Щотижнева інформація щодо забезпечення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання станом на 10.02.2022
опубліковано 10 лютого 2022 року о 17:47

       Фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби в областях та м. Києві активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо необхідності забезпечення населення питною водою гарантованої якості, забезпечення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.    

За інформацією територіальних органів станом на 10 лютого 2022 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 48035 об’єктів водопостачання, у тому числі 9234 об’єкти централізованого та 38801 об’єкт нецентралізованого водопостачання та 1425 об’єктів водовідведення.  

          З початку року перевірено 373 об’єкти водопостачання, з них обстежено 178 об’єктів централізованого та 195 об’єктів нецентралізованого водопостачання.

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 204 об’єктах водопостачання, що складає 55 % від перевірених об’єктів. Кількість об’єктів централізованого водопостачання, на яких встановлено порушення – 94 (52 %) та 110 (56 %) об’єктів нецентралізованого водопостачання.        

Перевірено 14 об’єктів водовідведення, порушення встановлено на 7 з них.          

Держпродспоживслужбою розпочато та здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.  

Так, з початку року досліджено 133 проби води централізованого водопостачання (разом у Вінницькій, Донецькій, Івано-Франківській, Луганській та Миколаївській областях), зокрема досліджено 33 проби за санітарно-хімічними показниками, не відповідало гігієнічним нормативам 18 проб, за мікробіологічними показниками досліджено 100 проб, відхилення встановлено у 12 пробах.        

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби видано 42 приписи та накладено 22 штрафи на суму 6630 грн, до органів місцевого самоврядування та на адреси балансоутримувачів направлено 219 листів, пропозицій, рекомендацій щодо усунення порушень на об’єктах водопостачання, ініційовано та взято участь у 28 засіданнях регіональних та місцевих комісій ТЕБ та НС.        

Так, Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області  за звітний тиждень станом на 10.02.2022 проведена перевірку об’єкту централізованого водопостачання, а саме: МКП «Водоканал» Могилів-Подільської міської ради, порушень не виявлено.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області протягом 03 – 09 лютого поточного року проведено обстеження об’єкту децентралізованого водопостачання – трубчастий колодязь закладу загальної середньої освіти «Житнівський ліцей» с. Житнівка, Камінь-Каширська ТГ, Камінь-Каширський район.

Обстеження проводилось за участі представників органу місцевого самоврядування та власника/балансоутримувача об’єкту.

За результатами здійсненого заходу порушень вимог санітарного законодавства при функціонуванні вище зазначеного об’єкту не встановлено.      

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Закарпатській області проведено перевірку об’єкта нецентралізованого водопостачання (локальний водопровід закладу загальної середньої освіти). Порушення не виявлено.              

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області комісійно перевірений водопровід Веселівської селищної ради (водопостачальник - КП «Іріда»).

За результатами перевірки об’єкту централізованого питного водопостачання на адреси органів місцевого самоврядування та комунального підприємства надані відповідні пропозиції щодо усунення виявлених порушень та своєчасності проведення в повному обсязі виробничого лабораторного контролю безпечності та якості води питної.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області з початку року досліджено 10 проб води з нецентралізованого водопостачання за мікробіологічними показниками (з них 3 нестандартні: 2 проби з готелю «Фоміч» Поляницької громади, ТОВ «Явсон» с.Ясенів-Пільний Коломийського району ) та 11 проб води за санітарно-хімічними показниками (з них 2 нестандартні - локальні водопроводи Сілецької та Тязівської гімназії Ямницької громади).

Проводиться планова перевірка 3-х централізованих водопроводів ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», КП «Калуська енергетична компанія», КП «Водоканал» Долинської міської ради. Відібрано 4 проби питної води для дослідження за мікробіологічними показниками та 4 проби води – для дослідження за санітарно-хімічними показниками. Крім того, відібрані проби води з поверхневих джерел водозабору (2 - на мікробіологічні дослідження та 2 - для санітарно-хімічного дослідження).

З централізованого водопостачання відібрано 7 проб води для дослідження за мікробіологічними показниками та 5 проб води - за санітарно-хімічними показниками (всього 12 проб). Досліджені взірці відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4.171-10.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області проведений аналіз результатів якості води за січень 2022 року наданих виробничою лабораторією КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради. Залишаються підвищеними показники ХСК-40,0 мг02/дм3 при нормативному показнику не більше 15,0 мг02/дм3; БСК-3,61 мг02/дм3 при нормативному показнику не більше 3,0 мг02/дм3 з водоприймальної камери водозабору «Відсічне». Якість питної води з РЧВ та розподільчої мережі - без відхилень.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області станом на 09.02.2022 перевірено два сільських водогони сіл Зрайки та Лобачів.

Виявлені порушення: незадовільний санітарний стан джерел водопостачання ( не проведено роботи з благоустрою території, порослі бур’янів та кущів), відсутні огорожі, наземні павільйони потребують ремонту; водонапірні башні не фарбовані, не виділено санітарно-захисну зону, не проведені роботи з благоустрою; оглядові колодязі потребують очистки від сміття; відсутні люки.

За результатами проведеного заходу підготовлено інформацію до Володарської селищної ради для прийняття відповідних рішень щодо усунення виявлених недоліків.

За період з 03 лютого по 09 лютого 2022 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області було проведено комісійну перевірку об’єкту системи централізованого водопостачання об’єднаного кооперативу «Джерела Попівки» Білокуракинського району, систем централізованого водопостачання та водовідведення КП «Новоайдарське СКП» смт Новоайдар та КП «Жилбудсервіс» м. Щастя.

При проведенні перевірок порушень вимог санітарного законодавства не виявлено.

За період з 03 лютого по 09 лютого 2022 року лабораторіями ДПСС з розподільчої мережі централізованого водопостачання області відібрано 22 проби питної води за мікробіологічними та 2 проби за санітарно - хімічними показниками, відхилення від нормативів не виявлено.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області за період з 04.02.22 по 10.02.22 розпочато планову перевірку ФОП Кравченко Н.В.- 12 пунктів розливу питної води (м. Миколаїв). Відібрано 24 зразки води децентралізованого водопостачання: 12 - на санітарно-хімічні та 12 - на мікробіологічні показники. Перевірка триває.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області станом на 10 лютого 2022 року проведено 2 планових заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання ЖКП «Драгнава» Авангардівської селищної ради (Одеська область, Одеський район, смт. Авангард, вул. Нижня, буд. 24) та КП Болградської міської ради «Горводоканал» (Одеська область, Болградський район, м. Болград, вул. Терещенка, буд. 4) вимог санітарного законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення з питань питного водопостачання.

В ході проведення планового заходу відносно КП Болградської міської ради «Горводоканал» було перевірено 8 об’єктів централізованого та 5 (пункти доочистки води) децентралізованого водопостачання. Встановлені порушення санітарного законодавства: на джерело питного водопостачання (водозабір озера Ялпуг) не складено паспорт з переліком показників якості води, що відповідає переліку, визначеному державними санітарними нормами і правилами; не надано висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на трубопроводи, що використовувались при здійсненні ремонтних робіт мереж водопроводу; не організовано проходження працівниками підприємства обов'язкових медичних оглядів; не розроблено проект організації (установлення) зони санітарної охорони джерела централізованого водопостачання, водозабірних та очисних споруд та санітарно-захисної смуги навколо водопровідних мереж (першого, другого та третього поясів) тощо.

За фактами встановлених порушень надано пропозицію щодо усунення вищевказаних порушень та складено протокол про адміністративне правопорушення на керівництво КП Болградської міської ради «Горводоканал». Встановлено контроль за виконанням пропозицій.

В ході проведення планового заходу відносно ЖКП «Драгнава» Авангардівської селищної ради було перевірено 12 об’єктів водопостачання (11 об’єктів централізованого водопостачання) та 1 об’єкт децентралізованого водопостачання (бюветний комплекс). Встановлені порушення санітарного законодавства: не розроблено проекти зони санітарної охорони, не надається інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води до Держпродспоживслужби, не проведено медичний огляд працівників безпосередньо причетних до водопостачання, збору та очистки стічних вод тощо. Направлено пропозицію щодо усунення порушень. Встановлено контроль за її виконанням.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області проведено захід державного нагляду об’єкту нецентралізованого водопостачання та виявлено 1 порушення. Підготовлено 1 припис про усунення порушень.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області під час планового заходу державного нагляду (контролю) ДНЗ "Казка" смт. Заводське та опорного навчального закладу "Заводська загальноосвітня школа І-ІІІ ст." Заводської селищної ради Чортківського району проведено комісійне обстеження з представниками Заводської селищної ради стану водопостачання даних об’єктів Чортківським виробничим управлінням водопровідно-каналізаційного господарства (ВУВКГ).

Повторно проінформовано керівників ОТГ Чортківського району про необхідність комісійних обстежень об’єктів водопостачання разом з представниками ДПСС.

Під час проведення планової перевірки Колодіївської загальноосвітньої школа І-ІІІ супенів Скалатської міської ради Підволочиського району, також було проведено комісійне обстеження з представниками відділу освіти стану децентралізованого (власна свердловина) водопостачання даного об’єкту. Надано припис керівнику закладу щодо здійснення виробничого лабораторного контролю води питної з власного джерела водопостачання.

Питання питного водопостачання було перевірено під час проведення 2 планових перевірок - ДНЗ та ЗОШ м. Почаїв Кременецького району, порушень з даного питання не виявлено.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області перевірено діяльність 3 об'єктів питного водопостачання під час планових заходів державного нагляду (контролю) та 1 об'єкта у складі комісії органів місцевого самоврядування. На 3 об'єктах питного водопостачання виявлені порушення вимог санітарного законодавства, складені протоколи, винесені приписи про усунення порушень.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Хмельницькій області  перевірено 2 об’єкти централізованого і 14 нецентралізованого водопостачання. Виявлені порушення на 2 об’єктах централізованого і 5 нецентралізованого водопостачання.

Основні недоліки: 1 сільський водогін не взятий на баланс селищної ради, не обладнана зона суворого санітарного режиму навколо артезіанської свердловини та водонапірної башти «Рожновського», територія першого поясу ЗСО є доступною для перебування сторонніх осіб, відсутній паспорт артезіанської свердловини, водонапірна башта потребує очистки та дезінфекції, не пройдені профілактичні періодичні медичні огляди працівниками.

Виявлені порушення на водогоні комунального підприємства, який забезпечує питною водою дитячий дошкільний заклад та частину садиб громадян. Потребує ремонту огорожа території І поясу зони санітарної охорони. Не проводиться періодичний виробничий контроль безпечності та якості питної води.

Нецентралізоване водопостачання: потребують оновлення санітарні паспорти на колодязі громадського користування. Поточний ремонт своєчасно не проводиться. Відсутній відомчий лабораторний контроль питної води на мікробіологічні та санітарно –хімічні показники.

По результатах комісійних обстежень підготовлений інформаційний лист з пропозиціями голові Чемеровецької ТГ.

Продовжується позапланове обстеження об’єктів централізованого водопостачання сіл Сахновецької сільської ради - КП «Сахнівське» .

З 03.02.2022 по 09.02.2022 фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області провели захід державного нагляду (контролю) об’єкту нецентралізованого водопостачання (закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Березняки Березняківської сільської ради), у ході якого виявлено порушення санітарних норм і правил: відсутній санітарний паспорт на джерело водопостачання, територія біля джерела водопостачання утримується з порушенням санітарних норм.

За виявлені порушення санітарного законодавства на директора закладу загальної середньої освіти накладено 1 штраф на суму 340 грн., направлено припис щодо усунення виявлених порушень.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області з 03 лютого по 09 лютого 2022 року проведено моніторингове обстеження об’єкту водопостачання, а саме: централізованої системи водопостачання (Путильського відомчого управління житлово-комунального господарства).

За результатами обстеження - порушень не виявлено.

На даний час триває планова перевірка Комунального підприємства «Новоселицької міської тепломережі» Новоселицької міської ради.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено плановий захід державного нагляду (контролю) КП «Вода» Коропської селищної ради (вул. Вознесенська, 2А, смт Короп, Новгород-Сіверський район). У ході проведення заходу виявлені порушення санітарного законодавства: не огороджені в межах першого поясу зони санітарної охорони джерел водопостачання в с. Вишеньки, с. Бужанка, с. Райгородок, смт Короп; не проведений повний контроль безпечності та якості питної води під час введення в експлуатацію, після реконструкції водопроводу, переобладнання в с. Райгородок; не пройдений медичний огляд працівниками, які безпосередньо причетні до водопостачання, збору та очистки стічних вод; не в повній мірі проводяться лабораторні дослідження питної води за показниками додатку 2 ДСанПіН 2.2.4-171-10; не надається інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, забруднення джерел питного водопостачання до Держпродспоживслужби відповідної адміністративної території.

З метою усунення виявлених порушень та приведення об’єктів водопостачання до нормативних вимог суб’єкту господарювання надано припис.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux