Українські інспектори ознайомилися з системою органічного контролю Чехії

опубліковано 28 жовтня 2025 року о 16:26

19-24 жовтня 2025 року відбувся навчальний тур до Чеської Республіки з практичним тренінгом на тему державного контролю в органічному секторі, організований на запит Міністерства економіки, довкілля та сільського господарства України та Держпродспоживслужби. 

Тур було організовано за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) у співпраці з Міністерством сільського господарства Чеської Республіки, Центральним інститутом нагляду та випробувань у сільському господарстві (UKZUZ), Чеською державною ветеринарною службою (SVS), Чеською інспекцією з питань сільського господарства та харчових продуктів (SZPI) та громадською організацією «Біоінститут» (Чеська Республіка). 

Оскільки органічне сільське господарство залишається одним із пріоритетів агропродовольчої політики, сталого розвитку та європейської інтеграції України, метою навчального туру було підвищення професійних компетентностей українських державних інспекторів і фахівців державних органів, розвиток їхнього потенціалу щодо ефективного впровадження державного контролю в органічному секторі відповідно до вимог регулювання ЄС, а також зміцнення співпраці між Україною та Чеською Республікою. 

Чеська Республіка була вибрана для навчального туру, оскільки органічне законодавство в цій країні впроваджене у повному обсязі та ефективно функціонує, забезпечуючи високий рівень державного контролю. Для України, яка активно розвиває органічний сектор і адаптує законодавство до вимог Європейського Союзу, вивчення чеського досвіду є цінним. 

Зі свого боку Україна вже зробила суттєві кроки у створенні органічного законодавства: повністю впровадила законодавство в сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»), запустила два державні реєстри: органів сертифікації та операторів органічного ринку, а також підготувала новий законопроєкт «Про державне регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічних продуктів», гармонізований з Регламентом (ЄС) 2018/848, який був прийнятий Верховною Радою України у першому читанні 18 червня 2025 року і готується до другого читання. Повне прийняття цього законопроєкту буде важливим кроком, оскільки гармонізація законодавства України про органічне виробництво з відповідним регламентом Європейського Союзу (ЄС) є ключовим елементом процесу європейської інтеграції України. 

Органи державної влади України і надалі активно працюють у трьох важливих напрямках: 

  • впровадження чинного українського законодавства про органічне виробництво та обіг органічної продукції, 
  • адаптація українського законодавства про органічне виробництво до чинного органічного регламенту ЄС,
  • налагодження політичного діалогу з метою розвитку органічного виробництва, торгівлі та підвищення рівня обізнаності про органічну продукцію.  

Відповідно до органічного законодавства України функції державного контролю у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Тому у навчальному турі взяли участь 17 представників державних органів, зокрема 13 державних інспекторів територіальних органів Держпродспоживслужби.

Протягом першого дня туру учасники відвідали Міністерство сільського господарства Чеської Республіки, де їх привітав Мірослав Скржіванек, заступник Міністра сільського господарства Чеської Республіки. З української сторони з вітальним словом виступила Марина Кислицька, керівниця органічного відділу Міністерства економіки, довкілля та сільського господарства України. 

«У першу чергу хочу подякувати чеській стороні за запрошення та підтримку діалогу між нашими країнами. Ми вдячні за готовність поділитися досвідом щодо того, як функціонує органічний сектор у Чеський Республіці, зокрема як здійснюється контроль та нагляд в органічному виробництві. Україна сьогодні тільки будує систему, в якій головну відповідальність за справжність органічної продукції, яку купують як українські споживачі, так і споживачі в інших країнах (якщо це українська продукція), повинна нести держава. Адже в Україні багато років органічне виробництво здійснювалось під контролем органів сертифікації, які, зі свого боку, знаходились під наглядом Європейської Комісії або держав, для яких була призначена відповідна продукція. У нас є позитивний досвід співпраці між нашими міністерствами та органами, на які покладено функції контролю: це і тренінги, які проходили у 2021 році, і онлайн-зустрічі, які у нас були у процесі того, як ми працювали над проектом Закону, який найближчим часом, ми сподіваємося, буде ухвалено Верховною Радою України», — зазначила Марина Кислицька. 

Ольга Семенчук, заступник директора департаменту – начальник управління безпечності харчових продуктів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів розповіла про систему контролю органічного виробництва та обігу органічних продуктів в Україні.   

Під час свого виступу Ольга Семенчук підкреслила важливість проведення цього навчального туру: «До повноважень Держпродспоживслужби належить здійснення державного контролю за дотриманням органами сертифікації та операторами законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Для наших державних інспекторів із головних управлінь було надзвичайно важливо ознайомитися із системою роботи аналогічних державних організацій в Чеській Республіці, отримати теоретичні та практичні знання щодо заходів державного контролю, підходів, особливостей проведення інспекцій, ведення документації та реагування на порушення. Саме тому цей навчальний тур у Чеській Республіці має велике значення для розвитку потенціалу Держпродспоживслужби та підвищення професійної готовності до повноцінного запуску державного контролю в органічному секторі України. Ми щиро вдячні чеським партнерам за корисний та цікавий обмін досвідом і сподіваємося на продовження плідної співпраці між Україною та Чеською Республікою. Хочемо висловити подяку Швейцарії, що підтримала нашу ідею щодо навчального туру до Чеської Республіки з практичним тренінгом на тему державного контролю в органічному секторі, який було організовано в межах програми “Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України” (QFTP)». 

Протягом всього навчального туру координаторами та модераторами зустрічей були Їржі Урбан, директор Департаменту рослинництва Центрального інституту нагляду та випробувань у сільському господарстві (UKZUZ) та Наталія Прокопчук, консультантка органічного компоненту швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP). 

Під час візиту до Міністерства сільського господарства Чеської Республіки учасники ознайомилися з органічним законодавством Чехії, структурою державних установ, що формують політику та здійснюють контроль у цій сфері, їхніми функціями та обов’язками. Також отримали інформацію про те, які повноваження  делеговані приватним органам сертифікації, які повноваження залишаються виключно за державою, і як організовано державний контроль за експортом та імпортом органічної продукції. 

Протягом наступних днів українська делегація пройшла практичні тренінги із симуляцією інспекцій, де ознайомилася з системою державного контролю органічного первинного виробництва: рослинництва, тваринництва, переробки органічних харчових продуктів на базі органічних підприємств та за участі компетентних органів, відповідальних за контроль у відповідних галузях. 

Практичний компонент програми передбачав виїзні тренінги до таких органічних підприємств: 

  • Тржештицький млин (Tresticky Mlyn) — органічне господарство змішаного типу, яке займається як рослинництвом і тваринництвом (м’ясне скотарство, без виробництва молока на продаж),
  • Екофарма ПРОБІО (Ekofarma PROBIO) — має як рослинництво і тваринництво, здійснює очищення, сушіння, розділення сировини рослинного походження;  
  • соціальне органічне господарство «Ясан» (Sociální podnik Jasan) — змішане господарство, яке займається як рослинництвом (овочі, фрукти, лікарські трави, в т.ч. дикорослі), так і невеликою переробкою, а також постачанням боксів з органічними продуктами споживачам; 
  • переробне підприємство «Зоннентор» (SONNENTOR) — провідний виробник органічного чаю та спецій; 
  • виноробня «Виноробство Валка» (Vinařství Válka) — виробник органічного винограду та вин. 

Учасники отримали практичні знання щодо організації перевірок, ведення документації, відбору зразків, контролю залишків пестицидів, проведення офіційних розслідувань і застосування санкцій. 

Отриманий досвід під час навчального туру сприятиме: 

  • підвищенню ефективності системи державного контролю в органічному секторі України;
  • зміцненню інституційного потенціалу державних органів;
  • гармонізації українського органічного законодавства до законодавства  ЄС;  
  • розвитку двосторонньої співпраці між Україною та Чеською Республікою у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції.  

Програма навчального туру була дуже насичена та професійно організована – спеціально для української делегації з метою навчань та обміну досвідом були залучені 4 державні організації Чеської Республіки (Міністерство сільського господарства Чеської Республіки, Центральний інститут нагляду та випробувань у сільському господарстві (UKZUZ), Чеська державна ветеринарна служба (SVS), Чеська інспекція з питань сільського господарства та харчових продуктів (SZPI), приватний орган сертифікації (ABCERT) та було відвідано 5 вищезазначених органічних підприємств Чеської Республіки. 

Всі учасники української делегації висловили свої позитивні відгуки про навчальний тур, обговорили та погодили наступні кроки: спільно сформувати перелік питань до чеських державних організацій після опрацювання величезного обсягу інформації, отриманої під час навчальної поїздки; продовжити співпрацю між Україною та Чеською Республікою з метою приведення українського органічного законодавства у відповідність до норм Європейського Союзу (ЄС), оскільки це є ключовою рушійною силою процесу європейської інтеграції України. 

Навчальний тур до Чеської Республіки з практичним тренінгом на тему державного контролю в органічному секторі організовано на запит Міністерства економіки, довкілля та сільського господарства України та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у співпраці з Міністерством сільського господарства Чеської РеспублікиЦентральним інститутом нагляду та випробувань у сільському господарстві (UKZUZ, Чеська Республіка)Чеською державною ветеринарною службою (SVS)Чеською інспекцією з питань сільського господарства та харчових продуктів (SZPI)громадською організацією “Біоінститут” (Чеська Республіка). 

Ця діяльність реалізується за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві з SAFOSO AG (Швейцарія). 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux