочний сектор», QFTP, детально висвітлила вимоги законодавства ЄС та України щодо безпечності та якості молока і молочних продуктів, зокрема допустимі рівні критеріїв для сирого молока та молока безпосередньо перед переробкою, вимоги до процесу збору, транспортування сирого молока, режими термічної обробки молока та контролю її ефективності, впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, вимоги до пакування молока та молочних продуктів і нанесення ідентифікаційної позначки.

Залучений консультант компонента «Молочний сектор», QFTP, Віталій Башинський наголосив на важливості належної підготовки до інспектування молокопереробних підприємств на відповідність вимогам ЄС та роз’яснив основні аспекти, які мають бути перевірені під час здійснення інспектування, що є підставою для включення потужностей оператора ринку до списку експортерів харчових продуктів до країн-членів ЄС.

Законодавче підґрунтя, основні принципи та переваги здійснення ризик-орієнтованого інспектування щодо дотримання операторами ринку вимог харчового законодавства розповіла Вікторія Лець, головна експертка компонента «Молочний сектор», QFTP.

І на завершення навчання Віталій Башинський пояснив різницю між підходами до підготовки та здійснення інспектування молокопереробних підприємств на відповідність вимогам ЄС та щодо дотримання операторами ринку національних вимог, детально роз’яснив етапи підготовки, здійснення та завершення ризик-орієнтованого інспектування операторів ринку молока і молочних продуктів на відповідність національним вимогам.

Під час сесій «запитання-відповіді» учасники були надзвичайно активними, задавали питання та жваво обговорювали аспекти, які є важливими для щоденної роботи. Всі учасники, які успішно пройдуть підсумкове тестування, отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

Матеріали та відеозапис навчання будуть завантажені на платформу дистанційного навчання Держпродспоживслужби для оновлення відповідних курсів у розділі «Самоосвіта» та для створення нових курсів. Наступним кроком буде проведення тренінгу тренера «Особливості проведення заходів державного контролю молокопереробних підприємств на відповідність вимогам ЄС та національного законодавства» із симуляційними інспектуваннями для практичного засвоєння отриманих теоретичних знань під час даного заходу.

Цей захід проводився за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux