Підсумки здійснення фітосанітарного контролю в Полтавській області за 2022 рік
опубліковано 07 лютого 2023 року о 12:12

Одним із основних завдань Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області є охорона території України від занесення регульованих шкідливих організмів.

З цією метою державними фітосанітарними інспекторами в митницях призначення Полтавської області здійснюється фітосанітарний контроль імпортних вантажів з об’єктами регулювання з різних країн світу.

Так у 2022 році проведено фітосанітарний контроль 14 тисяч тон об`єктів регулювання, зокрема, насіння кукурудзи та соняшника, тютюнової сировини, круп, горіхів, сухофруктів тощо. Також перевірено 45 кубічних метрів деревини, 18,4 тисяч штук садивного матеріалу, 14 тисяч штук дерев’яного пакувального матеріалу.

При надходженні вантажів з об’єктами регулювання з Туреччини, Польщі, Казахстану виявлено 35 випадків порушення фітосанітарних вимог України та вимог Міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів № 12 «Фітосанітарні сертифікати» та № 15 «Вказівки щодо регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі». При проведенні фітосанітарної експертизи цих об’єктів регулювання карантинних організмів не виявлено.

У порівнянні з 2021 роком, у 2022 році випадків невідповідності об’єктів регулювання зафіксовано на 26 відсотків менше. Також слід зауважити, що при здійсненні перевірки дерев’яного пакувального матеріалу у 2021 році була виявлено 38 випадків невідповідності, що склало 81 відсоток від загальної кількості порушень, а у 2022 році лише 4 випадки невідповідності, що склало 11 відсотків від загальної кількості виявлених порушень. І це тому, що при ввезенні було перевірено в 5 разів менше дерев’яного пакувального матеріалу.

Постановами Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2022 року № 398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану» та від 5 серпня 2022 року №867 «Про внесення змін до постанови КМУ №398» встановлено особливості здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану. Зокрема, на період воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування фітосанітарний контроль супровідного дерев’яного пакувального матеріалу, що класифікується за товарними позиціями 4407 і 4415 згідно з УКТЗЕД, для товарів, що не належать до об’єктів регулювання, не здійснюється.

У 2022 році вантажі з об’єктами регулювання в 31 випадку надходили у супроводі недійсних фітосанітарних сертифікатів, що не відповідає вимогам статті 39 Закону України «Про карантин рослин» та Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 12 «Фітосанітарні сертифікати».

За всіма випадками порушень фітосанітарних вимог України відповідно до міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 13 складено проєкти нотифікаційних повідомлень до національних організацій карантину та захисту рослин країн-експортерів про невідповідність об’єктів регулювання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux