У Запорізькій області завершилась кампанія з вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу
опубліковано 02 грудня 2021 року о 10:07

На виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб в Україні на 2021 рік протягом листопада на території Запорізької області проводилась осіння пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Вакцинація проводилась в два етапи.

В період з 05.11.2021 по 19.11.2021 під наглядом та за участю спеціаліста Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, проводився повітряний розподіл принад з вакциною чотирма літаками АН – 2. Для фіксування точної локалізації розподілу принад використовувалися пристрої GPS – система «Автовак» для розповсюдження препаратів в твердій дозованій формі.

На території області, яка підпадає під заборону польотів літаків (зону NOTAM) з 20.11.2021 по 26.11.2021 розкладка принад здійснювалася наземним методом (вручну). У розповсюдженні вакцини були задіяні спеціалісти підпорядкованих установ Держпродспоживслужби, мисливського і лісового господарства та інших причетних служб.

За період проведення антирабічної кампанії на території області загальною площею 23,7 тисяч км розповсюджено понад 576 тисяч принад з вакциною «Орісвак» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач» м. Бровари.

Через місяць після вакцинації буде проведено діагностичний контроль щодо ефективності кампанії з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин.

Довідково:

Пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин є одним із ефективних заходів боротьби зі сказом і забезпечує покращення епізоотичної ситуації. Вперше в Україні провели масову кампанію з пероральної імунізації проти сказу диких м'ясоїдних із застосуванням авіації а також наземного розподілу у зонах, де польоти заборонено, у 2018 році. Проведений лабораторний контроль ефективності пероральної імунізації в Запорізькій області свідчить, що більшість лисиць споживало принади с вакциною і має імунітет проти сказу.

З початком впровадження Програми спостерігається тенденція щодо покращення епізоотичної ситуації в країні, зокрема в Запорізькій області.

Так, в області у 2017 році на сказ захворіло 130 тварин, у 2018 – 105, у 2019 – 46, у 2020 – 18, за 10 місяців 2021 року – 12 тварин.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux