Майже 200 перевірок: результати санепіднагляду за водопостачанням населення Черкаської області
опубліковано 18 лютого 2022 року о 10:40

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області впродовж 2021 року здійснювали посилений державний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на підприємствах питного водопостачання, інших соціально важливих закладах, установах різних форм власності.

За минулий рік проведено майже 200 перевірок та комісійних обстежень об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання. Порушенням санітарних норм і правил були виявлені у кожному другому випадку.

Серед порушень:

  • відсутність погодженої у визначеному законодавству порядку нормативно-технічної документації на виробництво питної води;
  • відсутність проектів організації зон санітарної охорони та недотримання водоохоронного режиму у поясах зон санітарної охорони джерел і об’єктів питного водопостачання;
  • відсутність або невиконання робочих програм виробничого контролю за безпечністю і якістю питної води, недотримання технології водопідготовки, необхідність ремонту водогіннних мереж та споруд тощо.

З метою поглибленої оцінки якості та безпечності питної води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) на підприємствах питного водопостачання, у дитячих навчально-виховних, інтернатних, оздоровчих, лікувально-профілактичних закладах та інших об’єктах нагляду Черкаською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби впродовж минулого року було досліджено понад 1000 проб питної води за санітарно-хімічними, мікробіологічними та вірусологічними показниками. За результатами означених досліджень не відповідали вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" кожна третя досліджена проба за санітарно-хімічними та кожна сьома за мікробіологічними показниками.

За порушення санітарних норм і правил на керівників підприємств питного водопостачання накладено 41 штраф на загальну суму понад 11 тис. грн., направлено 100 приписів, пропозицій щодо усунення порушень санітарного законодавства, відповідні інформації направлені до органів місцевого самоврядування.

Держпродспоживслужба в області продовжує здійснювати посилений державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням підприємствами питного водопостачання вимог санітарного законодавства.

Нагадуємо. Відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя» та статті 13 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» органи виконавчої влади, місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм та здійснювати контроль за якістю питної

води, використанням та охороною джерел і систем питного водопостачання та водовідведення.

Довідково. Посилений державний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства фахівці Держпродспоживслужби в Черкаській області здійснюють на виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України, доручень Держпродспоживслужби України, рішень регіональної комісії з ТЕБ та НС з метою недопущення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації в області, пов’язаних із вживанням недоброякісної питної води

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux