Діяльність Держпродспоживслужби щодо впровадження реформи здорового харчування відповідно до вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти у 2021 році
опубліковано 10 лютого 2022 року о 17:45

        Харчування дітей, як фактор збереження та зміцнення їх здоров’я, є для країни важливим соціально-економічним елементом. Для забезпечення якісного і безпечного харчування необхідна консолідація зусиль як на національному так і на регіональному рівнях.            

На виконання доручень Прем’єр-міністра України від 25.10.2019 року та від 19.12.2019 року № 44801/1/1-19 до пункту 2 статті 1 Указу Президента України  від 7 грудня 2019 № 894 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей» Держпродспоживслужбою вживалися відповідні організаційні заходи, в тому числі було посилено державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти.        

За інформацією територіальних органів Держпродспоживслужби під час навчального року у 2021році при складанні тендерної документації для закупівлі харчових продуктів та надання послуг з харчування дітей враховуються обов’язкові вимоги щодо наявності експлуатаційного дозволу або державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів у постачальників.  

Протягом 2021 року фахівцями територіальних органами Держпродспоживслужби спільно з органами управління освітою райдержадміністрацій, уповноваженими в управлінні освітою сільських селищних, міських об’єднаних громад здійснювалася активна робота щодо впровадження реформи здорового харчування відповідно до вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205.    

З метою навчання працівників закладів освіти щодо створення належних умов, організації харчування та додержання санітарно-протиепідемічних правил і норм, проводилися онлайн-семінари з керівниками шкіл по розбудові безпечного і здорового освітнього середовища у сучасній школі.    

З метою підвищення санітарно-освітніх знань персоналу закладів освіти щодо організації харчування, дотримання вимог санітарного законодавства та вжиття заходів стосовно запобігання та зниження рівня харчових отруєнь серед дітей було проведено 4634 лекцій, 81039 бесід, підготовлено 1517 статей для преси, 236 виступів на радіо та 252 - на телебаченні. Спільно з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування з метою збереження здоров'я та формування здорового способу життя серед дітей проведено 5031 нараду, 2668 семінарів та 174 колегій.      

На виконання пункту 19 Порядку організації харчування, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305, якщо заклад освіти самостійно організовує харчування, то його керівник має затвердити примірне чотиритижневе сезонне меню та погодити його з територіальним органом Держпродспоживслужби, окрім випадку, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ.    

З метою забезпеченням харчування дітей в закладах освіти, спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби у 2021 році розглянуто майже 24 тис. (23818) примірних меню, із них 20651 (87 %) погоджено.    

Спеціалістами Держпродспоживслужби перевірено асортимент харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах у майже 7,0 тис. (6902) закладах загальної середньої освіти (додаток 10 Санітарного регламенту), порушення встановлено у 389 закладах (5,6%).  

Під час освітнього процесу, спеціалістами Держпродспоживслужби проводився аналіз щоденних меню-розкладів.  

Протягом 2021 року в закладах загальної середньої освіти розглянуто та проаналізовано майже 11,3 тис. щоденних меню-розкладів, із них у кожному п’ятому (2,2 тис. – 19,6%) виявлено відхилення щодо виконання норм натурального (здорового) харчування.  

За результатами встановлених невідповідностей у примірних меню, керівникам та засновникам закладів освіти надано пропозиції щодо покращення меню та відповідності його фізіологічним нормам.  

Під час здійснення державного нагляду спеціалістами Держпродспоживслужби зверталась особлива увага щодо матеріально-технічної бази харчоблоків шкіл, яка необхідна для забезпечення організації та якості харчування в закладах загальної середньої освіти.  

За даними територіальних органів  організація харчування в 10075 (67%) закладах загальної середньої освіти, здійснюється на базі власних харчоблоків з персоналом, що входить до складу закладу.

У 3413 (23%) закладах загальної середньої освіти, організація харчування здійснюється суб’єктами господарювання, що орендують харчоблоки в закладах освіти.  

Привозним гарячим харчуванням забезпечується 531 (3,5%) заклад загальної середньої освіти.

Лише буфетною продукцією забезпечується харчування у 447 закладах загальної середньої освіти.

Існує проблема щодо забезпечення закладів освіти питною водою гарантованої якості. Не мають холодної проточної води 38 харчоблоків, не мають гарячої проточної води 58 харчоблоків, працюють на привозній воді 355 закладів загальної середньої освіти.

Несприятлива ситуація щодо якості питної води, підтверджується результатами проведення лабораторних досліджень під час здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства.

Так, Головними управліннями забезпечено проведення лабораторних досліджень за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками, питома вага нестандартних проб за бактеріологічними показниками склала 9,4 %, за санітарно-хімічними – 24,3%.

Залишається негативною ситуація щодо каналізування закладів. У зв`язку з виходом з ладу старих систем каналізування або відсутністю каналізації у населених пунктах сільської місцевості у закладах освіти це питання вирішується шляхом каналізування на вигріб, що призводить до збільшення кількості таких закладів. Не підключено до централізованого каналізування (каналізовані на вигріб) 7896 (53%) харчоблоків закладів загальної середньої освіти.

Матеріально-технічна база харчоблоків закладів освіти залишається на недостатньому рівні. Не мають достатньої кількості холодильного обладнання 511 закладів загальної середньої освіти, технологічного обладнання не достатньо у 1190 закладах загальної середньої освіти.

Під час проведення заходів нагляду (контролю) проводилися лабораторні дослідження страв на калорійність та термічну обробку, страв власного виробництва за мікробіологічними показниками, проб питної води, змивів.

За результатами лабораторного контролю у школах харчових продуктів, сировини, готових страв, питома вага проб з відхиленням по калорійності становила 7,9 %, показник відхилень бактеріального забруднення готових страв становив 3,0 %, показник позитивних змивів на умовно патогенну мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу кухарів закладів склав 3,2 %.

Питання організації безпечного та здорового середовища у закладах освіти, а саме організації харчування, питного режиму, додержання вимог санітарного законодавства знаходяться на постійному контролі спеціалістів Держпродспоживслужби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux