Про роботу відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вінницького міського управління в першому кварталі 2023 року
опубліковано 18 квітня 2023 року о 09:51

Незважаючи на те, що в Україні введений воєнний стан в зв'язку з російською агресією та заборонено здійснювати планові заходи нагляду (контролю), Держпродспоживслужба продовжує працювати та виконувати свої  функціональні обов'язки.

В першому кварталі 2023 року фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства провели 22 позапланових обстеження об'єктів (за заявами суб'єктів господарської діяльності), у тому числі 16 лікувально-профілактичних закладів, 3 автошкіл та 3 складів пестицидів, за результатами яких підготували 5 приписів та оформили 3 паспорта на право одержання, зберігання, реалізації пестицидів.

Велику увагу було приділено роботі дитячих садочків та шкіл. Так, фахівці відділу взяли участь в 26 комісійних обстеженнях (за участю представників департаменту освіти Вінницької міської ради) харчоблоків дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, під час яких оцінювалося їхнє матеріально-технічне забезпечення та організація харчування учнів згідно вимог законодавства. Крім того, комісійно  було перевірено 17 найпростіших укритів загальноосвітніх закладів після проведених у них капітальних ремонтів з облаштування системи примусової вентиляції, внутрішніх санвузлів, аварійних виходів, оздоблення всіх поверхонь. Слід відмітити, що в усіх функціонуючих 39 садочках та 40 школах створені безпечні умови для перебування дітей під час дії сигналу повітряної тривоги. Також, було проведено 12 моніторингових обстежень вказаних закладів з різних питань.

З метою профілактики коронавірусної хвороби протягом першого кварталу було проведено 13 моніторингових обстежень лікувально-профілактичних закладів та 28 обстежень аптек (за результатами обстежень аптечних мереж керівникам підготували 10 пропозицій).

Одним із розділів роботи відділу є розгляд звернень громадян. За звітний період було розглянуто 12 звернень щодо незадовільних умов проживання мешканців, пов'язаних із наявністю підвищеного шуму, потраплянням шкідливих речовин в житлові приміщення, наявністю неприємних запахів від утримання тварин сусідами, засміченням сусідніх квартир, забрудненням криниць загального користування тощо.

У першому кварталі було погоджено 55 документів, у тому числі 42 паспорта харчоблоків закладів освіти із визначенням їхнього матеріально-технічного стану та потреб щодо їх покращення. Також було погоджено 13 меню для харчування учнів дошкільних та загальноосвітніх закладів, дітей в пришкільних таборах та пацієнтів у двох лікувальних закладах.

Слід відмітити тісну співпрацю відділу з департаментами Вінницької міської ради. Так, протягом звітного періоду було підготовлено 15 листів в органи місцевої влади, з яких 3 – на адресу міського голови.

Відділом забезпечено постійний контроль за якістю питної води, що подається населенню. Так, в першому кварталі було відібрано 8 проб питної води з централізованої мережі водопостачання в дошкільних закладах та 3 проби - в загальноосвітніх закладах перед відновленням їх роботи. Всі проби відповідали санітарним вимогам по мікробіологічним та санітарно-хімічним показникам. Було також обстежено одну криницю громадського користування (за зверненням) з відбором проб питної води, результати лабораторного аналізу показали, що якість води не відповідає санітарним вимогам по загальним каліформам, загальній жорсткості та вмісту нітратів, в зв'язку з чим, на адресу директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради був направлений відповідний лист.

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій директорам ринків було вручено 9 листів, у тому числі щодо необхідності приведення об'єктів в належний санітарний стан. Також, з метою недопущення епідускладнень на території Вінницької міської територіальної громади, в квітні планується проведення наради з керівниками харчових підприємств з питань дотримання чинного законодавства в галузі безпечності харчових продуктів за участю представників Вінницької міської ради. Для цього підготовлено 75 листів, у тому числі 50 - в заклади громадського харчування, 10 - в кондитерські цехи та 15 – в супермаркети, які будуть вручені суб'єктам господарської діяльності під час заходу.

В ході здійснення державного санітарного нагляду фахівцями відділу постійно проводилась активна роз'яснювальна робота, проведено 50 лекцій (зокрема з питань профілактики захворювань на ботулізм, отруєнь нітратами, гострих кишкових інфекцій тощо), 160 бесід та підготовлено 5 статей щодо контролю за роботою дошкільних навчальних закладів в умовах воєнного стану, водопостачання, комісійних обстежень харчоблоків загальноосвітніх закладів, моніторингових обстежень закладів охорони здоров'я та аптек щодо профілактики коронавірусної інфекції (COVID-19), а також щодо роботи генераторів. 

 

На малюнку зображена жінка в білому халаті і в медичні масці с папкою в руках
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux