Відбулося засідання Наглядової ради проекту Твіннінг із наближення законодавства у сфері захисту рослин до вимог ЄС
опубліковано 26 червня 2017 року о 15:20

Відбулося перше засідання Наглядової ради проекту Твіннінг «Наближення України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин і здоров’я рослин, поліпшення відповідних інспекційних та лабораторних служб».

Засідання провів Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа. Участь у заході взяли представника Делегації ЄС в Україні Крістіан Бел Хелл; директор Державної служби захисту рослин Крістіане Ліфанова; постійний радник проекту Райвіс Гросбардіс; головний радник, фітосанітарний відділ, Державна служба рослин при Міністерстві сільського господарства Литви Лідія Нечаєва; радник президента Інституту Юліуса Кюна (Німеччина); директор департаменту землеробства та технічної допомоги в АПК Мінагрополітики Володимир Топчій; головний консультант сектору проектів SIGMA і CIB відділу управління проектами Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС, менеджер проекту Твіннінг Олена Рачинська та представники Держпродспоживслужби.

Члени Наглядової ради зробили аналіз роботи проекту, схвалили квартальний звіт та окреслили завдання на наступний період.

Так, було відзначено, що впродовж звітного періоду (з 2 березня по 1 червня 2017 року) у рамках проекту відбулося 13 місій експертів ЄС. Під час місій підготовлено порівняльні таблиці національного законодавства до законодавства ЄС щодо наглядом та обігом, використанням засобів захисту рослин, моніторингу залишків ЗЗР та здоров’я рослин, проведена експертна оцінка ряду законів у зазначеній сфері. Під час місій також було розроблено стратегію та план дій з конкретними рекомендаціями для одеської лабораторії щодо роботи у напрямку отримання міжнародної акредитації відповідно до стандарту ISO 17025, а також для 4 міжрегіональних лабораторій (Ужгород, Житомир, Полтава та Тернопіль) у напрямку акредитації відповідно до стандарту ISO 17025. Експерти відвідали кожну із зазначених лабораторій.

У рамках засідання було визнано, що всі питання експертами відпрацьовані повністю відповідно із завданням на звітний період з 2 березня по 1 червня 2017 року.

Нагадаємо, основним завданням проекту Твіннінг «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин відповідно до вимог ЄС для забезпечення належного використання засобів захисту рослин та поліпшення пов’язаних інспекцій та лабораторних послуг» – адаптація вітчизняного законодавства до законодавства ЄС. Разом з цим проект передбачає здійснення організаційного та функціонального аудиту Служби, включаючи інспекторський склад та лабораторну мережу. Також це проведення тренінгів, надання допомоги в процесі акредитації лабораторій. В цілому йдеться про побудову сучасної ефективної Служби, яка б відповідала вимогам найбільш розвинутих ринків світу.

Основною ціллю проекту є захист людського здоров’я та довкілля від можливих ризиків, пов’язаних із використанням засобів захисту рослин. У результаті мають бути створені законодавчі та управлінські основи для забезпечення належного використання засобів захисту рослин та поліпшення супутніх інспекцій та лабораторних систем відповідно до вимог ЄС.

Структура проекту передбачає три основні компоненти (напрямки роботи).

- Компонент 1: Гармонізація українського законодавства до європейського у сфері ЗЗР та залишкової кількості пестицидів: наближення вимог українського законодавства до європейських норм щодо дозволів та використання ЗЗР, залишкової кількості ЗЗР та здоров’я рослин;

- Компонент 2: огляд організаційної та оперативної складової інспекційних служб, рекомендації щодо оптимізації та запущено роботу для акредитації за ISO 17020: розробка пропозицій для підвищення організаційних та операційних можливостей інспекційних служб та їх підготовка до акредитації за ISO 17020. Основна робота у цьому напрямку полягає в розробці навчальних програм відповідно до принципу «підготуй інструктора»  для підвищення знань інспекторів щодо: фітосанітарного моніторингу шкідливих організмів та карантину; сучасних європейських методик та процедур для системи державного контролю.

- Компонент 3: огляд організаційних і оперативних структур і методологій міжрегіональних лабораторій з чіткими, реалістичними рекомендаціями щодо їх модернізації: передбачає розробку рекомендацій для покращення організаційних та операційних структур лабораторних служб, що відповідають за аналіз якості ЗЗР та рослинних зразків на залишкові кількості пестицидів. Одна із п’яти токсикологічних лабораторій пройде підготовку для акредитації за ISO 17025.

Проект стартував 13 березня 2017 р. І триватиме 21 місяць. Бюджет проекту: 2 млн. євро. Бенефіціаром проекту є Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Партнерські установи від країн-членів ЄС: Державна служба захисту рослин Латвії, Федеральне міністерство сільського господарства і продовольства ФРН, Інститут Юліуса Кюна, Німеччина, Державна служба рослин Міністерства сільського господарства Литви.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux