Як доглядати за осіннім садом – поради від фахівців Держпродспоживслужби Полтавщини
опубліковано 25 листопада 2021 року о 15:32

Плодовим деревам восени потрібен не менший догляд, ніж навесні або влітку. Від підготовки саду до зими залежить урожай наступного року.

Усі заходи з підготовки дерев до зимівлі потрібно провести вчасно, щоб максимально підготувати їх до несприятливого періоду.

Деревам буде легше пережити холоди, а навесні знову вступити в активну фазу росту, цвітіння та плодоношення.

Обрізку дерев розпочинають після опадання листя. Не варто надто зволікати з обрізанням, щоб дерева встигли зміцніти до морозів . Непочищені вчасно дерева частіше уражаються шкідниками та хворобами, а лікування їх проводиться довго і складно: - спочатку видаліть хворі, уражені шкідниками гілки, всохлі і зламані — проведіть санітарну обрізку.

  • видаліть кореневу поросль і вовчки, адже для плодоношення вони дереву не потрібні.
  • видаліть слабкі, перехресні гілки і ті, які близько ростуть. Також видаліть гілки, що ростуть вгору вертикально, всередину і ті, які спрямовані вниз.
  • обробіть рани пастою, фарбою або будь-яким засобом з фунгіцидними властивостями.
  • гілки, що ростуть перпендикулярно стовбуру, залишайте. Такі гілки найбільш урожайні. Намагайтеся обрізати так, щоб не було задирок кори.

Після обробки одного дерева дезінфікуйте інструменти і тільки потім приступайте до роботи з іншим деревом.

Якщо рослини погано переносять холод, у них низька зимостійкість, обрізати їх не рекомендується. Так, восени можна обрізати сливи, яблуні, груші. А іншим породам восени роблять тільки санітарну обрізку. А повноцінно процедуру проводять навесні.

Прибирання листя допомагає мінімізувати захворювання плодових дерев та інших рослин в саду і позбутися від більшої частини шкідливих комах.

Листя, яке опало, намокає і ущільнюється, не пропускаючи повітря до коріння, і не дозволяє ґрунту випаровувати вологу. Це негативно впливає на рослини.

У гнилому листі добре поширюються бактерії. У зимові місяці на деревах можуть виникнути сонячні опіки, через них бактерії потрапляють у стовбур і починають шкодити дереву.

Якщо опале листя потрапляє на газон, воно випріває разом із ділянкою газону, на яку потрапили. У результаті на газоні з'являються залисини. Така трава відновитися самостійно вже не зможе: її потрібно видаляти і висівати нову.

Тому варіант залишити листя з плодових дерев в саду — не найкращий. Опале листя слід зібрати в компостні ями. Прибирати ділянку доведеться кілька разів, оскільки листя з дерев облітає в різний час. Відкладати процес теж не варто, так як сніг може випасти раніше, ніж облетить все листя.

Обприскування від хвороб і шкідливих комах. Восени слід вести боротьбу не тільки зі шкідниками, грибковими інфекціями та лишайниками. Проти бактеріальних заражень не працюють ні народні засоби, ні препарати. Доводиться лише видаляти уражені ділянки рослини, а потім спалювати їх. Шкідники зимують у кронах дерев, верхніх шарах ґрунту, тому для початку потрібно зайнятися прибиранням ділянки, про що ми говорили раніше.

Чим обробити дерева на зиму? Щоб уникнути грибкових хвороб та лишайників скористайтеся 3%–м розчином бордоської рідини, 3-4 % розчином залізного купоросу. Для боротьби з комахами застосовують розчин карбаміду. Візьміть 500–700 г на 10 л води і обприскайте рослини.

Підготовка плодових дерев до зимівлі не може обійтися без підживлення.

Добрива внесені восени допомагають рослинам відновитися після сезону зростання і плодоношення, зміцнити їхній імунітет і допомогти успішно перезимувати, щоб в новому сезоні дерева могли зав'язати хороший урожай. Які елементи живлення слід вносити на зиму? Перш за все це фосфор і калій. Не потрібно вносити азотовмісні добрива та комплексні. Восени рекомендується використовувати добрива в гранулах. Добрива розсипають, розпушують ґрунт і злегка перекопують. Якщо вносити органіку в пристовбурні кола, то тільки ту, яка повністю перепріла. Норма: 3–4 відра під молоді саджанці і 5–8 під дорослі дерева.

Полив. Помилково думати, що з приходом осені, коли температура знижується і сонця менше, поливи деревам не потрібні. Суха земля або промокла на 2–3 см з приходом холодів промерзає. Через це підмерзає коренева система дерев, особливо якщо зима безсніжна. Друга причина, чому важливий осінній полив, це допоможе уникнути сонячних опіків.

Поливають дерева восени при температурі близько 10 °С в гарну погоду. Якщо ви не встигли полити дерева при такій погоді, можна зробити це пізніше. Важливо встигнути провести полив до заморозків. Найкраще в таких випадках легше буде скопати землю і зробити поглиблення. Вологозарядний полив рекомендується проводити на початку листопада, проте терміни залежать від погоди в конкретний рік.

Норми поливу залежать про віку рослин. Так, при поливі восени плодових ґрунт зволожуйте на глибину 1 м. Для поливу плодового дерева віком близько 5 років, потрібно в суху осінь вилити під нього до100 л води, якщо були дощі до50 л. Якщо деревам більше 10 років, розраховуйте кількість води, виходячи з розміру крони: на 1 м2 потрібно 30–50 л.

Не варто відразу всю воду лити відразу. Краще розділити процес на кілька етапів, щоб вся вода добре вбралася.

Захист від гризунів. Щоб захистити дерева від гризунів і сонячних опіків , садівники часто використовують побілку. Її можна купити в магазині або зробити самому з 3 кг вапна, відра води і мідного купоросу (500 г). На молодих деревах до трьох років краще використати садову фарбу, застосовувати вапно не рекомендується, так як це може призвести до опіку молодої кори.

Готують дерева до зими, зокрема, захищаємо від гризунів, й іншими способами. Для цього стовбур до гілок обв'язують ялиновим гіллям голками вниз, крафтовим папером, будівельними бинтами або, на крайній випадок, старими колготками. Важливо лише не забувати вчасно зняти захист навесні, щоб кора не запріла.

Осіннє мульчування – перевірений роками агротехнічний прийом, що дозволяє зберегти кореневу систему рослин, розташовану у верхніх шарах ґрунту від вимерзання в люту і безсніжну зиму. Для мульчуючого шару використовують органічні матеріали, що є у будь-якому господарстві: солому, торф, перегній, компост, деревну стружку й тирсу, лісовий лапник

Підготовка до зими плодових дерев — це важлива частина осінніх робіт. Не потрібно нехтувати цим заняттям, адже він займе не так багато часу, а за ваші старання в новому році дерева порадують здоровим виглядом та рясним урожаєм.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux