На Харківщині зафіксовано випадок сказу лисиці
опубліковано 15 вересня 2023 року о 11:48

У дачному кооперативі в с. Стара Гнилиця Чугуївського району 08.09.2023 року лисиця напала на господарку ділянки та нанесла їй покуси обох рук. Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 11.09.2023 року №001057 п.м/23 було підтверджено діагноз – сказ лисиці.

За поданням начальника Чугуївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Олексія Щербака 13.09.2023 проведене позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чугуївській районній військовій адміністрації Харківської області, рішенням якої:

  • введено карантинні обмеження щодо сказу на території дачного кооперативу «Роздолля» с. Стара Гнилиця;
  • визначено загрозливу зону с. Гракове, с. Стара Гнилиця, мисливські угіддя зазначених сіл та зону спостереження смт Малинівка, мисливські угіддя цієї громади;
  • затверджений план комплексних заходів щодо ліквідації сказу в дачному кооперативі «Роздолля» с. Стара Гнилиця та межах прилеглих польових та лісових угідь;
  • з мешканцями інфікованої зони проведуть роз’яснювальну роботу щодо профілактики сказу та поводження під час карантинних обмежень;
  • скасування карантинних обмежень щодо сказу проводиться за рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чугуївській районній військовій адміністрації Харківської області через 60 днів з дня останнього випадку захворювання тварин на сказ на території с. Стара Гнилиця, за умови виконання всіх заходів, передбачених комплексним планом та чинною Інструкцією щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин.

Також під час  засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чугуївській районній військовій адміністрації розглянуто питання щодо проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин. Через військову агресію рф у 2023 році на території Чугуївського району її буде проведено лише на площі лісових та мисливських угідь Зміївської та Слобожанської громад (згідно з пунктом 1 Протоколу засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській обласній державній військовій адміністрації від 06 квітня 2023 року N1).

Начальник Чугуївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Олексій Щербак ознайомив присутніх на засіданні представників місцевих територіальних громад, мисливських угідь, керівників сільськогосподарських підприємств з даними про епізоотичну ситуацію в районі та інформацією про заплановану пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин, її організацію та проведення відповідно до «Методичних рекомендацій планування, організації та проведення пероральної імунізації м’ясоїдних тварин проти сказу».

Учасники засідання обговорили визначення територій та створення бригад, особливості зберігання та доставки вакцини, методики розкладання принад з вакциною, визначення контрольних ділянок для перевірки споживання вакцини, заходи з оцінки ефективності пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, забезпечення епізоотичного благополуччя, основні методи профілактики та боротьби зі сказом домашніх та сільськогосподарських тварин.

Такі заходи забезпечать створення благополучного середовища щодо захворювання на сказ серед диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux