Відсутність зон санітарної охорони джерел водопостачання - одна з причин забруднення питної води для споживачів
опубліковано 18 лютого 2022 року о 09:54

Результати обстежень джерел водопостачання, що проводять фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини, показують ряд порушень стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді, контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Серед основних порушень вимог чинного законодавства у сфері водопостачання, що безпосередньо впливають на безпечність, якість води, її епідемічне значення:

  • не організовано та не витримується ширина санітарно-захисної смуги водоводів та водопровідних мереж,
  • не встановлені зони санітарної охорони джерела питного водопостачання, не організовано їх облаштування, огородження, відповідно до вимог діючих ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди»,
  • не дотримується охорона джерела у межах першого, другого та третього поясу санітарних зон,
  • у межах першого поясу санітарної охорони джерела водопостачання недотримується особливий режим санітарної охорони згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.1998 № 2024: не здійснене планування, монтування охоронної сигналізації, освітлення, в межах зон розміщуються сільськогосподарські угіддя, споруди, в яких зберігаються господарсько-побутові відходи, вигреби, відбувається відстій великогабаритного транспорту та забруднення ґрунту рідинними мастильними матеріалами, випасається велика рогата худоба, складується гній від домашніх тварин, територія не покошена від бур'янів.

З початку 2022 року обстежено/перевірено 12 водогонів, на 5 з них виявлено порушення санітарних норм та правил, з них на 3 водогонах не дотримується охорона джерела у межах першого, другого та третього поясу санітарних зон, не розроблений проект із зазначеними зонами санітарної охорони джерела, у межах першого поясу санітарної охорони джерела водопостачання недотримується особливий режим санітарної охорони (комунальне підприємство с. Плоско-Забузьке Вільшанської селищної ради, житлово-комунальне підприємство с. Вільного Соколівської сільської ради, водогін с. Новоолександрівка, Кропивницький район, Аджамська громада).

Мета зон санітарної охорони – охорона джерела водопостачання від забруднення. Загальним призначенням зон санітарної охорони є встановлення достатньо суворих обмежень, що покликані повністю виключити ймовірність забруднення джерел водопостачання.

Зоною санітарної охорони є територія і акваторія, де запроваджується особливий санітарно-епідеміологічний режим з метою запобігання погіршенню якості води джерел централізованого господарсько-питного водопостачання, а також з метою забезпечення охорони водопровідних споруд (ст. 1 Водного кодексу України).

Для водопроводів господарсько-питного водопостачання та їх джерел встановлюються зони санітарної охорони зі спеціальним режимом (ст. 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»).

Залежно від типу джерела питного водопостачання (поверхневе, підземне), ступеня його захищеності і ризику біологічного, хімічного та радіаційного забруднення, особливостей санітарних, гідрогеологічних і гідрологічних умов, а також характеру забруднюючих речовин встановлюються зони санітарної охорони та окремі пояси особливого режиму цих зон.

Межі зон санітарної охорони та поясів особливого режиму встановлюються органами місцевого самоврядування за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, та органами державної санітарно-епідеміологічної служби (ст. 34 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання»).

Організація (визначення та облаштування) зон санітарної охорони передбачено наступними нормативними документами: закони України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», постанова Кабінету Міністрів України від 11.12.1998 № 2024 «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об'єктів», ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди».

З інформацією щодо організації та облаштування зон санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання можна ознайомитись за цим посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux