Популяризація знань у сферах карантину і захисту рослин
опубліковано 15 вересня 2023 року о 16:17

З нагоди початку нового навчального року та з метою популяризації знань у сферах карантину і захисту рослин серед учнів та студентів, фахівці державних установ – фітосанітарних лабораторій та спеціалісти головних управлінь Держпродспоживслужби в областях провели низьку заходів, зокрема: відкриті уроки, лекційні заняття, конференції. Заходи проводились як очно, безпосередньо в навчальних закладах, так і в онлайн форматі.

Учням показали практично як проводиться фітосанітарна експертиза (аналізи), звернули увагу на прояви найпоширеніших хвороб рослин та шкідників (особливу увагу приділили вкрай небезпечному шкіднику – ясеневій смарагдовій златці). Фахівці відділів насінництва державних фітосанітарних лабораторій наглядно продемонстрували яким чином проростає зерно, які хвороби можна спостерігати в цей період. Діти почули про фітосанітарні ризики, які несуть у собі заражені об’єкти регулювання та можливі наслідки поширення небезпечних шкідливих організмів в країні в цілому.

Під час зустрічей з дітьми та молоддю звертали увагу на ризики переміщення рослин та пов’язаних з ними шкідливих організмів при міжнародних подорожах. Заохочували дітей та молодь до відповідального поводження з імпортними рослинами та рослинними продуктами. Крім цього, розповідали про нові небезпечні шкідливі організми, що нещодавно були виявлені в Україні, їх небезпеку, морфологію та зовнішні ознаки пошкодження рослин. Дітям розповіли про важливість рослин, їх роль у здоров’ї людини та планети.

Було наголошено на важливій ролі та завданнях Держпродспоживслужби, її територіальних органів та державних установ, які їй підпорядковані, у захисті території України від занесення та поширення регульованих шкідливих організмів, збереженні експортного потенціалу країни, її біорізноманіття.

Крім того, проведено зустрічі з вихованцями дитячих садочків. Фахівці розповіли маленьким дошкільнятам про шкідливі рослини та шкідників рослин, їх шкоду для людини і живої природи. Також розповіли як з ними боротись.

При проведенні заходів використовувалися колекції шкідників та бур’янів, презентації, буклети, брошури та інші наочні матеріали, в тому числі посібник ФАО для дітей молодшого віку «Здорові рослини, здорова планета».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux