Щодо державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів станом на 25.11.2021
опубліковано 25 листопада 2021 року о 15:35

Працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

За інформацією територіальних органів станом на 25 листопада 2021 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63052 об’єкти водопостачання, у тому числі 10308 об’єктів централізованого та 52744 об’єкти нецентралізованого водопостачання та 1977 об’єктів водовідведення.

З початку року перевірено 10893 об’єкти водопостачання, що склало 17,2 % від кількості об’єктів водопостачання, із них обстежено 3436 об’єктів централізованого та 7456 об’єктів нецентралізованого водопостачання.  

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог  санітарного законодавства порушення встановлено на 5656 об’єктах водопостачання, що складає 51,9 % від перевірених об’єктів. Кількість об’єктів централізованого водопостачання, на яких встановлено порушення - 2139 (62,3 %) та об’єктів нецентралізованого водопостачання - 3517 (47,2 %).

По країні кількість порушень санітарного законодавства на об’єктах водопостачання питного водопостачання вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 складає

більше 60 %, а в деяких регіонах він сягає майже 100 % (у Запорізькій - 98, 9 % та Миколаївській областях - 97,1 %).

За результатами перевірок найвищі показники порушень вимог санітарного законодавства – понад 70 % встановлено у Миколаївській, Рівненській, Тернопільській та Харківській областях.

На території 5 областей (Київській, Львівській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській областях) відсоток порушень складає від 70 до 50 %.

За результатами перевірок на 318 об’єктах водовідведення, порушення встановлено на 158 (49,7%).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

З початку року досліджено 16571 проба питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 2495 проб (15,1 %). Досліджено за мікробіологічними показниками – 7144 проби, відхилення склало 12,5 % та за санітарно-хімічними показниками - 11839 проб, відхилення від гігієнічних норм склало 15,3 %.

Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 3495 проб води питної, відхилення встановлено у 1013 пробах (29,2 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 26,7 % проб, за мікробіологічними показниками – 26,3 %.

Досліджено 598 проб води поверхневих водойм І категорії, відхилення виявлено в 55 пробах (9,2 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 9,6 % проб, за мікробіологічними показниками – 9,4 %.

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 373 засідання комісій ТЕБ та НС, направлено 1959 приписів, пропозицій, рекомендаційних листів тощо, накладено 414 штрафів на суму 175288 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській області до правоохоронних органів передано 1 справу.

Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання залишаються такі:

виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води проводиться з порушенням термінів, визначених затвердженою робочою програмою (графіком) виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води, або не здійснюється взагалі;

відсутні проєкти організації зон санітарної охорони джерела централізованого водопостачання;

не дотримується особливий режим в межах першого поясу санітарної охорони джерела;

під час знезараження водопровідної питної води залишкові концентрації реагентів не визначаються;

відсутні позитивні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на нормативно-технічний документ, за яким здійснюється виробництво води питної, технологічний регламент, сполуки, матеріали, речовини, які використовуються в процесі обробки води;

до територіального органів Держпродспоживслужби області не надається інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, про забруднення джерел питного водопостачання та аварійні ситуації;

порушується періодичність проходження медичних оглядів персоналом.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів нецентралізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. Робота в даному напрямку продовжується.


Так, за звітний тиждень Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області проведено дві позапланові перевірки об’єктів централізованого водопостачання, під час яких були виявлені порушення на одному водогоні.

Проведена позапланова перевірка водогонів ОК «Кришталеве Джерело» с. Довжок, вул. Центральна, 59, Погребищенська ТГ, під час якої було встановлено, що не проводиться контроль питної води по показникам радіаційної безпеки. На керівника складено протокол про адміністративне правопорушення.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області протягом 18 - 24 листопада поточного року проведено обстеження 4 об’єктів децентралізованого водопостачання:

локальна артсвердловина Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня с. Тростянець, Тростянецька ТГ, Ківерцівський район;

локальна артсвердловина Загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня с. Микуличі, Зимнівська ТГ, Володимир-Волинський район;

трубчастий колодязь ЗЗСО «Верхня гімназія» с. Верхи, Камінь-Каширська ТГ, Камінь-Каширський район; трубчастий колодязь Бірківського закладу дошкільної освіти Любомльської міської ради, Любомльська ТГ, Любомльський район.

Обстеження проводилось за участі представників органів місцевого самоврядування, котрі є власниками/балансоутримувачами зазначених об’єктів.

За результатами здійснених заходів порушення вимог санітарного законодавства при функціонуванні вище зазначених об’єктів не встановлено.

Окрім того, на виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан водних ресурсів», введеного в дію Указом президента України від 13 серпня 2021 357/2021, при здійсненні планових заходів державного нагляду контролю, особлива увага звернена на забезпечення закладів освіти доброякісною питною водою.

З метою контролю якості питної води, що постачається населенню, всього відібрано 22 зразки для проведення необхідного комплексу лабораторних досліджень (мікробіологічні, санітарно-хімічні показники).

Відповідно до експертних висновків 2 зразки води за фізико-хімічними показниками (перевищення вмісту заліза) не відповідали нормативу ДСанПіН 2.2.4-171-10.

За підсумками здійсненої роботи головам територіальних громад надіслано матеріали обстежень для вжиття заходів реагування, щодо приведення показників якості питної води до нормативних.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з 19.11.2021 по 24.11.2021 перевірено 8 об’єктів централізованого питного водопостачання на території Дніпропетровської області.

У ході проведення перевірок, виявлені порушення санітарного законодавства, а саме:

не проводиться гігієнічна оцінка безпечності та якості води питної за всіма показниками, передбаченими ДСанПіН 2.2.4-171-10;

не проводиться медичний огляд працівників безпосередньо причетних до водопостачання;

відсутні проєкти організації (установлення) зон санітарної охорони для водозабору (свердловини) та проєкти санітарно - захисних смуг уздовж водогону;

відсутній технологічний регламент або інший документ з описом технологічного процесу виробництва питної води.

За результатами проведених заходів винесено 3 розпорядження про усунення порушень вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, 3 посадових осіб підприємств централізованого питного водопостачання притягнуто до адміністративної відповідальності.

Працівниками Головного управління у Донецькій області з 19.11.2021 до 25.11.2021 проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) підприємства централізованого водопостачання - ДРУЖКІВСЬКОГО УПРАВЛІННЯ ВОДОПРОВІДНО-КАНАЛІЗАЦІЙНОГО ГОСПОДАРСТВА КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «КОМПАНІЯ «ВОДА ДОНБАСУ». На підприємстві перевірені 10 об’єктів. Порушення санітарного законодавства не встановлені.

Під час заходу досліджено 14 проб води централізованого водопостачання, у т.ч. за мікробіологічними показниками – 7 проб, за санітарно-хімічними показниками – 7 проб. Відхилень від нормативних показників, що передбачені ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», не встановлено.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області проводилися позапланові заходи державного нагляду стосовно об’єктів централізованого водопостачання та водовідведення з метою перевірки виконання пропозицій виданого розпорядження та наданих приписів.

Так, в ході обстеження КП «Головино-Добробут» (Черняхівський район, смт Черняхів, вул. Шевченка, 2) встановлено, що якість питної води не відповідає нормативним показникам за вмістом заліза, не визначається вміст залишкового активного хлору, неефективно функціонують очисні споруди каналізації, не проводиться відомчий лабораторний контроль стічних вод.

При проведенні обстеження МКП «Бердичівводоканал» (Бердичівський район, м. Бердичів, вул. Житомирська, 87) встановлено, що пропозиції наданих приписів не виконані в частині проведення ремонту павільйонів діючих артезіанських свердловин, машинних відділень станцій другого підйому водозаборів № 1,2,4,5; не визначено зони санітарної охорони джерел водопостачання, санітарно-захисної смуги навколо водоочисних споруд та не представлено відповідний проєкт по їх облаштуванню; не забезпечено своєчасне проходження періодичних медичних оглядів всіх працівників підприємства. За результатами проведених позапланових заходів державного нагляду на керівників зазначених комунальних підприємств винесено постанови про накладення штрафу.

Також в складі комісії проведено обстеження 3-х водопроводів сіл Андрушки, Макарівка, Новопаволоцьке. Порушень вимог санітарного законодавства не встановлено.

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області проведено 6 комісійних перевірок об’єктів децентралізованого водопостачання (5 в закладах освіти, 1 в лікувально-профілактичному закладі), порушень не виявлено. Перевірено 1 підприємство централізованого водопостачання – ДКП «Розівка» забезпечує централізованим водопостачанням чотири населених пункти. На балансі підприємства чотири водогони: с. Минай, с. Розівка, с. Холмок, с. Концово.

ДКП «Розівка» дотримується правил експлуатації систем водопостачання, встановлених режимів роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для потреб споживачів питної води. На підприємстві посилено режим охорони насосних станцій але санітарний стан в приміщеннях насосних станцій не дотримується. ДКП «Розівка» дотримується правил приймання та транспортування стічних вод на очисні споруди ТОВ «Джейбіл». Підприємство здійснює виробничий лабораторний контроль за якістю очистки стічних вод.

За результатами перевірки виявлені порушення вимог чинного законодавства:

відсутнє огородження підземних джерел водопостачання першого поясу в с.Минай, вул. Довженка; в с.Розівка у межах першого поясу пошкоджена огорожа, земельна ділянка не впорядкована, не озеленена;

не розроблені та не затверджені спеціальні заходи на випадок виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, що призводять до припинення централізованого водопостачання;

інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, забруднення джерел питного водопостачання підприємством питного водопостачання до Держпродспоживслужби не надається;

не проводиться гігієнічна оцінка безпечності та якості питної води за санітарно-хімічними (санітарно-токсикологічні) та радіаційними показниками.

За результатами перевірки було надано припис.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області планово перевірено 2 об’єкти централізованого питного водопостачання населення (Комунальне підприємство «Злагода» Пологівської міської ради Запорізької області, Товариство з обмеженою відповідальністю «Мирне С»).

Позапланово, щодо виконання припису про усунення порушень вимог санітарного законодавства, виявлених під час здійснення планового заходу державного нагляду (контролю), здійснено перевірку Комунального підприємства «Ботіївське» Приазовської селищної ради Запорізької області.

В ході перевірки підприємств встановлені порушення вимог санітарного законодавства в частині своєчасності та проведення в повному обсязі виробничого лабораторного контролю та гігієнічної оцінки безпечності та якості води питної, дотримання водоохоронного режиму та належної технічної експлуатації об’єктів водопостачання тощо.

За результатами досліджень зразків води питної на базі лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, відхилень від гігієнічних нормативів не зареєстровано.

За виявлені порушення складено 3 протоколи про адміністративне правопорушення, у тому числі 1 за ст. 18811 КУпАП, надані пропозиції щодо усунення виявлених порушень, поінформовані органи влади та місцевого самоврядування.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за поточний тиждень обстежено 14 об’єктів централізованого водопостачання, виявлено порушення на всіх об’єктах, 38 об’єктів нецентралізованого водопостачання, виявлено порушення на 24 об’єктах.

Порушення, які виявлялись на об’єктах централізованого водопостачання: відсутній проект із зазначеними зонами санітарної охорони джерела централізованого водопостачання, у межах першого поясу санітарної охорони джерела водопостачання не підтримується особливий режим, не створені умови для забору води на лабораторні дослідження, порушена цілісність водонапірних башт (протікає вода), відсутні замки, відсутні робочі програми (графіки) виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води, відсутній технологічний регламент з описом технологічного процесу виробництва питної води, що пройшов державну санітарно-епідеміологічну експертизу та отримав позитивний висновок, не здійснюється систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання (водогони с. Златопілля МКП «Свердлове», Кетрисанівська громада, с. Миколаївка КП «Надія, лікувально-діагностичного комплексу № 2 комунального некомерційного підприємства «Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради» (забезпечує питною водою мешканців прилеглих багатоповерхових будинків с. Івано-Благодатне), Соколівська громада, с. Володимирівка, с. Грузьке, с. Лісне, с. Обознівка, с. Овсяниківка, Катеринівська громада, Кропивницький район, с. Якимівка, с. Хмельове, Смолінська громада, с. Велика Виска, Мар’янівська громада, Новоукраїнський район).

Порушення, які виявлені на об’єктах нецентралізованого водопостачання: не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні санітарні паспорти на джерела (колодязі с. Шевченкове, с. Миколаївка, Соколівська громада, Кропивницький район, смт. Добровеличківка, с. Дружелюбівка, Добровеличківська громада, Новоукраїнський район).

З метою усунення порушень на балансоутримувачів направлено 13 рекомендаційних листів, приписів.

Обстежено 1 об’єкт водовідведення, порушень не виявлено.

При проведенні позапланового заходу державного нагляду (контролю) у формі перевірки водогону ДП «Заваллівське управління комунального господарства», Заваллівська громада, Голованівський район встановлено, що вимоги припису щодо усунення порушень, виявлених під час попередньої планової перевірки, виконані в повному обсязі, а саме: прибрана територія та приміщення насосної станції, проведено ремонт стін, стелі та підлоги очищені та пофарбовані трубопровідна арматура, устаткування і комунікації, замінені вікна, відремонтована запірно-регулююча арматура резервуарів (басейнів), забезпечено проведення виробничого контролю за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання згідно з робочою програмою.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області з 18 по 24 листопада 2021 року проведено комісійні перевірки 2-х об’єктів децентралізованого водопостачання та водовідведення: Комунальної організації «Теплівський обласний психоневрологічний інтернат» та КЗ «Валуйський ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 2 Станично-Луганської селищної територіальної громади» (відомчий контроль не проводиться у зв’язку з відсутністю фінансування).

За результатами обстеження керівнику закладу надана пропозиція щодо необхідності здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води закладу.

По виявленим незадовільним результатам питної води у Байдівській філії Шульгинського ліцею Шульгинської сільської ради Старобільського району проведені заходи щодо виявлення причин мікробного забруднення питної води, проведення ревізії, дезінфекції та промивки споруд господарсько-питного водопостачання. За результатами проведених лабораторних досліджень, у зразках питної води, відібраних на харчоблоці, відхилень не виявлено.

За період з 18 по 24 листопада 2021 року відібрано 2 проби питної води за санітарно-хімічними та 2 проби за мікробіологічними показниками. Відхилень від гігієнічних нормативів не зареєстровано.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області за звітний період проведено 1 планову перевірку у сфері водопостачання Вільнозапорізької сільської ради Баштанського району (4 водопроводи, 6 шахтних колодязів). Відібрано 5 проб води централізованогота 5 проб децентралізованого водопостачання на санітарно-хімічні і мікробіологічні показники.

Також проведено 4 позапланові перевірки по виконанню приписів, у тому числі 3 комунальні підприємства: КП «Багачівське» (1 водопровід), КП «Джерельце» (1 водопровід), КП «Голосківське» (1 водопровід) Кривоозерської селищної ради Первомайського району, а також 1 пункту доочищення води ФОП Козир А.І. (м. Южноукраїнськ).

За результатами перевірок підготовлено 2 пропозиції голові Кривоозерської селищної ради Первомайського району та складено 1 протокол про санітарне порушення за невиконання припису на керівника КП «Багачівське».

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області станом на 18 листопада 2021 року в області проведено 306 комісійних перевірок cуб`єктів господарювання централізованого та децентралізованого водопостачання, у тому числі 231 перевірка об`єктів централізованого водопостачання та 75 перевірок об`єктів децентралізованого (колодязі громадського використання, бюветні комплекси) на території області.

Порушення санітарного законодавства встановлено на 42 об’єктах централізованого та 15 об’єктах децентралізованого водопостачання. Направлено 57 пропозицій щодо усунення порушень. Встановлено контроль за їх виконанням. Винесено 3 постанови про адміністративне правопорушення на загальну суму 1054 грн.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області 18.11.2021 – 24.11.2021 проведено 1 захід державного нагляду об’єкта централізованого водопостачання, порушень вимог санітарних норм не виявлено.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області з 19 по 25 листопада 2021року проведено 2 позапланових заходи державного нагляду на об’єктах централізованого водопостачання:

перевірка виконання приписів щодо усунення порушень, виявлених під час планових заходів державного нагляду на сільському водогоні с. Берестівка Берестівського старостинського округу Липоводолинської селищної ради, обслуговування водогону здійснює Громадська організація «Берестівка»;

перевірка сільського водогону СВК АФ «Семенівська» Роменського району. Приписи виконані не в повному об’ємі. Так на водогоні Громадської організації «Берестівка» шахти артсвердловин не побілені і не закриваються на замок, водонапірні башти в селах Берестівка та Яловий Окіп не пофарбовані, робоча програма виробничого контролю якості та безпеки води питної не розроблена, контроль не здійснюється. До голови громадської організації «Берестівка» застосований захід адміністративного впливу. Селищному голові Липоводолинської селищної ради надіслано листа про виявлені недоліки та вимогу щодо їх негайного усунення.

На сільському водогоні СВК АФ «Семенівська» припис виконаний не в повному обсязі: виявлені порушення утримання зони санітарної охорони І поясу артсвердловин, дослідження води питної за показниками радіаційної безпеки не здійснюється. Голові СВК АФ «Семенівська» направлений лист щодо негайного усунення виявлених порушень.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Тернопільській області в порядку здійснення моніторингових досліджень відібрано взірці питної води для лабораторних досліджень з водогону об’єкта централізованого водопостачання – МКП «Збараж». (м. Збараж Тернопільського району).

За отриманими результатами досліджень за показником - загальна жорсткість (сумарний вміст кальцію та магнію) вода не відповідає ДСанПіН 2.2.4-171-10. За вказаним показником - загальна жорсткість (сумарний вміст кальцію та магнію) виявлено відхилення від санітарних норм у досліджених взірцях води, відібраних в ході здійснення моніторингових обстежень об’єктів водопостачання наступних закладів освіти: Лосятинської гімназії Почаївської міської ради, Почаївської ЗОШ І-ІІ ст. Почаївської міської ради, Комарівської гімназії Почаївської міської ради та за показниками - загальна жорсткість (сумарний вміст кальцію та магнію), залізо, окислюваність перманганатна філії Старотаражської ЗОШ І-ІІІ ст. ОЗ Почаївської ЗОШ І-ІІІ ст., що у Кременецькому районі.

За фактами невідповідності якості питної води санітарним нормам дано пропозиції адміністрації МКП «Збараж» та Почаївського комбінату комунальних підприємств щодо вжиття заходів по приведенню якості питної води до вимог державних санітарних норм ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області за період 18.11.2021 – 24.11.2021 спільно з представниками місцевих органів виконавчої влади та за участю представників органів місцевого самоврядування здійснено комісійні перевірки 2 об’єктів централізованого водопостачання, 8 об’єктів децентралізованого водопостачання.

Порушення виявлені на 1 об’єкті централізованого водопостачання, 8 об’єктах децентралізованого водопостачання. З метою забезпечення усунення виявлених порушень видано 3 приписи.

В ході здійснення комісійної перевірки на об’єктах централізованого водопостачання виявлені таке порушення:

не виконане огородження зони суворого режиму зони санітарної охорони навколо водозабірних споруд (водогін с. Огіївка Огіївського старостинського округу Сахновщинської селищної ради ).

В ході здійснення комісійної перевірки на об’єктах децентралізованого водопостачання виявлені наступні порушення:

не забезпечено проведення щорічного планового обстеження громадських колодязів, їх чищення та профілактичної дезінфекції (громадські колодязі с. Осинове Куп’янської міської ради)

недотримання кратності та обсягів проведення лабораторного контролю якості питної води (громадські колодязі Студенокського старостинського округу Старооскільської ОТГ).

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з 18 по 24 листопада 2021 року перевірено 23 об’єкта централізованого питного водопостачання. На 12 об’єктах питного водопостачання виявлені порушення вимог санітарного законодавства. За результатами виявлених порушень керівникам підприємств та органам місцевого самоврядування (головам комісій) надані пропозиції для їх усунення, позапланової перевірки – винесено припис.

В цілому, під час планових та позапланових заходів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах з початку року відібрано 896 проб питної води. За результатами досліджень встановлено відхилення у 336 пробах питної води за санітарно-хімічними показниками та у 34 за мікробіологічними показниками.

За звітний період ініційовано та прийнято участь у 1 засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за тиждень комісійно і позапланово 4 об’єкти централізованого водопостачання і 21 об’єкт децентралізованого водопостачання. На 12 з них виявлені порушення санітарного законодавства (2 централізованого та 10 децентралізованого водопостачання).

Порушення на об’єктах централізованого водопостачання: після проведення ремонтних робіт на водопроводі, в тому числі після аварій, капітального ремонту, переобладнання повний контроль безпечності та якості питної води проводиться не регулярно, не обладнана огорожа в R-30 метрів навколо зони суворого санітарного режиму артезіанських свердловин. Працівниками об’єктів водопостачання не пройдено періодичні медичні огляди.

Порушення на об’єктах нецентралізованого водопостачання: колодязі громадського користування потребують ремонту наземної частини, фарбування, мають місце шпарини в зрубі, відсутня огорожа. Не проведена дезінфекція та очистка (акти дезінфекції джерел водопостачання відсутні), що створює чинники мікробного та хімічного забруднення питної води. Відсутні графіки дослідження питної води за видом контролю та переліком показників, періодичністю, місцями (точками) відбору, не проводиться періодичний виробничий контроль безпечності та якості питної води.

По результатах проведених комісійних обстежень направлено 2 листи до органів місцевого самоврядування. За виявлені порушення і невиконання припису накладено 1 штраф на суму 272 грн.

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області з 18.11.2021 по 24.11.2021 взяли участь у проведенні 4 перевірок, комісійних обстежень об’єктів централізованого водопостачання, порушення санітарних норм та правил виявлено на 2 з них: при плановій перевірці ФОП Яровенко О.О. с. Єрки Звенигородського району – територія водозабірних споруд не спланована, не дотримується водоохоронний правовий режим першого поясу зони санітарної охорони підземних джерел водопостачання (відсутнє огородження, територія не приведена у відповідність вимог); при позаплановій перевірці СТОВ «Ломовате» с. Сагунівка Черкаського району – не виконані вимоги припису попередньої планової перевірки.

За результатами зазначених перевірок направлено приписи щодо усунення виявлених порушень та накладено 2 штрафи.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області з 18 по 24 листопада 2021 року проведено 3 моніторингових обстеження об’єктів централізованої системи водопостачання (відомчі водопроводи сіл Бернове, Мошанець, Вороновиця).

За результатами обстеження на об’єктах централізованого водопостачання встановлені порушення (відсутність проектів зон-санітарної охорони на джерело водопостачання), які виявлялись і при попередніх обстеженнях в 2020 році. Варто зазначити, що усунення яких вимагає додаткового фінансування, про що було неодноразово проінформовано органи місцевої влади.


Під час здійснення заходів, було відібрано 10 проб питної води на проведення лабораторних досліджень по санітарно-хімічним та мікробіологічним показникам.

За результатами лабораторних досліджень та моніторингових обстежень джерел централізованого водопостачання надано 3 рекомендаційні листи балансоутримувачу щодо усунення встановлених порушень.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області з 19.11.2021 по 24.11.2021 проведено 18 моніторингових обстежень закладів освіти щодо виконання протиепідемічних вимог у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID -19) на період карантину, в т. ч. перевірявся стан внутрішніх водопровідних мереж та організація питного режиму. За результатами перевірок порушень санітарного законодавства не виявлено.

Також, проведено захід державного нагляду (контролю) об’єкту централізованого водопостачання КП «Ладан-Послуга» (смт Ладан, Прилуцький район). У ході обстеження виявлено порушення санітарного законодавства (медичний огляд працівників безпосередньо причетних до водопостачання, збору та очистки стічних вод відповідно до вимог законодавства проведений не в повному об’ємі, інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, забруднення джерел питного водопостачання підприємством питного водопостачання до Держпродспоживслужби відповідної адміністративної території не надається, систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання не здійснюється). З метою усунення виявлених порушень та приведення об’єкту до нормативних вимог суб’єкту господарювання надісланий припис.

Здійснено відбір та досліджено 3 проби води питної централізованого водопостачання за мікробіологічними показниками та 2 за санітарно-хімічними, відхилення виявлено у 2 випадках за мікробіологічними показниками (керівнику закладу надісланий припис). Також відібрано та досліджено 3 проби води питної децентралізованого водопостачання за мікробіологічними показниками та 3 - за санітарно-хімічними, відхилень не виявлено.

У м. Києві 22.11.2021 відібрано 2 проби питної води централізованого водопостачання ПРАТ «АК «КИЇВВОДОКАНАЛ» та 1 проба питної води бюветного комплексу СВКП «КИЇВВОДФОНД» (децентралізоване водопостачання) в рамках проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) – перевірка стану виконання СВКП «КИЇВВОДФОНД» припису Головного управління.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux