Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ігор Лоцкін та інші відповідальні працівники апарату Держпродспоживслужби взяли участь у Форумі “Українське вино - частина світової культурної спадщини”, ключовим організатором якого виступила Українська корпорація по виноградарству та виноробній промисловості “Укрвинпром”. Захід відбувся на майданчиках Дипломатичної академії України.
В рамках роботи Форуму презентовано офіційних винних амбасадорів України 2025 року (Ukrainian Wine Ambassador) - йдеться про вина, які представлятимуть державу у світі як елемент її культурної та гастрономічної ідентичності. Ці вина презентуватимуть Україну через дипломатичні установи, а також в експозиційному просторі музею La Cité du Vin у Бордо (Франція) – винятковому експозиційному музею, яке допомагає познайомитися із вином як із частиною мультикультурної спадщини світу.
Відбір вин проводився відповідно до офіційних критеріїв, наданих представниками La Cité du Vin задля забезпечення неупередженості членів дегустаційної комісії, відкритості й правдивості відбору. Усі надіслані зразки були ретельно переглянуті та оцінені згідно з найвищими стандартами якості за 100-бальною системою. За роботою дегустаційної комісії спостерігали представники організацій-партнерів, у тому числі і Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Під час робочих обговорень Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживається низка заходів, спрямованих на підтримку розвитку вітчизняного виноградарства та виноробства, зокрема - шляхом недопущення на ринок України недоброякісної продукції, а також через визначення показників якості продуктів харчування, що беруться до уваги під час діагностичних та моніторингових заходів. Виконуються програми для популяризації культури споживання продуктів харчування, у тому числі серед молоді. Розроблено проекти нормативно-правових актів для створення порталу Держпродспоживслужби та інформаційної системи еFood.
За словами генерального директора Української корпорації по виноградарству та виноробній промисловості «Укрвинпром» Володимира Кучеренка, Форум покликаний закріпити тенденцію, яка вже набирає обертів – вино стає носієм національного образу України на міжнародній арені. “Укрвинпром”, спільно з дипломатичними та міжнародними інституціями, системно розширює його присутність у світі — через експорт, професійні стандарти, освітні та промоційні проєкти. Форум «Українське вино – частина світової культурної спадщини» показує: Україна більше не лише виробляє вино, вона формує власну винну дипломатію.
Під час Форуму також представлено Каталог офіційних вин країни. До нього увійшла інформація про історію українського виноробства та географічні зони, 21 вино-амбасадор 2025 року, професійні дегустаційні описи та профілі, рекомендації щодо поєднання зі стравами та інші цікаві відомості. Каталог слугуватиме важливим джерелом інформації для дипломатичних установ, підприємств харчової промисловості, рестораторів, експертів міжнародних організацій і проєктів.
«Україна має великі виноробні традиції. Провідні підприємства продовжують впроваджувати нові технології. Ця робота не залишається непоміченою. Найкращі зразки вин стали «посольськими» винами і представлятимуть Україну в унікальному культурному центрі вина La Cite du Vin у французькому місті Бордо, а також в дипломатичних установах України за кордоном. Таким чином, українські винороби мають можливість зміцнити свої позиції на світовому ринку та адаптуватися до міжнародних стандартів, демонструючи світові свою автентичність, традиційність та унікальність. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в межах компетенції вживає низку заходів, спрямованих на підтримку розвитку вітчизняного виноградарства та виноробства, у першу чергу - шляхом недопущення на ринок України недоброякісної продукції. Окрім того, наші лабораторії постійно розширюють перелік акредитацій – і це дає змогу визначати актуальні показники якості продуктів харчування, що беруться до уваги під час діагностичних та моніторингових заходів. Виконуються програми для популяризації культури споживання продуктів харчування», - зазначив Сергій Захарін.