У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області відбулася нарада за участі користувачів мисливських угідь
опубліковано 01 жовтня 2021 року о 10:07

30.09.2021 року у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області відбулася нарада за участі користувачів мисливських угідь на тему: «Організаційні заходи перед початком та під час сезону полювання 2021-2022 років».

Учасники наради - фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області; керівники чи уповноважені особи Полтавської обласної, міської та районних державних лікарень ветеринарної медицини; користувачі мисливських угідь всіх форм власності; Полтавське обласне управління лісового та мисливського господарства; Полтавська обласна рада УТМР.

Вів нараду – Олександр Овчаренко, заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Під час наради розповіли про організаційні заходи перед початком та під час сезону полювання 2021-2022 років.

Наталія Карпенко, в.о. начальника відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області розповіла про епізоотичну ситуацію щодо інфекційних та інвазійних хвороб диких тварин на території Полтавської області та про найбільш небезпечні захворювання – африканську чуму свиней, трихінельоз і сказ.

У поточному році по Полтавській області неблагополучних пунктів з африканської чуми свиней не реєстрували, але ризики занесення існують, так, як на сьогодні в Харківській області (Богодухівський район, Краснокутська селищна рада) діючий неблагополучний пункт по АЧС в дикій фауні.

Щодо трихінельозу, то Полтавська область була благополучною по даному захворюванні до 2018 року, але при діагностичному дослідженні добутих, з метою державного моніторингу, в мисливських угіддях ТОВ МРГ "Котелевське" лисиць встановлено трихінельоз.

Найважливішим завданням профілактики трихінельозу є недопущення занесення інвазії з основного резервуара - природних вогнищ.

Відповідно до розпорядження Головного державного інспектора та Головного інспектора ветеринарної медицини № 28 від 23.09.2021 та План діагностичного відстрілу диких тварин перед початком та під час сезону полювання по Полтавській області на 2021-2022 роки необхідно проводити діагностичний відстріл диких кабанів перед відкриттям мисливського сезону та під час полювання з обов´язковим проведенням ветсанекспертизи туш та відбором біоматеріалу для моніторингових досліджень на африканську та класичну чуму свиней, бруцельоз, лептоспіроз, трихінельоз.

Не менш напружена епізоотична ситуація залишається по сказу серед тварин.

Із початку 2021 року на території Полтавської області зареєстровано 20 неблагополучних пунктів, де захворіло та загинуло 20 тварин, а саме: 5 собак, 9 котів, 4 лисиці та 2 голови великої рогатої худоби.

Оскільки основним джерелом вірусу сказу є лисиця червона, то профілактика сказу тварин у дикій фауні є одним з основних заходів. Протягом останніх 4 років на виконання плану протиепізоотичних заходів в Україні за рахунок коштів державного бюджету проводиться пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин за допомогою авіатранспорту на всій території України.

В області кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин запланована з 30 жовтня по 15 листопада 2021 року. Розповсюдження 518 тис. принад із вакциною буде проведено шляхом їх розподілу авіатранспортом (чотирма літаками АН-2) на території загальною площею 20,7 тис. квадратних кілометрів.

Щодо спалахів високопатогенного грипу птиці, то їх на Полтавщині не відмічалися, але ризик занесення вірусу існує, бо міграційні шляхи птахів восени і навесні пролягають і через нашу область.

Олексій Тяненко, перший заступник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства розповів про порядок проведення полювання.

Підсумовуючи нараду Сергій Павлов, перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголосив на адміністративній відповідальності за порушення статті 65 Закону України “Про державний контроль та дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux