Повідомлення Європейської та середземноморської організації захисту рослин (ЄОЗР) про перше виявлення карантинної нематоди Meloidogyne enterolobii в Єгипті
опубліковано 25 серпня 2023 року о 12:00

Нещодавно Національна організація захисту рослин (НОЗР) Єгипту повідомила Секретаріат ЄОЗР про перше виявлення кореневої галової нематоди Meloidogyne enterolobii Yang&Eisenback. M. enterolobii було виявлено на деревах гуаяви (Psidium guajava) в 2-х садах, що знаходяться у губернаторстві Ель-Бехейра. M. enterolobii добре відомий паразит, який шкодить насадженням гуаяви і завдає значних збитків цій культурі.

На деревах гуаяви були явні ознаки ураження (гали) верхньої частини та коріння. Маси яєць та самки кореневих галових нематод були виявлені всередині галів. Нематод вилучали із зразків ґрунту за допомогою методу Бермана. Ідентифікацію виду – M. enterolobii було підтверджено морфологічним і молекулярним методами.

Це перше повідомлення про виявлення M. enterolobii з Єгипту, а також з Північної Африки.

На сьогодні статус шкідливого організму M. enterolobii в Єгипті: присутній, обмежено поширений.

M. enterolobii включена до списку А1 «Карантинні організми, відсутні в Україні» Переліку регульованих шкідливих організмів, який затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.11.2006 року № 716 (зі змінами). Також, ця нематода входить до списку A2 ЄОЗР (обмежено поширені карантинні організми), Додатку II-A Регламенту ЄС 2019/2072 (список відсутніх в ЄС карантинних організмів рослин), та списків карантинних організмів інших країн.

Коренева галова нематода М. enterolobii має велике коло рослин-господарів, в тому числі культурних рослин і бур'янів. Уражує деревні і трав'янисті рослини.

Основний симптом захворювання – утворення невеликих галлів (потовщень) на коренях, зазвичай, без утворення вторинних корінців. Кореневі гали зазвичай розташовані локально на різних ділянках кореня.

Симптоми, які можна побачити над поверхнею ґрунту, є різка затримка росту рослин, зниження інтенсивності цвітіння та зав'язування плодів і, нарешті, загибель дерев при сильному зараженні. Листя набуває бронзового кольору.

Основними шляхами поширення на нові території можуть бути ґрунт і субстрат для рослин, рослини для посадки і горщикові культури з країн, де поширена М. enterolobii.

Щоб запобігти завезенню в Україну і подальшому поширенню галових нематод, слід дотримуватись правил транспортування, зберігання, переробки та реалізації продукції рослинного походження.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux