Представники Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області взяли участь у Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Прибуткові аграрні біотехнології»
опубліковано 17 лютого 2022 року о 17:49

Сімнадцятого лютого на базі Інституту сільськогосподарської мікробіології та аграрного виробництва НААН відбувся Всеукраїнський науково-практичний онлайн-семінар «Прибуткові аграрні біотехнології».

До участі у ньому долучились начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, керівник Управління фітосанітарної безпеки Тетяна Олещенко, фахівці у сфері насінництва та розсадництва і прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків.

Семінар складався з кількох частин, і його учасники мали нагоду дізнатися про наукові розробки науковців та практичний досвід використання засобів біологізації в сільському господарстві не лише Чернігівщини, а й інших регіонів України.

З перспективами вирощування органічного насіння і вимогами законодавства України щодо органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції учасників зібрання ознайомила начальник відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Людмила Колесник. У своєму виступі вона, зокрема, зазначила, що розвиток органічного виробництва сприяє розв’язанню низки екологічних проблем, насамперед, гарантує продовольчу безпеку країни, покращує соціальний та економічний стан сільських територій, впливає на покращення здоров’я населення. Представниця Держпродспоживслужби надала інформацію про перелік документів, необхідних для внесення суб’єктів господарювання до Реєстру органічного насіння та садивного матеріалу, і розповіла про переваги реєстрації.

Начальник відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Управління фітосанітарної безпеки Людмила Менжул поінформувала присутніх про застосування біологічного методу захисту рослин, зазначивши, що Чернігівщина входить до переліку областей, де застосування біологізації у сільськогосподарському виробництві вище, ніж в середньому по країні.

«Заміна синтетичних пестицидів біологічними дасть можливість послідовно вирішувати серйозні проблеми сільськогосподарського виробництва: знизити забруднення агроценозів залишками хімічних пестицидів, зупинити зростання резистентності шкідників до засобів захисту рослин, відновити і навіть підвищити якість грунтів, збільшити тривалість і покращити якість зберігання продукції», - зазначила Людмила Менжул. При цьому вона наголосила, що є тенденція до зростання асортименту мікробіологічних засобів захисту, які включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Значну частку у загальній структурі становлять препарати, призначені для покращення живлення і підвищення урожайності сільгоспкультур (28,8%). Побільшало препаратів і для захисту культур від збудників хвороб та шкідників Частка біопрепаратів, призначених для покращення засвоєння рослинами атмосферного азоту, становить 27,8%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux