У Держпродспоживслужбі обговорили питання контролю за ефективністю пероральної імунізації
опубліковано 20 листопада 2018 року о 13:05

19 листопада 2018 року у Держпродспоживслужбі відбувся всеукраїнський семінар-нарада з питань відбору проб, оформлення супровідних документів та доставлення біоматеріалу для проведення лабораторного контролю за ефективністю пероральної імунізації та лабораторного контролю губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби в Україні.

Участь у зазначеному заході взяли представники центрально апарату,  територіальних органів та лабораторної мережі Держпродспоживслужби.

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу в Україні, та на виконання плану протиепізоотичних заходів із профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2018 рік, затверджених рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 19.01.2018 за № 1, Держпродспоживслужбою через систему державних закупівель «Прозорро» здійснено закупівлю пероральної вакцини та розпочато масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин, зокрема із застосуванням авіатранспорту.

Дана кампанія розбита на декілька етапів у зв’язку з процедурами закупівлі вакцини. На першому етапі вакцинації підлягає 19 областей (загальна площа обробки - 330 тис. км2). Для цього буде використано 6 590 тис. доз вакцини антирабічної для пероральної імунізації м’ясоїдних. Уже завершена робота з розкладці вакцини у Вінницькій, Житомирській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській та Чернівецькій областях. Проводиться розкладка в Дніпропетровській, Сумській та Чернігівській областях. Найближчим часом ця робота проводитиметься у Миколаївській, Одеській та Херсонській областях.

Другий етап передбачає укладання договорів на здійснення вакцинації в Львівській, Волинській, частині Рівненської та частині Закарпатської областей. Запланована площа обробки становить 38 450 кміз застосуванням 769 тис. доз вакцини.

Наступний етап передбачав підписання договору на закупівлю пероральної вакцини із розповсюдженням у цілях реалізації Угоди між Міністерством аграрної політики і продовольства України та Міністерством сільського господарства Угорщини. На території Закарпатської та Івано-Франківської областей (100 км буфер із Республікою Угорщини) заплановано обробити 10 200 км2 площі з розкладкою 255 тис. доз вакцини.

Також підписаний договір на закупівлю вакцини для ручної розкладки на територіях Донецької, Луганської областей, частини Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей. Запланована площа обробки - 49 617 км2, кількість доз вакцин ­ 992 тис.

Під час семінару наради учасники були ознайомлені з Правилами відбору та пересилання зразків для проведення лабораторних досліджень, оформленням супровідної документації, особливостями дослідженням матеріалу на наявність біомаркеру тетрацикліну та антитіл до вірусу сказу.

Окремо під час заходу піднімалося питання лабораторного контролю губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби в Україні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux