Держпродспоживслужба залучає перспективних студентів до заходів з підтримки фітосанітарного благополуччя
опубліковано 17 червня 2024 року о 16:11

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав кафедру рослинництва та садово-паркового господарства факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету, де поспілкувався з науково-педагогічними працівниками кафедри, а також оглянув лабораторно-діагностичне обладнання, яке використовується під час наукових досліджень та в освітній діяльності.

За словами Сергія Захаріна, Держпродспоживслужба та її територіальні органи приділяють величезну увагу підтримці фітосанітарної безпеки, захисту рослин, контролю у сферах насінництва та розсадництва. В системі Держпродспоживслужби функціонують 23 акредитовані фітосанітарні та контрольно-токсикологічні лабораторії. У 2023 році з метою виявлення шкідливих організмів обстежено 1,8 млн гектарів сільськогосподарських земель, видано понад 411 тис. фітосанітарних сертифікатів для експорту та реекспорту, а також понад 25 тис. карантинних сертифікатів. Виконуються заходи, спрямовані на підвищення результативності роботи державних фітосанітарних лабораторій, у тому числі в частині збільшення кількості сучасного обладнання.

Деканка факультету агротехнологій доктор сільськогосподарських наук, професор Антоніна Дробітько повідомила про перспективні наукові та інноваційні розробки, що виконуються колективом факультету, у тому числі в частині цифровізації процесів у сфері підтримки фітосанітарної безпеки. Величезна увага приділяється якісній практичній підготовці студентів, які мають широкі можливості опановувати сучасні технології захисту рослин безпосередньо на виробництві, зокрема на елеваторах. Успішно використовуються програми дуальної освіти, згідно яких частину навчального матеріалу студенти опановують в університетських аудиторіях, а частину – безпосередньо на підприємствах. Особливою гордістю факультету є «Дослідне поле», яке створене з метою забезпечення практичного навчання та науково-дослідницької роботи студентів, проведення пошукових і прикладних досліджень аспірантами, докторантами та науково-педагогічними працівниками.

«Держпродспоживслужба, її територіальні органи та лабораторії протягом останнього року значно активізували співробітництво із провідними закладами вищої освіти, у тому числі – аграрного профілю. Наша мета – залучити талановиту молодь до практичної роботи згідно наданих повноважень, у тому числі з підтримки фітосанітарного благополуччя. Ця робота вже приносить свої результати. Ми надійно стоїмо на сторожі фітосанітарної безпеки держави. Наші фахівці здійснюють інспекторські заходи, проводять відповідні лабораторні дослідження, надають адміністративні послуги й консультації сумлінному бізнесу. При цьому Держпродспоживслужба націлена на підтримку власної прозорості та відкритості, активну роботу з громадськістю, регулярний обмін досвіду з провідними науковцями та експертами. Дуже приємно, що і науковці, і практичні працівники щиро цікавляться роботою Держпродспоживслужби. Миколаївський національний аграрний університет є одним із флагманів аграрної освіти України, і досить показово, що науковці університету обгрунтували чимало цікавих рекомендацій, які можуть бути використані в практиці державного управління, в практиці подальшого цифрового розвитку фітосанітарної справи», – зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux