Весняні контрольні обстеження та ґрунтові розкопки на визначення стану перезимівлі шкідників сільськогосподарських угідь у господарствах Одеської області
опубліковано 07 квітня 2023 року о 09:37

Спеціалісти відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки провели весняні контрольні обстеження та ґрунтові розкопки у базових та інших господарствах Одещини у полях сівозмін на озимих зернових культурах, озимому ріпаку, багаторічних травах, полях після соняшнику, кукурудзи, гороху тощо, а також на неорних землях, у лісосмугах та обстежили багаторічні плодові насадження та виноградники.

Навесні обстеження проводяться з метою визначення чисельності шкідників та встановлення їхнього стану після перезимівлі, відсотка загибелі шкідників в зимовий період та уточнення обсягів передбачуваних робіт із захисту рослин.

На кожному полі в шаховому порядку або по двох діагоналях копають ями (квадратні проби) розміром 0,25 кв. м. (50×50 см і завглибшки до 50 см). Кількість ґрунтових проб на кожному полі залежить від характеру обстеження,  від обстежуваного об’єкта і від величини ділянки. При площі до 50 га копають 8 ям (проб), від 51 до 100 га – 12 ям, якщо площа перевищує 100 га – 16 проб, а далі, на кожних наступних 50 га, додатково копають 4 ями.

Вибирають шкідників із ґрунтових проб руками та методами просіювання і промивання. Ґрунт, що виймається з проби викладають на підстилку (брезент, плівку, мішок), а далі руками вибирають із землі усіх мертвих і живих комах, складають їх до баночки з міцним розчином кухонної солі чи спирту. Перед початком роботи на банку клеять етикетку, зазначивши на ній номер поля і проби, назву культури і розмір обстеженої площі.

В процесі проведення ґрунтових розкопок та детального огляду були виявлені такі шкідники як-от личинки дротяників та несправжніх дротяників, гусениці озимої та листогризучих совок, імаго клопа-черепашки, личинки хлібних жуків та травневих хрущів, личинки хлібного туруна, імаго колорадського жука і піщаного мідяка тощо.

Перезимівля шкідливих організмів пройшла задовільно, відсоток загибелі шкідників сільськогосподарських угідь незначний, чому сприяла тепла, малосніжна зима без різких коливань температур.

Шкідники, які перезимували, знаходяться в доброму та задовільному  фізіологічному стані, тому за сприятливих агрокліматичних умов (стрімке потепління, без приморозків та зливних дощів) спроможні швидко відновити чисельність популяції. Тому моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин набуває важливого значення для прийняття правильного рішення щодо обсягів передбачуваних робіт із захисту рослин та збереження майбутнього врожаю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux