Тернопільщина: державний нагляд об'єктів водопостачання
опубліковано 06 лютого 2023 року о 15:40

Населення Тернопільщини в числі небагатьох областей України, яке 100% споживає питну воду підземних водоносних горизонтів. З точки зору гігієни, така вода є найбільш захищеною від можливих впливів зовнішніх факторів навколишнього середовища на її якість, а різкі зміни якісних показників питної води можуть свідчити лише про техногенний вплив внаслідок масштабного забруднення грунтів, а в подальшому – підземних вод.

Для водозабезпечення населення області використовуються лише підземні джерела водопостачання різного характеру: артезіанські свердловини з другого чи третього водоносних горизонтів та потужні природні джерела води, що природньо (самопливом) чи під напором (перепадом висот) надходять на поверхню рель’єфу, та зібрані у каптаж (належним чином облаштований водозбірник). Як правило такі джерела разом із системами водопідготовки (за необхідністю), спорудами підйому (водонапірні вежі, водопровідні насосні станції) чи без них, та водогонами формують мережу об’єкту централізованого водопостачання населення. В Тернопільській області такі об’єкти централізованого водопостачання є у містах, містечках, селищах міського типу і окремих селах, знаходяться на балансі та обслуговуванні комунальних підприємств міських, селищних та сільських рад, переданих на баланс та (чи) на обслуговування територіальними громадами приватним підприємствам чи вуличним комітетам.

Іншу групу об’єктів водопостачання формують локальні водогони, що знаходяться на балансі та обслуговуванні окремих об’єктів чи суб’єктів (школи, дитячі дошкільні заклади, лікарні, промислові та сільськогосподарські підприємства, тощо), які своїми системами можуть бути задіяні для нецентралізованого водопостачання (у випадку використання питної води лише для власних потреб) та централізованого водопостачання (коли джерела води, водопровідні споруди (напірні вежі) і водогони, окрім власне об’єктів чи суб’єктів, забезпечують водою населення та інші об’єкти населеного пункту).

Третю групу складають окремо облаштовані джерела водопостачання – це об’єкти нецентралізованого водопостачання: громадські каптажі та колодязі (криниці), криниці та трубчасті колодязі громад та окремих громадян, артсвердловини з механічною подачею води до будівель, що облаштовують собі громадяни чи громади на території населених пунктів та на території власних домоволодінь. З цієї групи найбільш вразливими щодо можливого забруднення є природні джерела, колодязі (криниці), трубчасті колодязі, що як правило, використовують так звані підшкірні (грунтові) води, тобто воду першого водоносного горизонту.

Враховуючи викладене, найбільш соціально-значимими об’єктами водопостачання є об’єкти саме централізованого водопостачання, оскільки споживання їх водою охоплено понад 80 % з наявної чисельності усього населення області. Такі об’єкти вимагають обов’язкового управління суб’єктами обслуговування, а для цього – отримання ліцензії на право провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, передбаченої Постановою від 22.03.2017 року № 307 Національної комісії, що здійснює державне регулювання і сферах енергетики та комунальних послуг та видається суб’єктам господарської діяльності обласними державними адміністраціями. Ліцензію можуть отримати лише ті, у яких є відповідна документація на об’єкти водопостачання, відповідна служба (техніка, персонал, ремонтні бригади, тощо), власна виробнича лабораторія контролю якості води чи договір на здійснення виробничого контролю із лабораторією, що акредитована на предмет дослідження питної води.

Вийнятком є суб’єкти, що надають послуги з водопостачання населенню чисельністю більше ніж 100 тисяч осіб чи надають населенню воду в обсягах більше 300 тисяч кубічних метрів у рік. Для останніх така ліцензія видається не обласними державними адміністраціями, а безпосередньо Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Станом на 01.01.2023 р. поточним державним наглядом територіальними органами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області охоплено 143 об'єкти централізованого водопостачання і 806 нецентралізованого водопостачання. Впродовж 2022 року комісіями у складі представників органів місцевого самоврядування та спеціалістів Держпродспоживслужби було здійснено 597 обстежень, зокрема об’єктів централізованого водопостачання – 306 (виявлені порушення у 149 випадках) та 291 об’єкт нецентралізовано водопостачання (61 порушення). Відповідно суб’єктам господарювання надавались рекомендації щодо усунення виявлених порушень та проконтрольоване їх виконання.

У звітному 2022 році в порядку здійснення державного моніторингу за показниками якості питної води вимогам державного стандарту - ДСанПіН 2.2.4-171-10 Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», досліджено 551 пробу з об’єктів централізованого водопостачання, відхилення виявлено у 179 пробах (32,4%), в тому числі: на санітарно-хімічні показники досліджено 273 проби, відхилення мали місце у 111 (40,6%); на мікробіологічні показники досліджено 278 проб відхилення мали місце у 68 (24,4%); 7 проб досліджено (з врахуванням санепідситуації) на вірусологічні показники, відхилень не виявлено. Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 198 проб води, відхилення виявлено у 38 пробах (16,1%), в тому числі: на санітарно-хімічні показники досліджено 110 проб, відхилення мали місце у 32 (29%); на мікробіологічні показники досліджено 88 проб, відхилення мали місце у 6 (6,8%).

За отриманими результатами моніторингових досліджень можна констатувати, що вода із джерел централізованого водопостачання не відповідала вимогам чинного законодавства в основному за показниками, що характеризують природній підвищений вміст солей кальцію та магнію (показник води «жорсткість» відповідає воді середнього ступеню (напівтверда)); підвищеним вмістом заліза (за рахунок окислення сполук двовалентного розчинного у трьохвалентне нерозчинне, тобто іржу, при її транспортуванні, а також про вторинне забруднення окисленим залізом із старих зношених металевих труб водогонів). Звідси підвищена мутність води та характерний присмак. Невідповідність води питної за вмістом нітратів складає по області 5 % (Борщіський, Чортківський, Тернопільський райони) – в основному це нітрати природного походження.

Не зважаючи на значний відсоток відхилень води питної за мікробіологічними показниками, інфекційних захворювань, пов’язаних з питною водою в області не зареєстровано. В основному невідповідності води питної стосувалися показника вмісту бактерій групи кишкових паличок (БГКП), що є фактором можливої наявності патогенних мікроорганізмів у воді, які можуть викликати інфекційні захворювання чи призвести до спалахів інфекцій. За результатами досліджень патогенних мікроорганізмів у пробах води не виявлено. Не було зафіксовано і перевищень вмісту азоту амонійного, як показника свіжого органічного забруднення води, одночасно із невідповідністю по БГКП.

Загалом, стан водозабезпечення населення та якості води можна вважати прийнятним, однак є ряд проблемних питань технічного характеру, які повинні вирішувати суб’єкти господарської діяльності з питань модернізації споруд та мереж водопостачання, здійснення водопідготовки (обеззалізнення води, обеззараження газоподібним хлором чи гіпохлоридом натрію), очищення води від підвищеного вмісту нітратів із застосуванням сучасних технологій підготовки води, належним охопленням об’єктів водопостачання виробничим контролем, тощо. Вказані питання необхідно спільно вирішувати суб’єктам господарської діяльності у сфері водопостачання, у взаємодії з місцевими органами влади, територіальними громадами, районними та обласною військовими державними адміністраціями за участю Держпродспоживслужби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux