На Закарпатті для суб’єктів господарювання, що займаються торгівлею засобами захисту рослин , провели навчання з питань безпечного поводження з пестицидами
опубліковано 02 грудня 2021 року о 10:30

Фахівцями управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Закарпаття провели чергове навчання з представниками ФГ «Ласточка» Берегівського району та приватними підприємцями Іршавщини з питань безпечності робіт з пестицидами.

Під час навчання, яке проводилось з урахуванням карантинних обмежень, наголошувалося на необхідності дотримання та виконання вимог Законів України «Захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про бджільництво», «Про охорону навколишнього природного середовища», Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві та інших нормативно-правових актів.

Учасникам була надана докладна інформація щодо змін в асортименті пестицидів з посиланням на «Перелік пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», який охоплює велику кількість препаративних форм.

Значну увагу організатори приділили питанню фальсифікації пестицидів. Зокрема, йшлося про правила та умови торгівлі пестицидами й агрохімікатами, про токсичність та класифікацію пестицидів та інше.

Також були проаналізовані хімічні та фізичні властивості пестицидів і агрохімікатів, їх токсичність, пожежна небезпечність, призначення та способи їх застосування, вимоги щодо техніки безпеки при роботах з ними, надання першої долікарської допомоги та самодопомоги при нещасних випадках чи отруєнні.

Як зауважили фахівці Головного управління Держпродспоживслужби, за ст.11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати», ст.18 Закону України «Про захист рослин» та постановою КМУ від 18.09.1995 р. № 746 «Про затвердження Порядку одержання Допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами», допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку. Про таку підготовку свідчить наявність відповідного посвідчення і допуску, які видаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин, щороку.
Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров`я.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux