Держпродспоживслужба Прикарпаття: підсумки роботи із захисту споживачів в 2022 році
опубліковано 07 лютого 2023 року о 13:55

За 2022 рік отримано 265 звернень громадян стосовно наданих послуг та робіт. З них задоволено – 73, роз’яснено – 192, надіслано за належністю – 28. В 2022 році споживачам повернуто коштів на суму 375,6 тис. грн. Припинено до усунення недоліків реалізацію та виробництво продукції, що не відповідає вимогам нормативно-правових актів, в кількості 1. Перевірено безпеку продукції на суму 6963,1 тис. грн, з них забраковано та знято з реалізації продукції на суму 25,2 тис. грн.
Відділом контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг проведено 36 (планових – 9, позапланових – 27) перевірок. За результатами перевірок складено 16 приписів, накладено 4 штрафів на суму – 612 грн.
Працівниками відділу ринкового нагляду в 2022 році проведено: 8 планових перевірок характеристик продукції, за результатами яких встановлено 7 порушень. Кількість перевіреної продукції, що не відповідає встановленим вимогам технічних регламентів – 8 шт. (од.). Застосовано 10 обмежувальних (корегувальних) заходів. Проведено відбір 1 зразка нехарчової продукції. Проведено 1 позапланову перевірку за відповідним дорученням.
Сектором контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю області в 2022 році досліджено 475 рекламоносіїв, заведено 13 справ про порушення законодавства про рекламу, з них розглянуто 12 справ та 1 в стадії розгляду.
За результатами розгляду справ винесено 11 рішень про накладення шрафу за порушення законодавства про рекламу на загальну суму 20967 грн., які сплачено добровільно, видано 2 приписи про усунення порушень, прийнято 1 рішення про зупинення розповсюдження реклами, 1 рішення про визнання реклами недобросовісною та 1 рішення про припинення провадження по справі. Отримано 4 звернення, з них 3 подання від органів місцевого самоврядування щодо незаконного розміщення зовнішньої реклами та 1 звернення від споживача.
За звітній період було надано 247 консультацій з питань розміщення та дотриманням вимог щодо змісту реклами. Розповсюджено 9 статей з питань реклами через ЗМІ та інтернет-мережу та проведено 1 виступ на телебаченні «Галичина» на тему «Чорна п’ятниця». В червні 2022 року з метою упередження порушень проведено онлайн-семінар для рекламодавців, виробників та розповсюджувачів реклами на тему «Особливості рекламування деяких видів товару, контроль та відповідальність».
На початку лютого 2022 року сектором проведено 1 захід державного нагляду (контролю) за дотриманням антитютюноваого законодавства в закладі громадського харчування, за результатами якого встановлено порушення (куріння кальяну) та винесено постанову про накладення штрафу на суму 5000 грн., який сплачено добровільно. Крім цього, розглянуто 3 звернення від споживачів щодо куріння в приміщеннях та на прилеглій території закладів громадського харчування на які надано роз’яснення.
Також, за 2022 рік проведено 2 планових заходи з метрологічного нагляду, під час яких перевірено 121 од. засобів вимірювальної техніки. Піддано інспекційній повірці 1 од. засобів вимірювальної техніки. Видано 1 припис, накладено 1 штраф на суму 51 грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux